“Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται” κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, χρηματοοικονομικοί οίκοι και εκατομμύρια επενδυτές σε όλο τον κόσμο, περιμένοντας σήμερα το άνοιγμα των αγορών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.
Η ιρανική επίθεση στο Ιράν και η επαπειλούμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει τα δεδομένα και όλα πλέον μπορούν να συμβούν. Είναι θέμα “ψυχολογίας” των αγορών και όχι πραγματικών συνθηκών.
Αρκεί ένα “τσαφ” για να αρχίσει η πτώση και να προκληθεί καταστροφικό ντόμινο, ή να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει – και να ακολουθήσει “πάρτι”. Σ’ οποιαδήποτε περίπτωση ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία – αρνητικός ή θετικός – θα είναι τεράστιος.
Το άνοιγμα των αγορών και η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ θα είναι λοιπόν ένα κρίσιμο crash test καθοριστικής σημασίας για την κατεύθυνση που θα πάρουν σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και γι ατη διαμόρφωση επενδυτικού και οικονομικού κλίματος
Κλειδί το πετρέλαιο.
Το κέντρο βάρους σε παγκόσμιο επίπεδο πέφτει στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου αναμένεται να «τραβήξει» ανοδικά, ενδεχομένως αύριο ή όχι τόσο απότομα εντός όμως των επόμενων ημερών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και ειδικών στα ενεργειακά θέματα αναφέρουν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα εκτοξευθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Με δεδομένο ότι το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ όπου διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψουν σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές.
Αν συνυπολογιστεί το επιπλέον κόστος λόγω του μερικού κλεισίματος Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, γίνεται αντιληπτό ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούν την περαιτέρω άνοδο τιμών του «μαύρου χρυσού». Ηδη από την Παρασκευή, όταν απλώς υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ, η τιμή του brent έφτασε στα 92 δολάρια και σε υψηλά εξαμήνου.
Η αντίδραση της ενεργειακής αγοράς και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα προκαλέσουν ντόμινο και στις υπόλοιπες αγορές, επηρεάζοντας σαφώς τις επιλογές των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξάρτητα από τη σημερινή «έκφραση» των αγορών, η ισχυροποίηση του γεωπολιτικού ρίσκου και οι απτοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, διαμορφώνουν έντονη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα και φυσικά στην Ελλάδα.
Νέο “κύμα” πληθωρισμού
Αύξηση στα ναύλα των εμπορικών πλοίων, καθυστερήσεις και προσκόμματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και μετακύλιση των συνολικών προβλημάτων στην πραγματική οικονομία, με νέες ανατιμήσεις σε αγαθά και προϊόντα, θα φέρει μαζί της η νέα εστία κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ένα νέο «κύμα» πληθωρισμού μπορεί να πυροδοτηθεί, επηρεάζοντας ακόμα τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών που σχετίζονται με τη μείωση των επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα έχει δρομολογήσει καθώς φαίνεται την πρώτη μείωση των επιτοκίων για τον Ιούνιο, όμως ενδεχόμενη πληθωριστική ανάφλεξη, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναθεώρηση των σχεδίων.
Για την Ελλάδα, όπου η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα προκαλέσουν σοβαρή επιβάρυνση, μείζον ζήτημα είναι και οι επιπτώσεις στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, στον τουρισμό. Εκτιμά ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρό, αν η ένσταση στην περιοχή διατηρηθεί επί μακρόν.