Η Διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου Καίτη Μπαλατσούκα μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη για την διάνοιξη των δασικών δρόμων που για φέτος δίνεται το ποσό των 4,5 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τους λατόμους από την Βόρεια Ελλάδα που είναι απλήρωτοι
ακόμη αλλά και για τον δασικό δρόμο στον Ακραμύτη που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Η κ. Καίτη Μπαλατσούκα απάντησε και στην ερώτηση τι έγινε με τον δασικό δρόμο του Ακραμύτη: «Με τον Ακραμύτη ανέλαβε ο Δήμος να τοποθετήσει μια θερμική κάμερα στη θέση του παλιού πυροφυλακίου. Είχαμε παλιά πυροφυλάκιο στην κορυφή του Ακραμύτη.
Ετσι δόθηκε η άδεια. Στην συνέχεια με ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι είχαν διάθεση να βελτιώσουν έναν υφιστάμενο δρόμο ο οποίος οδηγεί στο πυροφυλάκιο. Όπως μου είπαν από το δήμο Ρόδου ένας δρόμος ο οποίος ήθελε βελτίωση βατότητας, και είπαμε εντάξει ας γίνει βελτίωση βατότητας αλλά θα μου κάνετε έγγραφο για να το δούμε. Έλαβα αυτό το έγγραφο και τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση, περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστούμε το ζήτημα, το ελέγχουμε.
Ο δρόμος όντως υπήρχε σαν μονοπάτι πλάτους γύρω στα τρία μέτρα και δύο χιλιόμετρα μήκος, τον είχε ανοίξει η Δασική Υπηρεσία πριν το 1960, αυτόν τον δρόμο τον είχαμε ανοίξει εμείς γιατί είχαμε μια μεγάλη πυρκαγιά. Στα πλαίσια της συνεργασίας της πολιτικής προστασίας του δήμου Ρόδου με το Δασαρχείο, είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει την συντήρηση, την βελτίωση της βατότητας αυτού του δρόμου. Να σας πω ότι δεν έχουμε απαντήσει ακόμα στο ερώτημα που μας έκανε για αδειοδότηση, είναι δηλαδή σε εκκρεμότητα».
Η προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Μπαλατσούκα κατέληξε για το θέμα του Ακραμύτη ως εξής: «Ένας δασικός δρόμος μπορεί ανάλογα με την κατηγορία να είναι από τέσσερα μέτρα μέχρι οχτώ αλλά τώρα εδώ δεν ξέρουμε αν είναι δασικός δρόμος αυτό το πράγμα ή αν είναι αντιπυρική ζώνη, δηλαδή ο δρόμος έχει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά ως δρόμος.
Αυτό δεν θεωρείται κατά την άποψή μου δρόμος- δρόμος με βάση τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά. Οι αντιπυρικές ζώνες είναι τεχνικά έργα που γίνονται με μελέτη. Αυτή τη μελέτη μπορούμε να την κάνουμε εμείς και θα μπορούσε να την κάνει ο Δήμος με προγραμματική σύμβαση, αλλά δεν υπάρχει τέτοια μελέτη από ό,τι καταλαβαίνω.
Δεν υπάρχει τέτοια μελέτη τώρα πρέπει να σκεφτούμε, να δούμε αν υπάρχει αναγκαιότητα διατήρησής της ως αντιπυρικής ζώνης, και να δούμε πως θα το χειριστούμε το θέμα».