Στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου και υπό την προεδρία του δημάρχου, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με κύριο θέμα την «απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών και την εφαρμογή διοικητικών μέτρων για την προστασία της κοινόχρηστης χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (ΚΥΔ), κ. Κώστας, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Στέργου, εκπρόσωπος της ΔΟΥ Ρόδου, οι αντιδήμαρχοι Ρόδου και Λινδίων, κ.κ. Θωμάς Κώστας και Νίκος Τσούλλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μητσού, εκπρόσωποι από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, οι προϊστάμενοι της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της ΥΔΟΜ Ρόδου. Απουσίαζαν εκπρόσωποι από την Εισαγγελία Ρόδου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη Διεύθυνση Δασών.
Κ. Χαλκιάς: Υποστηρίζουμε την αξιοποίηση των παραλιών , αλλά πάντα με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο.
Η σύσκεψη διήρκεσε αρκετές ώρες και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που ακολούθησαν, ο κ. Χαλκιάς διευκρίνισε ότι ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 5092 του 2024 εισάγει ένα νέο εποπτικό πλαίσιο για τη χρήση των παραλιών στη χώρα. Αυτό το πλαίσιο διαφέρει από τα προηγούμενα και ήταν η αφορμή για τη διοργάνωση της χθεσινής συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων, οι οποίοι διαθέτουν εποπτική αρμοδιότητα σχετικά με την εμπορική χρήση των παραλιών.
Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου νόμου και να βελτιώσουν την εκτέλεση των ελεγκτικών τους καθηκόντων, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής ελεγκτικής ομάδας. Αυτό επιτρέπεται από τη διάταξη του άρθρου 17 του εν λόγω νόμου, που εκχωρεί τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών να θέσει σε λειτουργία την εν λόγω ομάδα. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις σχετικές υπηρεσίες και φορείς με αρμοδιότητες ελέγχου και διαπίστωσης στους παράκτιους χώρους και στην απλή χρήση παραχώρησης των παραλιών σε επιχειρηματίες.
Η ομάδα αυτή θα έχει τρεις βασικές ελεγκτικές αρμοδιότητες: Πρώτον, θα εξετάζει εάν η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου έχει γίνει με νόμιμο τρόπο. Δεύτερον, θα διασφαλίζει ότι η χρήση του χώρου από τους επιχειρηματίες είναι σύμφωνη με τις συμβατικές συμφωνίες και δεν υπερβαίνει τα όρια που έχουν οριστεί. Τρίτον, θα εποπτεύει ότι η χρήση του χώρου είναι πολεοδομικά και υγειονομικά εντάξει, δηλαδή ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει τις αναγκαίες άδειες και ότι η επιχείρηση είναι φορολογικά συνεπής και ονομαστικά σύμφωνη με τα στοιχεία της παραχώρησης. Όπως επισήμανε ο κ. Χαλκιάς, όλα αυτά τα μέτρα είναι κρίσιμα για να διασφαλίζεται η νομιμότητα των επιχειρήσεων στους παραλιακούς χώρους, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η εποπτεία σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο κ. Χαλκιάς τόνισε επίσης ότι, παρόλο που αυτές οι προϋποθέσεις ίσχυαν και πριν, τώρα θα γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος για την τήρησή τους.
Για τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, ο κ. Χαλκιάς είναι κατηγορηματικός
Κατά την αναφορά των μέτρων για τις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται παραβάσεις, ο κ. Χαλκιάς τόνισε την αυστηρότητα του νέου νόμου. Ο νόμος προβλέπει την άμεση έκδοση διαταγών για την απομάκρυνση κινητών αντικειμένων από τον χώρο, τη σφράγιση του και τη διακοπή λειτουργίας του, μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τον εντοπισμό του υπευθύνου της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές επικεντρώνονται στον χώρο που αξιοποιείται παράνομα, εξαλείφοντας την ανάγκη για μακροχρόνιες και συχνά ατελέσφορες ερευνες για τον εντοπισμό του υπευθύνου. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται υπό την παρουσία ενός Εισαγγελικού λειτουργού, και πρέπει να οδηγούν στην άμεση παύση λειτουργίας του επιχειρηματικού χώρου. Αν και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει έφεση στα δικαστήρια, οι προθεσμίες για την ένσταση είναι περιορισμένες και σε περιπτώσεις χωρίς νόμιμη παραχώρηση, δεν επιτρέπεται η αναστολή των διαταγμάτων.
Περιθώριο μέχρι τις 31 Μαΐου
Επιπλέον, όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση της δημοτικής επιτροπής, η οποία ορίζει ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου για να προσαρμοστούν, ο κ. Χαλκιάς ξεκαθάρισε ότι αυτή η προθεσμία δεν πρέπει να εκληφθεί ως περίοδος χάριτος αλλά ως «εύλογη προθεσμία», η οποία δίνεται στο πλαίσιο της καλής διοίκησης και της αναγκαίας ευελιξίας που πρέπει να επιδείξει η διοίκηση προς τους διοικούμενους.
Νομικά επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κατεδαφίσεις
Τέλος, όσον αφορά την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών λόγω των αλλαγών στα όρια του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα, λόγω της κατάργησης του άρθρου 26 του νόμου 2971 του 2001, όπου πλέον η οριοθέτηση του αιγιαλού γίνεται βάσει των γενικών νομικών διατάξεων που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα, ο κ. Χαλκιάς θεωρεί ότι είναι “νομικά επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κατεδαφίσεις, καθώς αυτό αποτελεί ένα έσχατο μέτρο κατά των διοικούμενων, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να αναδειχθεί ότι πρέπει να διατηρηθεί λόγω των νέων νομικών πλαισίων. Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα περιμένουν πρώτα να δουν πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, καθώς οι κατεδαφίσεις μπορεί να δημιουργήσουν αναστάτωση χωρίς να υπάρχει πλήρης κατανόηση των νέων νομικών προδιαγραφών.