Ο ΓΓ του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης στον RV: “Ουδεμία αναφορά μου στην Περιφέρεια και στον Δήμο για τα ελάφια της Ρόδου. Καμία πρόταση για πάρκα δεν έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια. Οι δηλώσεις μου χρησιμοποιήθηκαν με στρεβλό τρόπο” (audio)
“Ουδεμία αρμοδιότητα έχουν Περιφέρεια και Δήμος Ρόδου στο ζήτημα των ελαφιών. Είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου μας και της Διεύθυνσης Δασών” δηλώνει ο κ. Βαρελίδης βάζοντας τέλος στην υποκινούμενη και συνεχιζόμενη στοχοποίησή τους από περιβαλλοντικές οργανώσεις και μερίδα ΜΜΕ
Ουδεμία αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή ο Δήμος Ρόδου στο ζήτημα της διαχείρισης του υπερπληθυσμού των ελαφιών, το οποίο είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών και ούτε η Περιφέρεια κατέθεσε ποτέ πρόταση για τη δημιουργία πάρκων.
- Της Νατάσας Παμπρή
Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, βάζοντας τέλος στην σκόπιμη και υποκινούμενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου από περιβαλλοντικές οργανώσεις και όσους κρύβονται πίσω από αυτές, με πιο πρόσφατο κρούσμα το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Καθημερινή” για την οποίαν σχολίασε σκωπτικά ότι θαύμασε την ευρηματικότητα του συντάκτη της.
Ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε ότι στο επίμαχο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», ουδέποτε αναφέρθηκε στην Περιφέρεια και στον Δήμο, ούτε ρωτήθηκε για την Περιφέρεια. “Δεν δέχτηκα καμία ερώτηση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά μόνο τι σκοπεύουμε να κάνουμε με τα ελάφια. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να μιλήσω για κάτι που δεν γνωρίζω, αφού δεν έχω υπόψιν μου καμία πρόταση που να έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια. Η αρμοδιότητα διαχείρισης των ελαφιών ανήκει στο ΥΠΕΝ και τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου “ ανέφερε. Σημείωσε ότι ο συσχετισμός των δηλώσεών του με την Περιφέρεια έγινε αυθαίρετα και πρόσθεσε ότι εκείνος οφείλει να απαντά σε ερωτήσεις που του τίθενται, δεν είναι δυνατόν όμως να ελέγξει το πως οι δηλώσεις του θα αναπαραχθούν και χρησιμοποιηθούν, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, όπου είναι προφανής η εκμετάλλευση και εργαλειοποίησή τους. Ο ίδιος είπε ότι έχει γνώση του δημοσιεύματος όπως και της αναπαραγωγής του από ορισμένα Μέσα, ενώ υπήρξε και ΜΜΕ που απέδωσε σε δηλώσεις του ολόκληρο το ρεπορτάζ!
«Εμείς ως υπουργείο Περιβάλλοντος είμαστε της άποψης ότι τα ελάφια θα πρέπει να είναι σε ανοικτά πάρκα διαβίωσης και όχι σε κλειστούς χώρους. Όταν υπάρχει υπερπληθυσμός πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού για να συμβιώνουν αρμονικά με τον άνθρωπο», δήλωσε ο κ. Βαρελίδης, λέγοντας ότι αυθαίρετα περιβαλλοντικές οργανώσεις και ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του και τις συνέδεσαν με την Περιφέρεια και τον Δήμο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από ορισμένους κύκλους.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρελίδης δήλωσε:
“Αυτό που είπα στην καθημερινή και είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που έχουμε πει και γραπτώς σε απάντηση κάποιας επιστολής που είχαμε λάβει εμείς ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και ως Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει τα ελάφια να είναι σε ανοιχτά πάρκα διαβίωσης και όχι σε κλειστούς χώρους. Προφανώς όταν ένα είδος έχει υπερπληθυσμό αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν με τα αγριοκούνελα, με αγροόχοιρους, ακόμα και με τους λύκους και αρκούδες, με την αύξηση του πληθυσμού και αυτό δημιουργεί προβλήματα συμβίωσης με τους ανθρώπους. Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού σε μεγέθη πληθυσμού που είναι αυτά που είναι βιώσιμα ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά με τον άνθρωπο, αλλά δεν θέλουμε κλειστές δομές διαβίωσης. Και φυσικά δεν έκανα καμία απολύτως αναφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο δήμο Ρόδου και ούτε και είμαι σε γνώση κάποιων σχεδίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου για κλειστές δομές, ελαφοκομεία κλπ. Το μόνο σχόλιο που έκανα για ελαφοκομείο, αφορούσε το υφιστάμενο ελαφοκομείο στη Ρόδο. Δεν αναφερθήκαμε σε άλλους φορείς και για να είμαι ειλικρινής, δεν είχαμε και γνώση των προτάσεων άλλων φορέων, δεδομένου ότι αρμόδια είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Δασών”.
Ερωτηθείς ο Γ.Γ. ότι φαίνεται ότι απαντάει στην περιφέρεια και στον δήμο, ο κ. Βαρελίδης επισήμανε: “Το ίδιο και… θαύμασα την ευρηματικότητα του συντάκτη, δεδομένου ότι τυπικά πράγματι κράτησε ένα τμήμα αυτών που είπα, αλλά τα συνέδεσε “αποτελεσματικά” εκ του αποτελέσματος με κάτι άσχετο το οποίο μετά έγινε αναπαραγωγή και μάλιστα κάπου αλλού είδα αναπαραγωγή σαν να έχω πει όλο το κομμάτι που έβαλε η “Καθημερινή”, από την άλλη πρέπει να πω ότι εμείς οφείλουμε να απαντάμε στους δημοσιογράφους και στους πολίτες σε αυτό που μας ρωτούν. Οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση του όποιου προβλήματος λαμβάνονται από το υπουργείο. Προφανώς κάθε φορά διαβουλευόμαστε με τους παράγοντες, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία κόντρα ή καμία αντίθεση με την τοπική κοινωνία. Ο σκοπός είναι τα μέτρα αυτά να έχουν μία ισχυρή τοπική κοινωνική αποδοχή και βέβαια φυσικά να είναι αποτελεσματικά. Και για γίνει αυτό θα πρέπει και τα ζώα να προστατεύονται και οι κάτοικοι να αισθάνονται ότι πράγματι δόθηκε η κατάλληλη μέριμνα για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε σαν θέμα, στη Λήμνο δώσαμε άδεια να κυνηγούν τα κουνέλια. Έχουμε δώσει άδεια να κυνηγάνε τους αγριόχοιρους, αλλού σε ότι αφορά την αρκούδα σε διάφορα περάσματα μπορούν να μπαίνουν σύρματα μπορεί και ηλεκτροφόρα σύρματα και αυτά έχουν τις δυσκολίες. Ανάλογα με το είδος προκρίνονται οι κατάλληλες λύσεις, μπορεί να είναι οι λύσεις που σχετίζονται με την στείρωση κάποιων ζώων. Εμείς λέμε την άποψή μας, φυσικά σαν υπουργείο έχουμε μία ενιαία οντότητα, αλλά τυπικά είναι η Δ/νση Δασών”.
Ερωτηθείς για την καθυστέρηση από του ΥΠΕΝ στη λήψη μέτρων για τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο, το οποίο υφίσταται από το 2018 και νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε ότι είναι κάτι το οποίο αποτελεί μία παθογένεια της ελληνικής διοίκησης, σημειώνοντας τα εξής: “Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πριν από δύο εβδομάδες κάναμε μία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες πολύ σύντομα θα εφαρμοστούν από την Γενική Γραμματεία Δασών. Η προσέγγιση λέει ότι τα ελάφια θα πρέπει να ζούνε σε ανοιχτούς χώρους και όχι σε κλειστούς χώρους και θα πρέπει σε κάποια σημεία να μπουν σύρματα, ώστε να προστατευτούν πιο αποτελεσματικά οι περιουσίες. Νομίζω η λύση του κυνηγιού αν θυμάμαι καλά απορρίφθηκε και να δούμε αν η στείρωση κάποιων ατόμων μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα”.