Στην δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής αρχής για το έτος 2024 ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Αποστόλης Ασπράκης έκανε στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο την εξής ερώτηση.
Ενημερωνόμαστε από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για κακή διαχείριση στην ΔΕΥΑΡ όπως επίσης και για παράνομες διαγραφές χρεών. Την ίδια στιγμή παρουσιάζονται οι ανάγκες υδροδότησης με ταυτόχρονη μεθοδική απόπειρα στοχοποίησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ενημερώστε μας, πώς συνδέεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μία δημόσια υπηρεσία όπως είναι η ΔΕΥΑΡ και αν η ΔΕΥΑΡ έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές τις υποχρεώσεις απέναντι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η απάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.
Είναι πολύ αποκαλυπτικά και πρέπει να συζητιούνται μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο αυτά τα θέματα. Αποκαλυπτικά όχι προς κάτι ύποπτο πολιτικό αλλά προς μία κατάσταση πραγματική και κυρίως οικονομική. Πρωτίστως οικονομική. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απέκτησε το φράγμα, την ευθύνη, την διαχείρισης του φράγματος και του υδραγωγείου με νόμο που ψηφίστηκε στην βουλή το 2013 μόνο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τι έγινε το 2013; εμείς το 2013 δεν είμαστε εδώ. Το 2013 από ότι μάθαμε από την ιστορία τελείωσαν τα λεφτά του έργου. Ο εργολάβος μάλλον πτώχευσε και αφού έγιναν όλα αυτά το υπουργείο τα μετέφερε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χωρίς χρήματα στον Κωδικό και με έναν εργολάβο ο οποίος είχε πτωχεύσει. Κάπως έτσι λοιπον λύνει το κράτος τα θέματα του. αφού ο άλλος πτώχευσε σου λέει πάρτο εσύ τώρα.
Λειτούργησε το φράγμα, το 2016 δούλευε, το υδραγωγείο το τελειώσαμε. Με βοήθησε σε αυτό η τότε κυβέρνηση γιατί έπρεπε να βγάλουμε ένα σχέδιο μαζί για το θα διαχειριστούμε μαζί την κατάσταση.Νομίζω ότι είχε έρθει η πρώτη απειλητική επιστολή από την κομισίον για ένα πρόστιμο στην Ελλάδα γύρω στα εκατόν κάτι εκατομμύρια ευρώ για το φράγμα Γαδουρά. Τότε με ένα κυβερνητικό επιτελείο καθίσαμε να δούμε πως μπορούμε να αποτρέψουμε να πληρώσει η χώρα ένα τέτοιο πρόστιμο και να πάμε να κάνουμε το έργο. Το έργο δούλεψε, το 2017 στο νησί είχαμε ψυχολογικά προβλήματα πολύ μεγάλα. Όταν το έργο ήταν πτωχευμένο δεν το ήθελε κανένας. Όταν φτιάχτηκε το υδραγωγείο άρχισαν τα κλάματα γιατί δεν έχουμε εμείς το έργο. Τα κλάματα λοιπόν αυτά ήταν από την ΔΕΥΑΡ.
Τότε έγινε μία ιστορική συνεδρίαση στην οποία πήγαμε και είπαμε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ, αυτό έγινε τέλος του 2016 ότι κύριοι πάρτε το έργο, εμείς μπορούμε να σας το παραδώσουμε το έργο να το δουλέψετε. Δεν είμαστε πειρατές, κατά νόμο το έχουμε αλλά, όποιος το αναλάβει, θα αναλάβει και μία ευθύνη που έχω εγώ σαν Περιφερειάρχης 148 περίπου εκατομμυρίων ευρώ απέναντι στην ευρωπαϊκή επιτροπή για να λειτουργήσει.
Για να κλείσει ο φάκελος ο οποίος ήταν ανοιχτός από το 1980 είμαστε 2016 ήθελε υπογραφή από εμένα.Εμείς θα λειτουργήσουμε το έργο, όταν το υπογράψω η υπογραφή μου δεν θα πέφτει.Εάν θα κινδυνεύουμε δεν θα βάλω την υπογραφή. Εσείς λέτε ότι λέτε γιατί είστε χαρούμενοι άνθρωποι καλύτεροι από εμάς και τα κλειδιά θα σας τα παραδώσουμε αύριο το πρωί αλλά θα αναλάβετε και την υποχρέωση αυτών των 150 εκ ευρώ. Φυσικά κανένας δεν έβαζε υπογραφή 150 εκ ευρώ. Το έργο το λειτουργήσαμε εμείς. Υπεγράφη η πρώτη προγραμματική που ήταν πέντε χρόνια, ολοκληρώθηκε, πήρε παράτασή δίχως αύξηση οικονομικών αντικειμένων διότι έπρεπε να τελειώσει ο δεύτερος επαναληπτικός διαγωνισμός και να βγει δεύτερη προγραμματική.
Πολύ δύσκολα από την αρχή οι πληρωμές, πολύ μεγάλη δυσκολία στις πληρωμές, ποτέ δεν ήθελε ουσιαστικά ο Δήμος Ρόδου να πληρώνει,ούτε η ΔΕΥΑΡ ήθελε να πληρώνει. Μας αντιμετώπιζαν πάντα κάτι σαν εισβολείς στα χωράφια τους. Τους είχαμε πει από την αρχή και μάλιστα έχουμε μία επιστολή την χρονιά που το νησί έμεινε από νερό, αυτό έγινε το 2017, που έλεγε ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη το νερό σας. Μνημειώδης συμπεριφορές πολιτικές.Ποτέ δεν είχαμε οικονομική ροή κανονική.
Σήμερα που μιλάμε 3 εκ οκτακόσια ογδόντα πέντε χιλιάδες έχουνε βεβαιωθεί στη ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ. Αυτά τα βεβαιώσαμε το Νοέμβριο του 2023. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν μία συγκεκριμένη περίοδο που δεν ήταν μέσα όλο το 2023.
Σήμερα που μιλάμε η ΔΕΥΑΡ μας οφείλει 4 εκ ευρώ. Σίγουρα μέχρι το Μάρτιο είναι 3.350 εκ ευρώ. Αυτά που σήμερα είναι σε γνωστούς τραπεζικούς λογαριασμούς είναι 7 εκ 236.000 ευρώ.Πως μία επιχείρηση η οποία πουλάει νερό, το οποίο δεν πληρώνει όταν το αγοράζει πτωχεύει η εταιρεία που δεν πληρώνει και δεν πτωχεύει ο προμηθευτής που έφαγε το φέσι, ούτε η φίνος φίλμ μπορούσε να το γυρίσει σαν σενάριο σε ταινία.
Τι θα κάνουμε; Θα σας πω τι δεν θα κάνουμε.Δεν θα κόψουμε ποτέ το νερό. Όλα τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι επάνω στο τραπέζι και θα παρθούν. Είναι ποινικά κολάσιμο να μην τα διεκδικήσουμε. Εννοείτε ότι θα τα διεκδικήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Θα κάνουμε μια συνεννόηση με την νέα δημοτική αρχή να δούμε τα πλάνα τους. Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα υδροδότησης αλλά θέλουμε να υπάρχει και ένας ελάχιστος σεβασμός στην τεράστια δουλειά που έχει κάνει η Περιφέρεια σε αυτό αλλά και το φορτίο το οποίο σηκώνουν οι υπηρεσίες μας.
Να γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι έχουν σαφέστατα ευθύνη και αν λες ότι τους αγαπάς, πρέπει να πάρεις και τα μέτρα εκείνα που τους θωρακίζουν απέναντι στην ευθύνη που έχουνε.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη.