«Έσπασαν κάθε ρεκόρ, υπερκαλύπτοντας αρκετές φορές τον αρχικό προϋπολογισμό, οι υποβληθείσες προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ Τουρισμού-Μικρομεσαίων. Μαζί με τις σοβαρές επενδυτικές προτάσεις, όμως, χιλιάδες αιτήσεις εκτιμάται πως είναι γραμμένες στο πόδι.
Όπως μεταφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, υπάρχουν αιτήσεις για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων στις οποίες δεν υπάρχει ούτε καν αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή μοριοδότηση και μηδενικές πιθανότητες έγκρισης. Η αμοιβή, όμως, του γραφείου για την υποβολή της αίτησης έχει εισπραχθεί.
Δεδομένου ότι αίτηση μπορούσαν να υποβάλλουν γραφεία και μεμονωμένοι επαγγελματίες ή και φυσικά πρόσωπα χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, δεν αποκλείεται πολλοί υποψήφιοι επενδυτές να έπεσαν «θύματα» επιτήδειων που τους υπόσχονταν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, σκοπεύοντας απλά και μόνο στην πληρωμή της «ταρίφας» για την υποβολή αίτησης.
Στην αγορά, η προετοιμασία του φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κοστίζει από 2.000 έως και 5.000 ευρώ. Στήνεται έτσι ένας τζίρος εκατομμυρίων, όπου μαζί με τους σοβαρούς επαγγελματίες της αγοράς, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι στόχο έχουν μόνο να πάρουν το διχίλιαρο ή το πεντοχίλιαρο των υποψήφιων επενδυτών, οδηγώντας τους να κάνουν αιτήσεις χωρίς πιθανότητες επιτυχίας.
Η πρόσκληση για τον τουρισμό συγκέντρωσε 6.600 αιτήσεις και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες 3.300 αιτήσεις, με έναν τεράστιο όγκο, της τάξεως των 4.000 αιτήσεων, να υποβάλλεται μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα της τελευταίας παράτασης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων είναι 350 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.
«Οχι» σε αύξηση του προϋπολογισμού
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού των δράσεων, απάντησε αρνητικά. «Δεν προτιθέμεθα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό», δήλωσε, σημειώνοντας πως με τα αδιάθετα κεφάλαια της πρόσκλησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, θα ανοίξει νέο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο.
Με αυτά τα δεδομένα, για κάθε μία αίτηση που θα εγκριθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, επτά αιτήσεις θα απορριφθούν, ενώ για τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κάθε 2,2 αιτήσεις, μόνο η μία θα εγκριθεί.
Οι απορρίψεις θα γίνουν στη βάση των κριτηρίων που περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις, με τα περισσότερα μόρια να δίνουν η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και η ωριμότητα του επενδυτικού σχεδίου. Όποιες αιτήσεις συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία περνάνε μέχρι να καλυφθεί ο προϋπολογισμός, οι υπόλοιπες απορρίπτονται.
Τα αποτελέσματα, στόχος ήταν να εκδοθούν έως τον Ιούνιο, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, ο όγκος των αιτήσεων είναι τέτοιος που θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουμε και έως τον Σεπτέμβριο.
euro2day.gr