Οι αιτιάσεις περί ‘υπερτουρισμού’ μέχρι σήμερα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποκρύπτουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών” σημειώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής και συμπληρώνει: “Το να πλήττουμε μόνοι μας την εικόνα της χώρας μας είναι αυτοκαταστροφικό και μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά, πρωτίστως δε οι τοπικές κοινωνίες για τις οποίες υποστηρίζουν πως ενδιαφέρονται όσοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τον τουρισμό και να του αποδώσουν ευθύνες που δεν του αναλογούν”.
Ο κ. Χατζής επισημαίνει ότι παρόλο που παρατηρείται αύξηση αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, αυτή δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση των πληροτήτων των ξενοδοχείων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που απορροφούν μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης. Τα δεδομένα από το ΙΝΣΕΤΕ δείχνουν σημαντική αύξηση στις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας (+15%) και της Μυτιλήνης (+38%), ενώ μειώσεις παρατηρούνται στα αεροδρόμια της Κεφαλονιάς (-1%), της Σαντορίνης (-4%), της Μυκόνου (-9%) και της Καβάλας (-11%).
Επιπλέον, οι οδικές αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση 13,3% κατά το α’ πεντάμηνο του έτους, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται από την Τουρκία (+47%) και τη Βουλγαρία (+20,6%). Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας, με τους επισκέπτες να περιμένουν για ώρες χωρίς βασικές ανέσεις, γεγονός που πλήττει την εικόνα της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκφράζει ανησυχία για την κόπωση που παρατηρείται τους μήνες της υψηλής περιόδου, με τις κρατήσεις για τον Ιούλιο και Αύγουστο να μην ακολουθούν τη δυναμική των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα στα πολυτελή ξενοδοχεία. Επιπλέον, αναφέρει ότι η δαιμονοποίηση του τουρισμού και οι αιτιάσεις περί “υπερτουρισμού” αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών.
Η Ελλάδα διαθέτει φυσικές ομορφιές και μπορεί να είναι προορισμός 365 μέρες το χρόνο, προσφέροντας πολλές επιλογές για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Απαιτείται όμως αλλαγή στην κουλτούρα των διακοπών, με διεύρυνση του χρονικού φάσματος χορήγησης των ετήσιων αδειών για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ποιοτικές διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όσον αφορά στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σημειώνει ότι η αύξηση είναι μόνο ονομαστική λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, με τα πραγματικά έσοδα του 2023 να είναι χαμηλότερα του 2019. Οι αφίξεις δεν μεταφράζονται σε πληρότητες λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που επίσης δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα όπως η αύξηση των ενοικίων και η στεγαστική κρίση.
Συμπερασματικά, η φετινή τουριστική σεζόν δεν έχει τη δυναμική των προηγούμενων δύο ετών, με σημάδια κόπωσης σε όλους τους προορισμούς και σημαντική υποχώρηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά -12%. Οι ανταγωνιστές μας, όπως η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις, με την Ελλάδα να χάνει σταδιακά την πρωτιά στις επιδόσεις. Το 2019 παραμένει το έτος αναφοράς για την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, και απαιτείται σοβαρή προσπάθεια για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας.
traveldailynews.gr