Η Σχετική ανάρτηση του κ. Διμέλη
Καλημέρα από τον Αρχάγγελο!!!!!
Απευθύνομαι σε μια κοπελιά που της αρέσει η προβολή και με πολύ θράσος, χωρίς τη στοιχειώδη συστολή καθυβρίζει ένα χωριό ότι οι κάτοικοι του είναι “αούγκανοι”.
Ο όρος είναι ένας αργκό χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται στη καθομιλουμένη με αρνητική ή περιπαικτική χροιά. Προέρχεται από τη λέξη “αούγκα”που μιμείται τον ήχο της κόρνας παλιών αυτοκινήτων ή πλοίων. Στην καθομιλουμένη αούγκανος χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που θεωρείται αγενής, άξεστος ,θορυβώδης ή χωρίς τρόπους.
Διάβασε λοιπόν προσεκτικά κοπελιά τα παρακάτω για τον Αρχάγγελο, γιατί με το βιντεάκι σου αδίκησες ένα τόπο που έχει σηματοδοτήσει την παράδοση,την τέχνη,τα ήθη και έθιμα,την μουσική παράδοση του νησιού μας.
Ο Αρχάγγελος φημίζεται για την ντοπιολαλιά του μία ξεχωριστή διάλεκτο της ρόδου με έντονες δωρικές επιρροές,οι ντόπιοι διατηρούν ακόμα ιδιωματισμούς και λέξεις που χάνονται σε άλλα μέρη.
Όσον αφορά τις τέχνες ο Αρχάγγελος είναι γνωστός για την αγγειοπλαστική του τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα.Τα παραδοσιακά κεραμικά του Αρχαγγέλου όπως οι στάμνες και οι κανάτες είναι διάσημα σε όλη τη ρόδο και όχι μόνο , κοσμούν μεγάλα μουσεία του κόσμου όπως το μουσείο του Λούβρου.
Η τέχνη της ταπητουργίας η οποία γνώρισε μεγάλη άνθηση από τα γνωστά εργαστήρια του Αναστασίου και Νικόλα Σαρικά καθώς και του Αντώνη Καρακωνσταντή.
Το καμπαναριό του Ταξιάρχη της ομώνυμης εκκλησίας είναι πιστό αντίγραφο της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης.
Οι παλιοί Αρχαγγελίτες οι Ποντορείς που έρχονται από το 3000 π.χ καθώς και οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού είναι αυτοί, που αντιμετώπισαν τον κατακτητή με σθένος και αγάπη για τον τόπο τους.
Κάθε χωριό έχει τις δικές του ιδιαίτερες παραδόσεις και έθιμά και αυτές είναι που κρατούν ζωντανή την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας.Ειδικά αν πρόκειται για ένα αυθόρμητο λαϊκό δρώμενο αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά και διατηρούν το πνεύμα της γιορτής. Τα μασκαρέματα της καθαράς δευτέρας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του χωριού, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται αυθόρμητα και σατιρίζουν καταστάσεις και διατηρούν το αρχέγονο πνεύμα της Αποκριάς.
Με εκτίμηση
Νικόλας.Κ.Διμέλης.