Κλεισμένο στο συρτάρι του, φέρεται να έχει ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρτί με τον σκελετό του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα καταρτίσει το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στον Talk Radio 98.9 ο Τάκης Χατζής, ο Πρωθυπουργός έχει ετοιμάσει το πλάνο με τις δομικές αλλαγές που θα έρθουν σε κομβικά υπουργεία, τα οποία εμφανίζουν προβλήματα.
Του Τάκη Χατζή
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, ο ανασχηματισμός είναι άμεσα συσχετισμένος με την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Εάν η ΝΔ δεν πάρει πάνω από 33% -που δεν φαίνεται εύκολο- ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει αμέσως σε ανασχηματισμό και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου. Εάν όμως πάρει από 35% και πάνω -κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο- τότε ο ανασχηματισμός θα γίνει λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο.
Τα ονόματα
Το πρώτο υπουργείο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτό γιατί ο κ. Γεραπετρίτης θα πάει Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είναι ήδη γνωστό. Στο πλαίσιο αυτό, τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι του κ. Κωστή Χατζηδάκη αλλά και της κυρίας Κεραμέως. Η ίδια φέρεται να επιθυμεί να μεταφερθεί στο ΥΠΕΞ από το υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται σήμερα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μεταγραφή» αυτή είναι αρκετά απίθανη, με τον κ. Χατζηδάκη να την κερδίζει από τα… αποδυτήρια.
Δεύτερο υπουργείο που θα γίνουν αλλαγές είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να βάλει τον Στέλιο Πέτσα στη θέση του κ. Αυγενάκη.
Σημαντική αλλαγή θα γίνει και στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η ακρίβεια που καλείται να διαχειριστεί το εν λόγω υπουργείο, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που «πατάει» πολύ ο Πρωθυπουργός. Συνεπώς η απομάκρυνση του κ. Σκρέκα από το ΥΠΑΝ, θεωρείται βέβαιη.
Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα του Πρωθυπουργού υπάρχουν τρία ονόματα, τα οποία φέρονται να επιστρέφουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τους κ.κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά και Κώστα Τσιάρα.
Επίσης, στο πεδίο των υφυπουργών, ακούγονται τα ονόματα των Βασίλη Οικονόμου, Χρήστου Μπουκώρου, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Μακάριου Λαζαρίδη και του Χρήστου Κέλλα, αν και για τον τελευταίο να τονίσουμε ότι έχουν διατυπωθεί κάποιες ενστάσεις.
Εκτός της νέας κυβέρνησης φαίνεται να μένουν οι κυρίες Βούλτεψη και Μακρή σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως και άλλα πρόσωπα, ενώ σε ό,τι αφορά στη Νίκη Κεραμέως που προαναφέραμε, η ίδια θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Εσωτερικών μετά και το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Ωστόσο δεδομένου ότι είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, θα αξιοποιηθεί πιθανόν στο νέο σχήμα. Μάλιστα αντικαταστάτης της στο ΥΠΕΣ, φέρεται να προκρίνεται ο Γιάννης Οικονόμου.
Σε ό,τι αφορά στα υπουργεία που απ’ ότι φαίνεται δεν θα γίνουν αλλαγές, ένα από αυτά είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο σήμερα βρίσκεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος φερεται να παραμένει στη θέση του αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα υπουργείο στο οποίο… κανένας δεν θέλει να πάει.
Τέλος, κλειδί είναι και το υπουργείο Υγείας, στο οποίο βρίσκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το συγκεκριμένο υπουργείο δεν έχει να κάνει μόνο με τον υπουργό αλλά με την πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση στο κομμάτι της Υγείας. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να είναι συνυφασμένες με το τι ακριβώς επιθυμεί να κάνει ο Πρωθυπουργός στο κομμάτι αυτό.
Και μιας και τελευταία ακούγεται ότι ο υπουργός θέλει να αναβαθμίσει το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει… χθες, στο πώς προτίθεται να το κάνει. Θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της υγείας;