Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης κήρυξε στη Βουλή των Ελλήνων την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο»

Από: newsroom
0 Σχόλιο

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής  Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης

κήρυξε  την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο»  που συνδιοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών. Πρόκειται για ένα διήμερο Συνέδριο που συγκεντρώνει διεπιστημονικές συμβολές από διαπρεπείς επιστήμονες, με στόχο να αναδειχθούν όψεις της λειτουργίας του Τύπου κατά την Επανάσταση του 1821.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάσε, η κ Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών κ. Rebecca Sweetma και πολλοί άλλοι αξιόλογοι Ομιλητές και προσκεκλημένοι.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο:

 

«Έχω την χαρά και την τιμή να κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο», που συνδιοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών. Πρόκειται για ένα διήμερο Συνέδριο που συγκεντρώνει διεπιστημονικές συμβολές από διαπρεπείς επιστήμονες, με στόχο να αναδειχθούν όψεις της λειτουργίας του Τύπου κατά την Επανάσταση του 1821.

Ο ελληνικός προεπαναστατικός Τύπος άργησε να εμφανιστεί: ως γνωστόν, ενώ η έκδοση εφημερίδων είχε αρχίσει να εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, κάτι παρόμοιο δεν συνέβαινε στον ελληνικό χώρο, ο οποίος βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Η ύπαρξη οργανωμένης τυπογραφικής παραγωγής απαιτούσε την πλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων που είχαν να κάνουν με τη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού βίου. Τελικά, η γέννηση του ελληνικού Τύπου με το έντυπο  Εφημερίς (Βιέννη, 1790) προήλθε από την εύρωστη ευρωπαϊκή διασπορά, η οποία, επηρεασμένη από τις ιδέες του Διαφωτισμού, στόχευσε στην ιδεολογική προετοιμασία του Έθνους. Σταδιακά ο Τύπος αποκτά εξαιρετική δυναμική και τελικά με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 εκδηλώνονται και τα πρώτα εγχώρια εκδοτικά εγχειρήματα (Σάλπιγξ Ελληνική, Ελληνικά Χρονικά, Εφημερίς Αθηνών, Φίλος του Νόμου, Γενική Εφημερίς, Ανεξάρτητος Εφημερίς), η ύπαρξη των οποίων κρίνεται άκρως καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα. Παράλληλα, εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας δίνουν γενναίες μάχες, υπερασπιζόμενες την ανεξαρτησία του Τύπου. Αυτή την αγωνιστική πορεία και τη συνεισφορά των εφημερίδων στην ευόδωση των στόχων της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον αυτό το διήμερο.

Ως Κοσμήτωρ της Βουλής και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το πλούσιο έργο που συντελείται από το στελεχιακό της δυναμικό, αξιοποιώντας μια μακρά και πολύτιμη πολιτισμική παρακαταθήκη, αλλά και διαρκώς φωτίζοντάς την με νέα μέσα και σύγχρονες προσεγγίσεις. Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται σε μια αλυσιδωτή σειρά δράσεων της Βιβλιοθήκης της Βουλής για την επέτειο 1821-2021: επετειακές εκθέσεις, όπως η εντυπωσιακή έκθεση Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά, εκδόσεις όπως τα Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων – Δ΄ Διοικητική Περίοδος (Ιούνιος 1827- Ιανουάριος 1828), σε επιμέλεια του Χρήστου Λούκου, και η πρόσφατη μονογραφία της Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister  για τον Γ. Λασσάνη,  θεματικές ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων συνιστούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν. Σε αυτές προστίθεται και το σημερινό Συνέδριο, σε συνεργασία με δύο εμβληματικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την εν Αθήναις Βρετανική Σχολή. Η Βουλή των Ελλήνων, πέραν της βασικής της λειτουργίας, που είναι ασφαλώς η νομοθετική, μεριμνά για την τροφοδότηση του διεπιστημονικού διαλόγου και για την παροχή προς τους πολίτες υψηλού επιπέδου επιστημονικών συνεργειών. 

 

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου! »

 

 

Επικοινωνία: info@rodosmedia.group

Δελτία Τύπου: info@protiekdosi.news

Όλα τα δεδομένα της ιστοσελίδας Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είναι δεσμευμένα. 
Απαγορεύεται ρητά η χρήση και αναμετάδοση τους δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη.

© 2018 -2023 Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00