ΣΕΠΕ: Πληθώρα παραβάσεων έπειτα από εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Δήμου Ρόδου

Από admin
0 Σχόλιο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η πρόσφατη επίσκεψη των ελεγκτών του ΣΕΠΕ αφορούσε εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Δήμου Ρόδου, με αποτέλεσμα να εντοπίσει πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Επομένως, θα ήταν συνετό στη δημοτική αρχή να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας, ώστε πλέον τα εργατικά ατυχήματα να αποφεύγονται. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει!

Πριν από λίγες ημέρες τυχαία ενημερωθήκαμε από τεχνίτες για την ύπαρξη εργατικού ατυχήματος εν ώρα υπηρεσίας, το οποίο προφανώς ούτε έχει αναγνωρισθεί από την εργοδοσία, ούτε έχει καταγραφθεί στο αρμόδιο βιβλίο δήλωσης ατυχημάτων. Λέμε προφανώς καθώς εάν είχε δηλωθεί, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα είχαν ενημερωθεί για το γεγονός αυτό, ώστε να απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του ΣΕΠΕ, το εργατικό ατύχημα (μη σοβαρό) οφείλει να δηλώνεται από τον εργοδότη εντός 24ωρών, ενώ τα σοβαρά και θανατηφόρα άμεσα. Η μη δήλωση και μη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ανεξαρτήτως την σοβαρότητά τους, είναι παράβαση της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Η υποτίμηση της υποχρέωσης της δημοτικής αρχής υποδεικνύει ότι αποφεύγει την παρέμβαση του ΣΕΠΕ, πιθανώς για μη επιβολή και νέων κυρώσεων εις βάρος της.

Ο τεχνίτης, του οποίου το περιστατικό ήρθε στην αντίληψή μας μέσα από μαρτυρίες άλλων συναδέλφων στο χώρο εργασίας, είναι αναγκασμένος να προβεί τις επόμενες μέρες σε χειρουργική επέμβαση στην Αθήνα για αποκατάσταση του τραυματισμού του. Μια επέμβαση που δεν είναι φτηνή! Η οικονομική ενίσχυση για θέματα υγείας από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου μας είναι πολύ μικρή για να καλύψει το κόστος. Δυστυχώς, το κόστος της επέμβασης και της αποθεραπείας του, αντί να τα επωμισθεί ο εργοδότης, τα πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος και η οικογένειά του.

Αυτή η κατάσταση, οφείλει να αλλάξει! Είναι στα χέρια μας να την αλλάξουμε για όλους και όσους βρεθούν στην ίδια θέση! Η υποβάθμιση ζωής και της ασφάλειάς μας στους χώρους εργασίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή δημοτική αρχή. Οι διατάξεις για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία δεν εφαρμόζονται, ώστε να υλοποιηθούν οι νέες Ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστεί το μέγιστο κέρδος για τους «άριστους-αρεστούς» επιχειρηματίες που απολαμβάνουν την εύνοια της δημοτικής αρχής.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου απαιτεί από την εργοδοσία την άμεση δήλωση του ως άνω εργατικού ατυχήματος. Την καταγραφή αυτού στο ειδικό βιβλίο ατυχημάτων καθώς και την κάλυψη όλων των εξόδων επέμβασης και αποθεραπείας του εν λόγω τεχνίτη. Για το λόγο αυτό, θα εισηγηθούμε ως παράταξη να γίνει παρέμβαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε η δημοτική αρχή να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της απέναντι σε όλους τους εργαζομένους που έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας.

Άφησε ένα σχόλιο

Επικοινωνία: info@protiekdosi.news

ΔελτίαΤύπου:info@rodosmedia.group

© 2023 protiekdosi.news. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.