Πέθανε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος

by newsroom
0 comment

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με το μεγάλο σεισμό του 1978

«Μας άφησε σήμερα για την Ουράνια Βασιλεία, εκεί που οι σεισμοί είναι ανεπαίσθητοι» έγραψε στο Facebook ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, επισημαίνοντας ότι «άφησε γερό αποτύπωμα στην ελληνική και παγκόσμια σεισμολογική επιστήμη».

Η ανάρτηση

«Μια εμβληματική επιστημονική και κοινωνική φυσιογνωμία, ένα πρόσωπο που σε δύσκολους καιρούς το αισθανθήκαμε κοντά μας, ο Βασίλης Παπαζάχος, μας άφησε σήμερα για την Ουράνιο Βασιλεία. Εκεί που οι σεισμοί είναι ανεπαίσθητοι. Σε ηλικία 92 ετών.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ. Άφησες γερό αποτύπωμα στην ελληνική και παγκόσμια σεισμολογική επιστήμη και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Και συνδύασες την επιστημονική γνώση με το ήθος και την αίσθηση κοινωνικής προσφοράς.

Ο Βασίλης Παπαζάχος υπήρξε σπάνιο είδος ανθρώπου. Τον γνώρισα πολύ καλά. Εργαζόμουν στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” απο το φθινόπωρο του 1977 όταν αρχές της νέας χρονιάς πληροφορήθηκα πως ένας νέος καθηγητής με καλή φήμη εκλέχθηκε να διδάξει γεωφυσική.

Όταν άρχισαν οι προσεισμοί του Ιουνίου του 1978 τον συνάντησα περί τα τέλη Μαίου σε ένα μικρό γραφείο που του παραχώρησαν κοντά στο επιβλητικό του καθηγητή παλαιοντιολογίας Ι. Μελέντη. Μόλις χωρούσες μέσα. Με την συνεχή εργασία του κατάφερε να δημιουργήσει ολόκληρο Εργαστήριο Σεισμολογίας αλλά, κυρίως, εκείνο που άφησε ήταν μια ολόκληρη σχολή νεαρών επιστημόνων. Μεγάλωσαν τώρα και αυτοί, μερικοί βγαίνουν στη σύνταξη. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μια μικρή τελετή το Σάββατο το μεσημέρι. Θα ταφεί στο χωριό που αγάπησε» έγραψε.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news