Εκτεθειμένος ο κ. Κολιάδης για ακόμα μία φορά δεν έχει βγει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις αποκαλύψεις τις Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Τα όμορφα ψέματα του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για να πείσει ότι δεν φταίει κάνουν την κοινωνία να καταλάβει ότι την κοροϊδεύει κατάμουτρα.
Γράφει ο Νάσος Ρόγκας
Επτά γαλάζιες σημαίες έκαναν ξαφνικά φτερά από τις παραλίες της Ρόδου και ο κ. Κολιάδης προσπάθησε να δικαιολογήσει με απίστευτα ψέματα τον εαυτό του. Το αφήγημα ότι όλοι οι άλλοι φταίνε αλλά ο ίδιος και η παράταξη του δεν φταίει, κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος όταν στον Top Fm Δωδεκανήσου ο Γιώργης Θεοδωράτος μέλος του ΔΣ της Εθνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνου του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», αποκάλυψε επιτέλους την αλήθεια και έβαλε τέλος στα παραμύθια του Κολιάδη.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην Δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης επί των ημερών του η Ρόδος δεν έχασε καμία γαλάζια σημαία. Είχε την πρώτη Θέση στην Ελλάδα και την δεύτερη πανευρωπαϊκά μέχρι το τέλος του 2023.
Τι ανέφερε όμως ο κ. Θεοδωράτος
Όχι μία, αλλά τρεις ευκαιρίες είχε η δημοτική αρχή να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως να επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον δήλωσε, ο κ. Θεοδωράτος στον TOP FM!
«Γνωρίζω τη Ρόδο καλά. Έχω έρθει 7-8 φορές για αξιολογήσεις. Πρέπει να γνωρίζετε ότι φέτος, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει, τρεις διαφορετικοί αξιολογητές ήρθαν στο νησί.
Αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε επτά όχι έξι γαλάζιες σημαίες. Στην αρχή της σεζόν είχε αφαιρεθεί ακόμη μία που δεν περιλαμβανόταν στο τελευταίο δελτίο τύπου. Δυστυχώς η κατάσταση δεν ήταν καλή. Υπήρχαν προβλήματα οργάνωσης, πληροφόρησης, καθαριότητας. Δεν υπήρχαν-και αυτό το τονίζω-προβλήματα με τα νερά. Δεν ήταν ακατάλληλα τα νερά», ανέφερε ο κ. Θεοδωράτος και πρόσθεσε ότι:
«Όταν ένας αξιολογητής διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, ότι κάτι δεν πάει καλά, επικοινωνεί με τον διαχειριστή, εν προκειμένω με το δήμο και δίνουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί το όποιο πρόβλημα. Αυτό δεν έγινε. Παρόλο που εξαντλήσαμε τα χρονικά περιθώριο, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση. Υποθέτω ότι μπορεί η πολιτική του δήμου να έχει αλλάξει απέναντι στο πρόγραμμα. Μπορεί να μην έχει τους πόρους να το υποστηρίξει κοκ.
Τα σεβόμαστε όλα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι η γαλάζια σημαία αφορά πάντα την προηγούμενη χρονιά, γι’ αυτό και δεν θα μπορούν οι συγκεκριμένες ακτές να είναι υποψήφιες προς βράβευση το 2025 για να βραβευτούν το 2026».
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Θεοδωράτος δήλωσε ότι δεν συνηθίζεται να έρχονται τρεις διαφορετικοί αξιολογητές σε ένα προορισμό. Καθώς όμως η Ρόδος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να παραμείνουν όλες οι ακτές στο πρόγραμμα των γαλάζιων σημαιών, πράγμα που όπως όλα δείχνουν δεν …συγκίνησε τη δημοτική αρχή.
«Όταν έγινε η πρώτη αξιολόγηση, στείλαμε τα πορίσματα των αξιολογήσεων και δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών. Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Βρέθηκε δεύτερος αξιολογητής και έγινε το ίδιο πράγμα… χωρίς καμία ανταπόκριση από το δήμο Ρόδου και αυτή τη φορά. Φτάσαμε στο Σεπτέμβριο που είναι ο τελευταίος μήνας του προγράμματος. Ήρθα την 1η Σεπτεμβρίου στη Ρόδο και ήταν σαν τον Δεκαπενταύγουστο, είχε τόσο πολύ κόσμο στις ακτές. Έπρεπε το πρόγραμμα να λειτουργούσε στην εντέλεια, κάτι που δεν ίσχυε. Δεν μπορούσαμε να δώσουμε άλλα περιθώρια. Υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που ισχύουν σε όλο τον κόσμο. Όσο καλή διάθεση και αν έχουμε, υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Οι πρώτοι που στενοχωριόμαστε είμαστε εμείς. Κοιτάξτε το πρόγραμμα είναι εθελοντικό. Μπορεί η νέα δημοτική αρχή να μη θέλει το πρόγραμμα. Κανείς δεν υποχρεώνει κανένα να έχει γαλάζια σημαία στις ακτές. Είναι ένα χρήσιμο στοιχείο η γαλάζια σημαία για τους κατοίκους του εξωτερικού κυρίως. Βλέποντας ο επισκέπτης μία παραλία με γαλάζια σημαία ξέρει ότι θα βρει κάποια πράγματα.
Όταν δεν τα βρίσκει, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα. Προτιμότερο να μην έχριε η παραλία γαλάζια σημαία. Αν αποφασίζουμε ως τόπος να έχομε γαλάζια σημαία, πρέπει όλα να είναι άψογα. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να μην την έχουμε», είπε ο κ. Θεοδωράτος, σημειώνοντας ότι εξαρχής δεν ήταν οργανωμένες οι επτά παραλίες από τις οποίες αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία. Δόθηκε το χρονικό περιθώριο όμως δεν έγινε η οργάνωση. «Όταν φτάσαμε στο μη παρέκει, δώσαμε μία τελευταία ευκαιρία και ήρθα κι εγώ, ενώ δεν είχα σκοπό να έρθω. Και πάλι όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράτος.