ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει περιορισμένους πόρους και έχει ξεπεραστεί.

Από: newsroom
0 Σχόλιο

Στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στήριξης των κρατών-μελών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υφίστανται φυσικές καταστροφές, οι οποίες προκαλούνται από την κλιματική κρίση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, το υφιστάμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, αφού διαθέτει ελάχιστους πόρους για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Επιπρόσθετα, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκταμιεύει αποζημιώσεις μόνο για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών και όχι για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας, Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια έχει υποβάλλει αιτήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκταμίευση αποζημιώσεων ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και έλαβε μόλις 161 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, χαμηλές  ήταν οι κατανομές στα άλλα κράτη-μέλη.

«Είναι  σαφές ότι  η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο μηχανισμό, ένα νέο Ταμείο με επαρκείς πόρους, για την άμεση και αναλογική αποζημίωση των φυσικών καταστροφών», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δράσεις και πολιτικές ανασυγκρότησης περιοχών που υπέστησαν φυσικές καταστροφές  και μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από την Πολιτική  Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην πρόταση που κατέθεσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επικοινωνία: info@rodosmedia.group

Δελτία Τύπου: info@protiekdosi.news

Όλα τα δεδομένα της ιστοσελίδας Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είναι δεσμευμένα. 
Απαγορεύεται ρητά η χρήση και αναμετάδοση τους δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη.

© 2018 -2023 Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00