Δύο ερωτήματα έθεσε σήμερα το μεσημέρι ο πρώην δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης για την συνεδρίαση της λογοδοσίας. Το ένα σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Θέμα 6ο
Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2 του ν. 4804/2021:
«Δημοτικός σύμβουλος, μπορεί να εκλεγεί:
α) δημότης που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18°) έτος της ηλικίας του, κατά την ημέρα των εκλογών και
β) πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν…».
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο κος Κολιάδης, απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια τον Μάιο του 2023.
Ο κ. Δήμαρχος, ασκούσε τα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου, τού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και του Προέδρου Δημοτικής Επιχείρησης, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας του, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, χωρίς να κατέχει την ελληνική ιθαγένεια.
Ερωτάται:
- Αν αυτό κατά το Δήμαρχο είναι νόμιμο; Και πως το εννοεί;
- Αν απέκρυψε σκοπίμως από τις Ελληνικές Αρχές την έλλειψη των νομίμων προσόντων για την κατοχή της θέσης του αιρετού και την άσκηση δημόσιας εξουσίας; Οι διενεργήσασες τον Τακτικό Διαχειριστικό Έλεγχο αρχές, του Γενικού λογιστηρίου του κράτους γνωρίζουν το γεγονός και πως το αντιμετωπίζουν; Τι νομικά προβλήματα προκαλεί η Άσκηση Εξουσίας στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ρόδου (ΔΕΡΜΑΕ, ΔΟΠΑΡ, Αντιδημαρχίες και Μέλους της Οικονομικής Επιτροπής) από Βρετανό Υπήκοο (Brexit);
(Κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ» κ. Αντώνη Καμπουράκη)
Τα ερωτήματα που θέτουμε και περιμένουμε απαντήσεις που φυσικά κ. Κολιάδη δεν θα πάρουμε.
Το στατιστικό δείγμα που ελέγχθηκε για το έτος 2022, για την παροχή υπηρεσιών,
ήταν 7 συμβάσεις.
Από αυτές τις 7, το 93,6% ήταν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, που προβλέπεται στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων ν. 4412/2016.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το 93,6% όλων των συμβάσεων και προμηθειών του Δήμου, που ελέγχθηκαν, ότι έγιναν με απευθείας ανάθεση.
Ούτε βέβαια ότι έγινε κατάτμηση, και αφορά το ίδιο αντικείμενο.
Σε κάθε περίπτωση, οι Υπηρεσιακοί υπάλληλοι του Δήμου δεν έκαναν ωμή παρανομία. Αφού όλα πληρώνονται και ελέγχονται, με ευθύνη Υπηρεσιακών Εργαζομένων του Δήμου.
Αυτό που ΔΕΝ μας λένε οι αξιότιμοι ελεγκτές είναι το πως υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας με Brexit, συμμετέχει εν γνώσει του στην Οικονομική Επιτροπή επί τρία χρόνια παράνομα, υπογράφει συμφωνίες και απευθείας αναθέσεις σε Δήμο και Δημοτικούς οργανισμούς και το πως καταλαβαίνει την παρανομία του. Μόνο με ποινικά τύμπανα θα το εννοήσει.
Οι κύριοι επιθεωρητές αυτό πως το κρίνουν;