Η ώρα των εκλογών της 21ης Μαΐου έφτασε και ο λόγος περνάει στον κυρίαρχο ελληνικό λαό.

Από admin
0 Σχόλιο

Η ώρα των εκλογών της 21ης Μαΐου έφτασε και ο λόγος περνάει στον κυρίαρχο ελληνικό λαό. Μετά από μία προεκλογική περίοδο γεμάτη ένταση και με την πόλωση να χτυπά «κόκκινο» η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας πλησιάζει.

Η Singular Logic ανακοίνωσε ότι το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης θα το έχουμε μόλις μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Πάντως, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ακόμα νωρίτερα, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπακάκο, θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από 200 μικρά εκλογικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 19:00, επομένως μέχρι τις 20:30, θα έχουμε εικόνα για περισσότερο από το 10% της χώρας, που θεωρείται το όριο για το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Για 12 ώρες θα είναι ανοιχτές οι κάλπες, την Κυριακή, από τις 07:00 έως τις 19:00. Αμέσως μόλις κλείσουν, θα δημοσιευθεί το exit poll θα διεξαχθεί από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, Pulse και GPO, από κοινού.

Το κοινό exit poll θα γίνει για λογαριασμό του Mega (Metron Analysis), Open (ΜRB), Star (GPO), Alpha (Alco), ΑΝΤ1 (Marc) και ΣΚΑΪ (Pulse).

«Η τεχνολογία προχωράει και εμείς πρέπει να την ακολουθούμε. Σήμερα θα γίνει η πρόβα τζενεράλε με την κυρία Υπουργό, που στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη των εκλογών. Έχουμε πλέον μία καθολικότητα. Το σύστημα SRT είναι η συσκευή μετάδοσης είναι καθολική σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Μιλάμε για 21.500 τμήματα και όλα θα είναι εφοδιασμένα με αυτό», ανέφερε στο Mega ο κ. Μπακάκος. Και συμπλήρωσε:

«Από το πρωί έχουν ξεκινήσει να κάνουν registration οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Είχαμε λίγους, περίπου 220 και όσο περνάει η ώρα, «καλπάζει» το σύστημα, πριν λίγο είχαμε 1100. Θα δούμε σιγά σιγά μεγάλες ταχύτητες, να κάνουν register την συσκευή και να είναι έτοιμη για την Κυριακή. Η καταμέτρηση θα γίνει μέσω αυτών των συσκευών, που είναι ασφαλείς και κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά. Το είχαμε κάνει και το 2019, αλλά δεν ήταν σε όλα τα τμήματα, τώρα μιλάμε για καθολικότητα».

Τι ώρα ανακοινώνονται οι σταυροί και οι βουλευτές που εκλέγονται

Η προσομοίωση που έχει γίνει δείχνει ότι περίπου στις 20:00 θα μεταδοθεί το αποτέλεσμα στο 25% της επικρατείας. Η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί περίπου τα μεσάνυχτα.

Πού βλέπετε live τα αποτελέσματα των εκλογών 2023

Οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Το υπουργείο Εσωτερικός έχει «ανοίξει» ήδη στην ιστοσελίδα του τον διαδραστικό χάρτη, όμως ακόμα δεν είναι ενεργός. Τη βραδιά των εκλογών και το iEidiseis θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των εκλογών.

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζω – Τι ισχύει για κάθε περιφέρεια

Η εφορευτική επιτροπή, μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου, δίνει τα ψηφοδέλτια και τον φάκελο, τον οποίο θα ρίξει ο εκλογέας στην ειδική κάλπη που έχει στηθεί.

Οι σταυροί προτίμησης διαφέρουν ανά εκλογική περιφέρεια, ανάλογα με τον αριθμό των εδρών. Ένας ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από 1 έως 4.

Αναλυτικά:

 • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.
 • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
 • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς
 • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς

Στο κάθε εκλογικό κέντρο, θα σας ενημερώνουν για το πόσους σταυρούς θα βάλετε στο ψηφοδέλτιο.

Προσοχή χρειάζεται την ώρα που βάζετε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, καθώς υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί.

Στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών απαριθμούνται τα λάθη που ακυρώνουν ένα ψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα:

Οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

 • 1) Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
 • 2) Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
 • 3) Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
 • 4) Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
 • 5) Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
 • 5) Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

 • α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,
 • β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,
 • γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72,
 • δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού,
 • ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και
 • στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

 • συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,
 • ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,
 • απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,
 • ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και
 • στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων

Άφησε ένα σχόλιο

Επικοινωνία: info@protiekdosi.news

ΔελτίαΤύπου:info@rodosmedia.group

© 2023 protiekdosi.news. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.