Με την θετική ψήφο του Δημάρχου Κω οι αποφάσεις του ΦοΔΣΑ που, από το 2021, 2022 και 2023, περιγράφουν την σημερινή εξέλιξη ως προς τα απορρίμματα της Καλύμνου
“Μας ξάφνιασε δυσάρεστα” μας λέει ο Δήμος Κω, μέσα από το χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την επικείμενη μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω και “αντιδημοκρατική” η συμπεριφορά του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο Τύπου.
Όλα έχουν ένα όριο και κάποιοι πιστεύουν ότι τα όρια αφορούν μόνο τους άλλους και όχι τους ίδιους. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι νόμοι αφορούν μόνο άλλους και όχι τους ίδιους. Ως εδώ όμως σε όλους αυτούς και σε όσους ανακάλυψαν και την “δημοκρατία των σκουπιδιών τους”.
Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, εφαρμόζει κανόνες περιβαλλοντικούς και διατάξεις νομοθεσίας.
Ας δούμε όμως πόσο ξαφνιάστηκε ο Δήμος Κω;
- Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της 7ηςΑυγούστου 2021 και σε ότι αφορά τον Δήμο Καλυμνίων έχει ρητή αναφορά (Σελ. 115) σε θαλάσσια μεταφορά στον πλησιέστερο αποδέκτη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έως την κατασκευή των μόνιμων υποδομών. Στις 10 Αυγούστου 2021, με το υπ’ αριθμ. 558/10.08.2021 έγγραφο του ΦοΔΣΑ, απεστάλη στους Δήμους Μέλη του Φορέα με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη σχετικών τεκμηριωμένων απόψεων. Μετά από την διαβούλευση και αποστολή απόψεων εκ μέρους των Δήμων, εγκρίθηκε ο Επικαιροποιημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων με την υπ’ αριθμ. 70/2022 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου α.ε.
Ο Δήμαρχος Κω, μέλος τότε του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, ψήφισε θετικά την 70/2022 Απόφαση που περιελάμβανε και την ρητή αναφορά στα απορρίμματα της Καλύμνου.
- Με την 16/2023 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, εγκρίθηκε ο επικαιροποιημένος φάκελος πρότασης ένταξης στις διατάξεις του ν.3389/2005 του έργου ΣΔΙΤ Κως-Κάλυμνος.
Ο Δήμαρχος Κω, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, ψήφισε θετικά την 16/2023 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο φάκελος του έργου που περιελάμβανε επίσης ρητή αναφορά και πρόβλεψη στην εν λόγω μεταφορά.
Τέτοιο ήταν το… ξάφνιασμα!
Και πόσο «αντιδημοκρατικός» ήταν ο εκπρόσωπος του Δήμου Κω, Δήμαρχος Κω, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου όταν ψήφιζε θετικά, με την Απόφαση 5/2022, την μεταφορά απορριμμάτων της Άνδρου στην Μύκονο ;
Σήμερα, δε, εκτελούνται και άλλες “αντιδημοκρατικές” θαλάσσιες μεταφορές :
-Kάσος: θαλάσσια μεταφορά στον ΧΥΤ Νότιας Ρόδου
-Xάλκη: θαλάσσια μεταφορά στον ΧΥΤ Νότιας Ρόδου
-Σίκινος: θαλάσσια μεταφορά στην Ιο
-Αντίπαρος: θαλάσσια μεταφορά στην Πάρο
Αναφορές περί μεταφοράς των απορριμμάτων των νησιών του Βορείου συγκροτήματος είναι παντελώς αυθαίρετες, ανυπόστατες και ψευδείς.
Αναφορές περί μετακύλισης κόστους είναι επίσης αυθαίρετες, ανυπόστατες και ψευδείς, αφού : ο Δήμος Καλυμνίων θα επωμιστεί τα έξοδα διαχείρισης και λειτουργίας στον ΧΥΤΑ Κω στο ποσοστό που θα συμμετέχουν τα δικά του απορρίμματα στο σύνολο των ετησίων απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Κω και άρα ισόποσα θα ελαφρύνεται το κόστος για τον Δήμο Κω.
Και δύο λόγια για τον ΧΥΤΑ Κω, γιατί η ευγένεια των ανθρώπων του ΦοΔΣΑ, επιτέλους, δεν συνιστά αδυναμία:
Στο ΦΕΚ 2703 Β’ /9-5-2024 περιγράφεται με απόλυτη αποτύπωση η κατάσταση του ΧΥΤΑ Κω πριν εκδηλωθεί η φωτιά της 1ης Ιουλίου 2024.
Η εγκατάσταση στερείται άδειας λειτουργίας από το 2015 ενώ δεν έχει εκδοθεί άδεια πυρασφάλειας.
Ο χώρος είναι γεωτεχνικά προβληματικός, όπως ανέδειξε η εκτεταμένη κατολίσθηση το 2017. Μετακινήθηκε το πρανές που είναι η γεφυροπλάστιγγα. Επηρέασε τις δεξαμενές της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και το κτίριο του Η/Ζ το οποίο είναι στον αέρα και έτοιμο να καταρρεύσει. Επηρεάστηκε και το Α κύτταρο. Μετακινήθηκε καταστρέφοντας μέρος της περιμετρικής οδού και τις συνδέσεις του βιοαερίου και στραγγισμάτων.
Παρ’όλα τα έργα αντιστήριξης με πασσάλους και κεφαλόδεσμους που εκτελέστηκαν μετά την κατολίσθηση, πολλές από τις παραπάνω ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν, με κυριότερη την Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, και το Κτίριο Ενέργειας.
Υπάρχει δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων κατάντη του Α κυττάρου η οποία δεν λειτουργεί. Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία στραγγισμάτων. Διαφεύγουν στραγγίσματα από παντού.
Ο Πυρσός καύσης δούλεψε 2-3 φορές πριν την κατολίσθηση του 2017. Έκτοτε σταμάτησε η λειτουργία του
Η χωματοκάλυψη γίνεται με λήψη χώματος από χώρο αδιευκρίνιστης προέλευσης. Τα μηχανήματα είναι ασυντήρητα και παροπλισμένα.
Σχετικά με την υδροδότηση του ΧΥΤΑ δεν υπάρχει μόνιμο σύστημα υδροδότησης και ως εκ τούτου πραγματοποιείται μέσω υδροφόρων οχημάτων του Δήμου με τη χρήση μικρής εγκατεστημένης δεξαμενής η οποία δεν επαρκεί. Δεν λειτουργεί το σύστημα Πυρόσβεσης.
Κτίριο συνεργείου : Υπάρχει μόνο το κτίριο. Ότι εξοπλισμός υπάρχει εντός του (εργαλεία, λιπαντικά κλπ) δεν ανήκει στο ΧΥΤΑ.
Φωτισμός: Λειτουργούν μόνο 2-3 ιστοί φωτισμού. Οι υπόλοιποι ιστοί όχι.
H διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι προσκρούει κυρίως σε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Αντιλήψεις που δεν προσβάλλουν μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και το πολιτικό. Με αυτές τις αντιλήψεις αναμετράται καθημερινά ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου που στην σύντομη πορεία του εφαρμόζει μόνο περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμους.
Το περιβάλλον των νησιών μας θα καθαρίσει. Και από όσα βλέπουμε, φαίνεται ότι ευκολότερα θα καθαρίσει από απορρίμματα παρά από αντιλήψεις και από τα πάσης φύσεως φαινόμενα αμνησίας
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε»