Πέτη Πέρκα: «Γιατί έπαψαν οι ενισχύσεις ενοικίων στους κατοίκους της Κοινότητας Αναργύρων προτού προχωρήσει η τελική αποπληρωμή της αποζημίωσης τους;»

Από: newsroom
0 Σχόλιο

Η Βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα την παύση της ενίσχυσης ενοικίων προς τους κατοίκους της Κοινότητας Αναργύρων προτού προχωρήσει και ολοκληρωθεί η τελική αποπληρωμή της αποζημίωσής τους.

Η Βουλευτής Φλώρινας, αναδεικνύει ότι ήδη από 01/01/2024 έχει πάψει η καταβολή της επιδότησης ενοικίων από τη ΔΕΗ Α.Ε. λόγω της ανακοίνωσης ειδοποίησης παρακατάθεσης της οριστικής αποζημίωσης των δικαιούχων κατοίκων, διαδικασία όμως που είναι χρονοβόρα μέχρι την τελική κατάθεση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά και χρήζει της συμβολής δικηγόρων οι οποίοι τελούν υπό αποχή από τα καθήκοντά τους.

Η κ. Πέρκα ρωτά το αρμόδιο Υπουργείο τί προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την καταβολή επιδότησης ενοικίου στους δικαιούχους κατοίκους των Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου μέχρις ότου γίνει η οριστική καταβολή του ποσού αποζημίωσής τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ώστε να μπορέσουν έπειτα να επανασυστήσουν τις νέες συνθήκες διαβίωσής τους και τί πρόκειται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης που πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ Α.Ε. στα ακίνητα και κατοικίες που βρίσκονται εντός κόκκινης ζώνης και εκτός οικισμού των Αναργύρων.

Δείτε το σύνολο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Γιατί έπαψαν οι ενισχύσεις ενοικίων στους κατοίκους της Κοινότητας Αναργύρων προτού προχωρήσει η τελική αποπληρωμή της αποζημίωσης τους;»

 

κ. Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, η Διεύθυνση Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε., ήδη από την πρώτη κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου – Φιλώτα (10/06/2017) είχε αναλάβει και ενέκρινε δαπάνες για τη φιλοξενία, σίτιση και επιδότηση ενοικίων κατοίκων του προς μετεγκατάσταση οικισμού Αναργύρων, του Δήμου Αμυνταίου. Μέχρι και την 31/12/2023 προχωρούσε στην καταβολή επιδότησης ενοικίου σε δικαιούχους πρώην κατοίκους του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας.

 

Με το υπ’ αριθμ.  Δ869/1-11-2023 ΦΕΚ ανακοινώθηκε η ειδοποίηση παρακατάθεσης οριστικής αποζημίωσης ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/19831/338/15-04-2019 (Δ’ 190) κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας.

 

Συνεπώς, πρόσφατα ενημερώθηκαν τα πρόσωπα που έχουν ή αξιώνουν εμπράγματα δικαιώματα στα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί με την παραπάνω απόφαση ότι η αποζημίωση των εκτάσεων και των επικειμένων τους, όπως σημειώνονται στα σχετικά κτηματολόγια, έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Φλώρινας και θα καταβληθεί στα πρόσωπα που θα αναγνωριστούν δικαιούχοι με δικαστική απόφαση. Παράλληλα, ειδοποιούνται οι δικηγόροι που παραστάθηκαν υπέρ των δικαιούχων ότι η αμοιβή και τα έξοδά τους έχουν επίσης κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Φλώρινας.

 

Επίσης, εκκρεμεί η τελική αποζημίωση των δικαιούχων και δικηγόρων, οι οποίοι σημειωτέον βρίσκονται σε διαρκή αποχή από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του 2023 εκφράζοντας την αντίθεση του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας στις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου.

 

Τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε συνεχείς οχλήσεις από πολίτες δικαιούχους ότι ήδη από την 01/01/2024 έχει πάψει η καταβολή της προαναφερθείσας επιδότησης ενοικίων λόγω της ανακοίνωσης ειδοποίησης παρακατάθεσης της οριστικής τους αποζημίωσης.

 

Επειδή η διαδικασία παρακατάθεσης οριστικής αποζημίωσης αλλά και η τελική αποζημίωση με την κατάθεση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία,

 

Επειδή επίσης η διαδικασία παρακατάθεσης της οριστικής αποζημίωσης είναι μια διαδικασία που χρήζει τη συμβολή των δικηγόρων των δικαιούχων, οι οποίοι τελούν υπό αποχή από τα καθήκοντά τους,

 

Επειδή θα ήταν γόνιμη και εύλογη η πρόνοια της ΔΕΗ ΑΕ και της Πολιτείας να παρέχει ένα χρονικό διάστημα που θα συνεχίζει να επιδοτεί τα ενοίκια των κατοίκων των Αναργύρων, ώστε να μπορέσουν με τα ποσά που τους αποζημιώνονται να στήσουν εκ νέου τις συνθήκες διαβίωσής τους,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

 

  1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να συνεχιστεί η καταβολή επιδότησης ενοικίου στους δικαιούχους κατοίκους των Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου μέχρις ότου γίνει η οριστική καταβολή του ποσού αποζημίωσής τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ώστε να μπορέσουν έπειτα να επανασυστήσουν τις νέες συνθήκες διαβίωσής τους; Προτίθεται η Πολίτεια να παρέμβει στη ΔΕΗ ΑΕ ώστε να συνεχιστεί η καταβολή για τουλάχιστον ένα εξάμηνο;
  2. Τι προτίθεται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης που πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ ΑΕ στα ακίνητα και κατοικίες που βρίσκονται εντός κόκκινης ζώνης και εκτός οικισμού των Αναργύρων;

 

 

Επικοινωνία: info@rodosmedia.group

Δελτία Τύπου: info@protiekdosi.news

Όλα τα δεδομένα της ιστοσελίδας Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είναι δεσμευμένα. 
Απαγορεύεται ρητά η χρήση και αναμετάδοση τους δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη.

© 2018 -2023 Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00