Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στη μνήμη και τοι έργο του Ιωάννη Μορόπουλου

Από admin
0 Σχόλιο

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, είχαν την τιμή να οργανώσουν χθες Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 στις 7 μμ., με την υποστήριξη του ξενοδοχείου Rodos Palace – για την οποία και ευχαρίστησαν την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο, κα Μαίρη Καμπουράκη – την Ημερίδα στη μνήμη και το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο «ΔΕΛΦΟΙ» του ξενοδοχείου Rodos Palace., που ο ίδιος σχεδίασε δομοστατικά και επέβλεψε την κατασκευή του, όπως του το ανέθεσε στις αρχές του ’70 ο φίλος του αείμνηστος Βασίλης Καμπουράκης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κος Αντώνης Καμπουράκης, στην ομιλία του τόνισε: «Συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία γι’ αυτή την Ημερίδα που αφιερώνεται  στη μνήμη και το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου. Του ανθρώπου, του μηχανικού, του επιστήμονα, ο οποίος φτάνοντας στη Ρόδο μετά την Ενσωμάτωση στα πλαίσια της ανασυγκρότησης από την Ελληνική πλέον Διοίκηση, έγινε πιο Ροδίτης από τους Ροδίτες, αφήνοντας το διακριτό   αποτύπωμά του στην πολεοδομική εξέλιξη της Ρόδου μας. Δυο λαμπροί επιστήμονες, η Τόνια Μοροπούλου και ο Νίκος Μορόπουλος,  συνεχίζουν το άξιο έργο του πατέρα τους και χαιρόμαστε όλοι που είναι κοντά μας απόψε.  Ειδικά για την κα Μοροπούλου θα έλεγα πως σε όλη τη διαδρομή της δεν σταμάτησε να είναι η φωνή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η φωνή της εξέγερσής του αλλά και η φωνή του επιστημονικού και ερευνητικού έργου του, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα όπως το  εμβληματικό έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Αλλά και πολλές δράσεις για τα νησιά μας προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα της αειφορίας και της βιωσιμότητας.»

Η εκδήλωση, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κος Αντώνης Γιαννικουρής, «είναι οφειλόμενη τιμή στη μνήμη και το έργο του Ιωάννη Μορόπουλου, ο οποίος πρώτος αριστούχος εκ των διπλωματούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διορίστηκε, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, από το ελληνικό κράτος στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο, και αργότερα μετατέθηκε στη Νομαρχία ως νομομηχανικός Δωδεκανήσου.

Μελέτησε, κατασκεύασε και επέβλεψε πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών έργων, και ειδικότερα σχεδόν όλα τα λιμενικά έργα σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Δωδεκανήσου, ιδιωτικά κτήρια και ξενοδοχεία, όπως το «Αλεξία» και το «Ρόδος Παλλάς», και πολλά άλλα.

Για κάποια χρόνια ήταν ο μόνος μηχανικός στη Ρόδο. Στη συνέχεια όμως υποστήριξε νέους μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που έκαναν μαζί του την πρακτική τους, και τους οποίους παρακολούθησε και υποστήριξε στη δική τους πορεία.

Η μεγάλη του προσφορά στα Δωδεκάνησα συνδέεται με τη μελέτη και επίβλεψη εμβληματικών υποδομών, κτηρίων, Ιερών Ναών, και πολλών άλλων έργων. Οι Αμερικάνοι μηχανικοί αναγνώρισαν την συμβολή του στο έργο της Φωνής της Αμερικής στη Ρόδο αποδίδοντας του την τιμητική ιδιότητα του μέλους της American Society of Civil Engineers (ASCE).»

Όπως τόνισε ο κος Γιαννικουρής, είναι τιμή του που αυτή είναι η τελευταία εκδήλωση που διοργανώνει ως Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου, δεδομένης της άμεσης επικείμενης υποβολής παραίτησης από τη θέση για να υποβάλει υποψηφιότητα για Βουλευτής Δωδεκανήσου στις Εθνικές Εκλογές.

«Για το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, το έργο του Ιωάννη Ν. Μορόπουλου είναι ένα έργο που μας ενώνει όλους, γιατί συνδέεται με την ιστορία της ελεύθερης Δωδεκανήσου και την ιστορία των μηχανικών της. Αλλά και γιατί μέσα από τα έργα του και την αγάπη του για την Δωδεκάνησο, τον κόσμο της, τους συναδέλφους του και τους εργάτες του, η μνήμη του παραμένει ζωντανή και δείχνει τον δρόμο στους νέους», τόνισαν στις ομιλίες τους οι πρώην Πρόεδροι του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κος Γιάννης Γλυνός, και κος Ιάκωβος Γρύλλης.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΣΠΜΕ, κος Μιχάλης Χατζημιχαήλ, παρουσιάζοντας υποδείγματα από το ψηφιακό αρχείο του Ιωάννη Μορόπουλου, υπογράμμισε τη σημασία του για τους νέους μηχανικούς και τη διαχρονική αξία του για την ποιότητα μελετών, έργων και επιβλέψεων από τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Ανέφερε δε ότι «η οικογένειά του παρέδωσε ένα πρώτο μέρος του αρχείου του Ιωάννη Ν. Μορόπουλου το 2006 και ένα δεύτερο μέρος του αρχείου του το 2022. Το έργο του ψηφιοποιείται στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου και θα είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, ενώ δημιουργείται βιβλιοθήκη, ψηφιακή και πραγματική «Ιωάννη Ν. Μορόπουλου» με πρωτοβουλία και ευθύνη του Τμήματος Δωδεκανήσου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος στο ΤΕΕ.»

Η γραμματέας του Τμήματος Δωδεκανήσου του ΣΠΜΕ, κα Κωνσταντίνα Παπαναστασοπούλου παρουσίασε το βιογραφικό του Ιωάννη Ν. Μορόπουλου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο που παραχώρησαν τα τέκνα του Ιωάννη Ν. Μορόπουλου στο Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Μεγάλη βαρύτητα στο έργο του είχε η αντισεισμική προστασία και ο δομοστατικός σχεδιασμός ιδιαίτερα των υψηλών κτιρίων. Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και φίλος του Γιάννη Μορόπουλου, κος Θεοδόσης Τάσιος, παρουσίασε αυτή την πλευρά σε σημαίνουσα βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, κος Ευάγγελος Σαπουντζάκης, υπογράμμισε τον πρωτοπόρο ερευνητικό, εφαρμοσμένο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα σήμερα του έργου του Ιωάννη Ν. Μορόπουλου και δεσμεύτηκε ότι το Πολυτεχνείο θα είναι πάντα κοντά στους νέους μηχανικούς.

Ο Νίκος Μορόπουλος και η Τώνια Μοροπούλου ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και τους παρόντες με ιδιαίτερη συγκίνηση: «Η παρουσία σας εδώ είναι αδιάψευστος μάρτυς της τιμής που απευθύνει σήμερα η Δωδεκάνησος στη μνήμη του πατέρα μας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να συνεχιστεί η παράδοση για μελέτες, επιβλέψεις και έργα με ποιότητα, δομική ακεραιότητα και την απαιτούμενη αντισεισμική συμπεριφορά, που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου και την επόμενη μέρα με όραμα, βιωσιμότητα και αειφορία.»

Παρόντες πλήθος κόσμου, μηχανικοί, φίλοι της οικογένειας, οι Αντιδήμαρχοι Ρόδου, κος Στράτος Καρίκης, κος Στέφανος Δράκος, κος Βασίλης Παπαοικονόμου, ο πρώην περιφερειάρχης, κος Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Νομάρχης, κος Ιωάννης Παρασκευάς, η πρώην Βουλευτής, κα Νατάσα Ράγιου, και άλλοι πολλοί, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, κου Μάνου Κόνσολα.

Άφησε ένα σχόλιο

Επικοινωνία: info@protiekdosi.news

ΔελτίαΤύπου:info@rodosmedia.group

© 2023 protiekdosi.news. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.