Η προϊστάμενη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ρόδου μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, παρέπεμψε τους κατηγορούμενους στον ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία.
Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι δικηγόροι: Άκης Δημητριάδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Μανώλης Κουτσούκος, Μιχάλης Κόκκινος, Μαρία Κρικοπούλου, Στέλιος Κιουρτζής, Μιχάλης Καντιδενός , Μαριλένα Αυδή, Στέλιος Αλεξανδρής, Κώστας Διακονής και Βασίλης Μπέης.
Ο ένας κατηγορούμενος (πρώην προϊστάμενος της πολεοδομίας) αφέθηκε ελεύθερος. Δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.
Η Μηχανικός της ΔΕΥΑΡ από τα βασικά μέλη του κυκλώματος
- η προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου
- ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου
- ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου
- δύο υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου
- ένας ιδιώτης αρχιτέκτονας-μηχανικός
- μία ιδιώτης πολιτικός μηχανικός
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Οι 7 συλληφθέντες κατηγορούνται κατά περίπτωση: για παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ. «Εγκληματική Οργάνωση», 216 Π.Κ. «Πλαστογραφία», 235 «Δωροληψία υπαλλήλου», 236 Π.Κ. «Δωροδοκία υπαλλήλου», 237Α Π.Κ. «Εμπορία Επιρροής», 242 Π.Κ. «Ψευδής Βεβαίωση» και 259 Π.Κ. «Παράβαση καθήκοντος», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 2168/1993 «Περί όπλων» ως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και του Ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για Προστασία Αρχαιοτήτων».
Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος 21 ακόμη ατόμων, κατηγορούμενων για παράβαση των άρθρων 47 σε συνδυασμό με άρθρο 242 Π.Κ. «Συνέργεια σε ψευδής Βεβαίωση» και 236 Π.Κ. «Δωροδοκία υπαλλήλου».
Η δομή του κυκλώματος
«Εγκέφαλος» του κυκλώματος, αναφέρουν οι ίδιες αστυνομικές πηγές, ήταν ο ιδιώτης αρχιτέκτονας μηχανικός, ο οποίος φέρεται να συντόνιζε τα μέλη και να προέβαινε στην έκδοση παράτυπων ή πλαστογραφημένων οικοδομικών αδειών, στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και τη μείωση προστίμων που έχουν επιβληθεί από την Υπηρεσία Δόμησης Ρόδου. Ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους 5 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου.
Επίσης μιλούσε συχνά με τον υπεύθυνο του Αρχείου της Πολεοδομίας, προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση στους φακέλους και τα βιβλία των οικοδομικών αδειών που τηρούνταν στο αρχείο και ζητούσε από τον υπάλληλο της Πολεοδομίας να του παραδώσει, εκτός του χώρου της Πολεοδομίας, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, τους φακέλους των οικοδομικών αδειών που τον ενδιέφεραν.
Στην συνέχεια είτε αντικαθιστούσε το περιεχόμενο αυτών με άλλο, είτε αφαιρούσε εξ ολοκλήρου τους φυσικούς φακέλους από το αρχείο της Υπηρεσίας, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία ανασύστασης των εν λόγω φακέλων. Σε αυτή την περίπτωση, τροποποιούσε κατά βούληση τα προσκομισθέντα έγγραφα, εμφανίζοντας τροποποιημένα ή πλαστογραφημένα έγγραφα, σύμφωνα με τις ανάγκες που ήθελε να ικανοποιήσει, σε συνεννόηση με την προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της Υπηρεσίας.
Επιπλέον, φέρεται να ζητούσε και να λάμβανε από τον υπεύθυνο του Αρχείου της Πολεοδομίας, τα Βιβλία Οικοδομικών Αδειών του Αρχείου της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου και προέβαινε στην εγγραφή σε αυτά παρελθοντικών αδειών, πλαστογραφώντας ουσιαστικά τα βιβλία. Η εν λόγω διαδικασία ήταν σε πλήρη γνώση του υπεύθυνου του Αρχείου, ο οποίος μέσω της παράδοσης των βιβλίων συνεργούσε στην πλαστογραφία που πραγματοποιούνταν, λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ ανά εγγραφή αδείας στα βιβλία της Υπηρεσίας. Μάλιστα ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης διέθετε στρογγυλή σφραγίδα της Πολεοδομίας, την οποία έθετε επί των πλαστών οικοδομικών αδειών, πιστοποιώντας παράλληλα ότι έχουν αναθεωρηθεί κατά το παρελθόν παρατείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ισχύ τους, ή προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση κτιρίων.
Σημειώνεται ότι ο υπεύθυνος του Αρχείου ενημέρωνε τον αρχηγό του κυκλώματος, σε περίπτωση που κάποιος αναζητούσε φάκελο αδείας της οποίας διαχειριστής μηχανικός ήταν ο ίδιος και δεν προέβαινε στην παράδοσή του, προφυλάσσοντας τον κατ’ αυτό τον τρόπο από ενδεχόμενο εντοπισμό των παρατυπιών στις οποίες προέβαινε.
Στην περίπτωση που ο υπεύθυνος του Αρχείου αναλάμβανε την διεκπεραίωση υπόθεσης η οποία αφορούσε την τακτοποίηση αυθαιρέτων και επιθυμούσε τη μείωση τυχόν επιβληθέντων προστίμων, τότε, φέρεται να επικοινωνούσε με τον προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών και απαιτούσε χρηματικά ποσά από τους ενδιαφερόμενους για την διευθέτηση των υποθέσεών τους, λένε οι ίδιες αστυνομικές πηγές. Επίσης, ενημερωνόταν από τον υπάλληλο της Πολεοδομίας, αναφορικά με την πραγματοποίηση αυτοψιών, έχοντας ως σκοπό την προφύλαξη των συμφερόντων του κυκλώματος.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου είχε διαμορφώσει την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να προβαίνει επανειλημμένως σε πλαστογραφία οικοδομικών αδειών, ψευδή βεβαίωση, καθώς και σε πράξεις και παραλείψεις οι οποίες ήταν, είτε αντίθετες, είτε σε σχέση με τα ως άνω αναφερόμενα καθήκοντά της, άλλοτε ζητώντας και άλλοτε λαμβάνοντας άμεσα ή μέσω τρίτου για τον εαυτό της αθέμιτα ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης.
Συγκεκριμένα, λάμβανε διαρκώς αιτήματα, είτε ιδιωτών, είτε μηχανικών περί διευθέτησης υποθέσεων, αφορούσες στην πλειονότητά τους την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών, η οποία όμως ήταν αδύνατη σύμφωνα με την νομότυπη διαδικασία καθότι, είτε δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, είτε διότι είχε παρέλθει ο χρόνος ισχύος τους.
Τότε, η προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών, προκειμένου να προβεί στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους παρά την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτούσε ή λάμβανε υπόσχεση για αθέμιτα ωφελήματα πάσης φύσεως, τα οποία εισέπραττε είτε απευθείας από τους ενδιαφερόμενους, είτε από τους διαχειριστές μηχανικούς των αιτήσεων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Σε πολλές δε περιπτώσεις, φέρεται να πρότεινε ως μηχανικό για την ανάληψη της διαχείρισης των υποθέσεων αυτών την ιδιώτη πολιτικό μηχανικό, που έχει συλληφθεί, με την οποία βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και από κοινού προέβαιναν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Επιπλέον, διατηρούσαν σε εκκρεμότητα στο πληροφορικό σύστημα e-άδειεs του Τ.Ε.Ε. αιτήσεις, τις οποίες σε περίπτωση που εντοπίζονταν διαθέσιμος πελάτης θα τροποποιούσε κατόπιν ανάλογων ενεργειών της προϊσταμένης του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών και θα προέβαιναν στην υλοποίηση των ανάλογων αιτημάτων, αποκομίζοντας αμφότερες οικονομικά οφέλη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών εκμεταλλευόμενη την ισχύουσα νομοθεσία συνέδραμε στην πλαστογραφία ληγμένων οικοδομικών αδειών, οι οποίες δεν είχαν αναθεωρηθεί, με τη χρήση στοιχείων πρώην υπαλλήλων της Υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, απαιτούσε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου να προβεί στην πλαστογραφία και στις εκ των υστέρων εγγραφές με παρελθοντικές ημερομηνίες που τροποποιούσαν την ισχύ των αδειών.
Επιπλέον, εκμεταλλευόμενη την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-άδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και εργαλειοποιώντας τις λειτουργίες αυτού που παρέχουν επιπλέον αρμοδιότητες στους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης αναφορικά με τη διαχείριση των υποβληθέντων αιτημάτων, η προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών διατηρούσε σε εκκρεμότητα αιτήματα προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών καθώς και βεβαιώσεων όρων δόμησης, τα οποία, καίτοι θα έπρεπε να ολοκληρωθούν ή να αρχειοθετηθούν μετά την άκαρπη παρέλευση των χρονικών διαστημάτων 6 μηνών και 10 ημερών αντίστοιχα. Παρόλα αυτά και έπειτα από όχληση των μηχανικών ακόμη και 2 χρόνια αργότερα, αντί να τα αρχειοθετήσει, επέστρεφε τα εν λόγω αιτήματα στους μηχανικούς και εν τέλει προέβαινε στην επιτυχή ολοκλήρωση των εν λόγω αιτήσεων και την έκδοση σχετικών πράξεων, ακόμη και για τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα αφορούσαν διαφορετικές μερίδες από αυτές για τις οποίες είχαν αρχικά υποβληθεί τα αιτήματα. Σκοπός αυτής της διαδικασίας ήταν, ορισμένα οικόπεδα, να τύχουν εφαρμογής πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την ημερομηνία υποβολής των εν λόγω αιτημάτων και όχι αυτών που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτών.
Επιπρόσθετα, ως μέλος του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, φέρεται να υποσχόταν και να επιτύγχανε τη θετική έκβαση των υποθέσεων έναντι αθέμιτου ωφελήματος ενώ σε μία περίπτωση, μετέβαλε την εισήγησή της παρουσιάζοντας ψευδή περιστατικά, πράξη στην οποία προέβη κατόπιν λήψης αθέμιτου οικονομικού ωφελήματος.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, βρισκόταν σε συχνή επικοινωνία με τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, του οποίου γνώριζε τις δραστηριότητες και σε περίπτωση που αναδεικνύονταν οποιαδήποτε παρατυπία του, τον ενημέρωσε προκειμένου να επιλυθεί με παράτυπο τρόπο, πριν δημοσιοποιηθεί η παρατυπία αυτή.
Τέλος, στις περιπτώσεις που η διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναλάμβανε δεν αποτελούσαν μέρος του πλαισίου αρμοδιοτήτων της, αλλά, όπως διαπιστώθηκε, είχαν ως αντικείμενο αυθαίρετες κατασκευές, τότε εκείνη ερχόταν σε επικοινωνία και συμφωνία με τον προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών, με τον οποίο από κοινού προέβαιναν στην διεκπεραίωση των υποθέσεων, λαμβάνοντας αμφότεροι, αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα.
Επέβαλαν μικρότερα πρόστιμα
Ως προς τον προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας Ρόδου, πέρα από την ανωτέρω αναφερόμενη συνεργασία με την προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών και τον ιδιώτη αρχιτέκτονας-μηχανικός, είχε διαμορφώσει την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να προβαίνει επανειλημμένως σε πράξεις και παραλείψεις οι οποίες ήταν, είτε αντίθετες, είτε σε σχέση με τα ως άνω αναφερόμενα καθήκοντά του, άλλοτε ζητώντας και άλλοτε λαμβάνοντας μέσω τρίτου για τον εαυτό του αθέμιτα ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης.
Συγκεκριμένα, φέρεται να προέβαινε στην επιτόπια μετάβαση σε περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνταν εργασίες με σκοπό τον εντοπισμό παράνομων ή αυθαίρετων εργασιών που επέσυραν, την επιβολή προστίμων, τη διακοπή εργασιών ή, στην περίπτωση της επ’ αυτοφώρου καταλήψεως πραγματοποίησης αυθαίρετων εργασιών μετά την 01/05/2024, την κατεδάφιση αυτών. Παρόλα αυτά, καίτοι η ως άνω δραστηριότητά του φαίνεται να είναι απολύτως σύμφωνη με τα καθήκοντά του, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις προσέγγισής του από τους θιγμένους, μέσω των μηχανικών-διαχειριστών των έργων, ώστε να βρεθεί μια πιο συμβιβαστική λύση, με την επιβολή μικρότερων προστίμων, που δεν επισύρουν ποινικές κυρώσεις, ή την άρση της διακοπής εργασιών και την κατά συνέπεια συνέχιση εργασιών και λειτουργίας των επιχειρήσεων, έπειτα από απαίτηση, λήψη η αποδοχή υπόσχεσης παροχής αθέμιτου οικονομικού ωφελήματος από τον ίδιο, πράξεις οι οποίες ήταν αντίθετες ως προς τα καθήκοντά του, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον το γεγονός ότι, το οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα προκαλούσε τη μεταστροφή της συμπεριφοράς του, σε σχέση με τις πράξεις στις οποίες είχε αρχικά προβεί.
Από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης, για τη διεκπεραίωση αυτού του είδους των υποθέσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούσαν χρηματικό ποσό ύψους μέχρι και 100.000 ευρώ.
Τα ευρήματα
Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαρτίου 2025, διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή της Ρόδου, με σκοπό την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη των ως άνω κατηγορούμενων.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 478.640 ευρώ.
- Είκοσι μία (21) χρυσές λίρες
- Τρία (3) βιβλιάρια καταθέσεων
- Μία υπηρεσιακή σφραγίδα της Πολεοδομίας Ρόδου
- Πλήθος οικοδομικών εγγράφων
- Πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων
- Τέσσερις (4) κινητά τηλέφωνα
- Πλήθος επώνυμων γυναικείων τσαντών
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών , βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 1.640 ευρώ.
- Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
- Πλήθος πολεοδομικών εγγράφων.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό 28.400 ευρώ.
- Έξι (6) υπηρεσιακές σφραγίδες της Πολεοδομίας.
- Τρεις (3) σφραγίδες με στοιχεία πρώην υπαλλήλου της Πολεοδομίας.
- Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον υπεύθυνο του Αρχείου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 10.400 ευρώ.
- Ένα (1) πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και φυσίγγια.
- Δύο (2) μαχαίρια.
- Δύο (2) πλαστές πινακίδες ΙΧΕ αυτοκινήτου.
- Ένα υπηρεσιακό βιβλίο με αριθμούς πρωτοκόλλου οικοδομικών αδειών της Πολεοδομίας.
- Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου (γεν. 1970 ), μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 35.840 ευρώ.
- Πενήντα επτά (57) χρυσές λίρες.
- Δύο (2) ρολόγια χειρός.
- Δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
- Δεκαεπτά (17) υπηρεσιακές σφραγίδες διαφόρων εντυπωμάτων, μεταξύ των οποίων του Δήμου Ρόδου και της Πολεοδομίας.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον ιδιώτη αρχιτέκτονα-μηχανικό και «εγκέφαλο» του κυκλώματος, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 20.915 ευρώ.
- Εκατόν ενενήντα τρεις (193) φυσικοί φάκελοι από το αρχείο της Πολεοδομίας, περιέχοντες οικοδομικά έγγραφα υποθέσεων.
- Πλήθος φωτοαντιγράφων οικοδομικών αδειών.
- Πλήθος φωτοαντιγράφων πολεοδομικών εγγράφων.
- Μία (1) πρωτότυπη οικοδομική άδεια.
- Πλήθος κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ.
- Δύο (2) υπηρεσιακές σφραγίδες της Πολεοδομίας.
- Δύο (2) σφραγίδες με στοιχεία πρώην υπαλλήλων της Πολεοδομίας.
- Ένα (1) κυνηγετικό πυροβόλο όπλο.
- Πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
- Δεκαεννέα (19) χάλκινα νομίσματα που εμπίπτουν στις διατάξεις «Περί Αρχαιοτήτων».
- Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ιδιώτη πολιτικός μηχανικός, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 37.700 ευρώ.
- Τρία (3) κινητά τηλέφωνα.
- Πλήθος εγγράφων εκτυπωμένα από πληροφοριακό σύστημα ΤΕΕ.
- Πλήθος φωτοαντιγράφων πολεοδομικών εγγράφων.
- Μία ατζέντα με χειρόγραφες σημειώσεις.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, προσήχθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και ο πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας Ρόδου, προκειμένου να διερευνηθεί ο βαθμός εμπλοκής του στην υπό διερεύνηση υπόθεση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις συμμετοχής του στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.
Στην κατοχή του και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του και το όχημά του, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 900 ευρώ.
- Πλήθος κλειδιών που αντιστοιχούν στα γραφεία της Πολεοδομίας Ρόδου.
- Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
ενικος