ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας»

Από: newsroom
0 Σχόλιο

«Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν πρόκειται να γίνει ελκυστική για τους νέους ανθρώπους αν δεν διασφαλίζει εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος είναι εισηγητής της κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι ο στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε η κυβέρνηση  είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας και η αντιστοίχηση και διασύνδεσή της  με την αγορά εργασίας.

Ανέφερε ότι στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής μαθητών ή επιλογής των μαθητών απέναντι στην επαγγελματική εκπαίδευση. Υπάρχει σαφής υστέρηση έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το ποσοστό στη χώρα μας είναι 33.8%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48,7%.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι στην 24η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό, τι αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και  στην 32η θέση ανάμεσα στις χώρες  του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά στο ποσοστό συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού σε προγράμματα κατάρτισης .

Αναφέρθηκε σε δύο στρατηγικές επιλογές που έχει η χώρα:

1ον: Στη βελτίωση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης προκειμένου να καταστεί ελκυστική.

2ον: Στην  αντιστοίχηση και  διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, υπογράμμισε την μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονομασίας, αλλά για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό αφού οι νέες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, διαχωρίζονται σε δύο τομείς.

Στον Τομέα  Επαγγελματικής Κατάρτισης και στον Τομέα Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής.

Ο Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης, εκτός από τα βασικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, θα προσφέρει  προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων σε μη πιστοποιημένους απόφοιτους των Σχολών, αλλά και προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης που θα γίνεται στις επιχειρήσεις.

Ο Τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση στους σπουδαστές και στους αποφοίτους σε ζητήματα που σχετίζονται με την επαγγελματικό προσανατολισμό και τη σταδιοδρομία τους. Κυρίως, όμως, θα έχουν την ευθύνη διασύνδεσης με την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και την παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Η ίδρυσή τους θα συνδέεται πλέον με την έρευνα και καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας, για να παρέχουν ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

Μάλιστα, σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης δημιουργείται Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας που η λειτουργία του θα είναι επικεντρωμένη στην αναζήτηση και εξεύρεση θέσεων πρακτικής άσκησης ή μαθητείας αλλά και στη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση των σπουδαστών.

«Είναι καιρός να προσδώσουμε μια νέα δυναμική στην επαγγελματική εκπαίδευση, να επενδύσουμε στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.

 

Επικοινωνία: info@rodosmedia.group

Δελτία Τύπου: info@protiekdosi.news

Όλα τα δεδομένα της ιστοσελίδας Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είναι δεσμευμένα. 
Απαγορεύεται ρητά η χρήση και αναμετάδοση τους δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη.

© 2018 -2023 Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00