Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στους σχεδιασμούς για αλλαγές στη διακυβέρνηση του δήμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Δημοκρατικής”, ο Δήμαρχος, με βλέμμα στραμμένο στην καθημερινότητα, που αποτελεί πεδίο σκληρής κριτικής από πολίτες, αιρετούς, επαγγελματίες και ψηφοφόρους, σχεδίαζε την αναβάθμιση δύο δημοτικών συμβούλων για τη βελτίωση της απόδοσης στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου.
Γράφει ο Νάσος Ρόγκας
Ωστόσο, οι προγραμματισμένες αλλαγές φαίνεται πως προκάλεσαν ρήγματα στη συνένωση των παρατάξεων Καλοπίτα-Κολιάδη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Μητσού θα αναλάμβανε τη θέση του αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον κ. Δημήτρη Καρατζιά. Όμως, αυτή η απόφαση δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Καρατζιά, ο οποίος πιθανώς να αντέδρασε. Αυτό φαίνεται να επαληθεύεται και από τη σχετική ανάρτηση του Δημάρχου στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, προσφωνούσε τον κ. Καρατζιά ως «ο αγαπημένος μας Τζίμης». Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν προηγήθηκε παραταξιακής διαβούλευσης, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις.
Πολλοί θεωρούν ότι, παρά το πρώιμο στάδιο για ανασχηματισμό, η απόφαση του Δημάρχου ήταν σωστή, δεδομένου ότι η ανάθεση της καθημερινότητας σε νέο άτομο με διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον Δήμαρχο να αντιμετωπίζει εσωτερικές διαμάχες και τη δυσκολία ισορροπίας μεταξύ των συνθηκών του νησιού και της ενότητας των δύο παρατάξεων. Τα νέα πρόσωπα που αναδείχθηκαν επιθυμούν αλλαγή πρακτικής, ενώ τα παλαιότερα, όπως ο κ. Καρατζιάς και ο κ. Σαβής, διατηρούν τους παλιούς δοκιμασμένους τρόπους που γνωρίζουν καλά εδώ και χρόνια στην αυτοδιοίκηση.
Υπάρχουν φήμες ότι ο ανασχηματισμός δεν ευδοκίμησε λόγω εσωτερικών προστριβών και για λόγους παραταξιακής ισορροπίας. Κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία ότι ο κ. Καρατζιάς θα μπορούσε να ανεξαρτητοποιηθεί, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα στη δημοτική αρχή. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα η υποχώρηση του ανασχηματισμού να οφείλεται σε πιέσεις από τον κομματικό χώρο, απαιτώντας ενότητα και σύμπλευση στελεχών της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο.
Ο χρόνος όμως μετρά εναντίον του Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς η καθημερινότητα αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας δημοτικής αρχής. Αν θέλει να κρατήσει τον κόσμο μαζί του, ο Δήμαρχος πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει τα βαρίδια που τον κρατούν πίσω και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων εκείνων που τον στήριξαν, χωρίς να διαταράσσει την παραταξιακή ενότητα.
Αντιθέτως, ο κ. Καμπουράκης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται, διατηρεί την ενότητα της παράταξής του, και ο κ. Γερονικόλας, αν και όψιμα, έχει καταλάβει καλά τη σημασία της λέξης “βαρίδια” στην πολιτική και σχεδιάζει μερική ανανέωση με φρέσκα πρόσωπα.
Ο χρόνος, λοιπόν, δεν είναι υπέρ του Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς μπαίνουμε στην υψηλή περίοδο της τουριστικής σεζόν, με τα ρεκόρ αφίξεων στη Ρόδο να σπάνε το ένα μετά το άλλο, αλλά παράλληλα τα προβλήματα καθημερινότητας να συσσωρεύονται.
Υπάρχει επίσης και ένα ακόμη απειλητικό σενάριο σε βάθος χρόνου για τον κύριο Κολιάδη. Εάν επιμείνει πολύ ακόμα σε μικροπολιτικές επιθέσεις, μεθοδεύσεις και χτυπήματα κάτω απο τη μέση, δεν επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, καθώς και δεν βελτιώσει την απρεπή συμπεριφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε ρισκάρει την περίπτωση να οδηγήσει τους δύο επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, ως μεγάλοι παράγοντες του τουρισμού να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους για το καλό της Ρόδου. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δύναμη, δύσκολη να αναχαιτιστεί.