Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, στον ρ/σ «Real FM»

Από: newsroom
0 Σχόλιο

Για νέα εποχή στις σχέσεις της Ελληνικής Πολιτείας με τους Έλληνες του εξωτερικού, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και στον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ. Τα ζητήματα της Διασποράς «τίθενται επί τάπητος με πολύ συγκροτημένο και συντεταγμένο τρόπο» και με το έντονο, προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε ο κ. Κώτσηρας.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο, στην άρση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων – τον πρώτο νόμο που ψήφισε η Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής- και σε σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών και την ενίσχυση της σχέσης τους με τη μητέρα-πατρίδα.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο, ο Υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύμπνοια από την πλευρά των κομμάτων, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της σχέσης του μητροπολιτικού κέντρου με τους Έλληνες του εξωτερικού είναι «εθνικά κεφαλαιώδες» και «θα έπρεπε να ξεπερνά τις οποιεσδήποτε κομματικές διαφοροποιήσεις».

Μιλώντας για τις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε ιδίως στη δημιουργία ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Απόδημους Έλληνες και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των προξενικών υπηρεσιών, έργο που θα συμβάλλει «στην ταχύτητα, στην ποιότητα της εξυπηρέτησης και στη διαφάνεια». Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων- τον εικονικό βοηθό, που κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης ενημερώνει τους πολίτες για θέματα προξενικής φύσεως σε 19 γλώσσες, την ψηφιακή υποβολή αιτημάτων και απαιτούμενων δικαιολογητικών, την ηλεκτρονική πληρωμή αντιτίμου για προξενικές υπηρεσίες, την ψηφιακή αποστολή εγγράφων καθώς και το Μητρώο Απόδημου Ελληνισμού, στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται οι Απόδημοι. Σημείωσε, δε, ότι η καλύτερη, εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί βασικό πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός τόνισε το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διάδοση και εμπέδωση της ελληνικής γλώσσας. «Ήδη συντονίζουμε δράσεις σε όλες τις ελληνικές Πρεσβείες για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com στη γαλλική και γερμανική γλώσσα.

Ο κ. Κώτσηρας επιβεβαίωσε ότι θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα κοντά στους ομογενείς μας στο Σικάγο των ΗΠΑ στο πλαίσιο και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. «Η επαφή με την ομογένεια πέρα από μία μοναδική εθνική εμπειρία είναι και μία μεγάλη ευκαιρία να μεταφέρουμε τα μηνύματα της πατρίδας μας, αλλά και να ακούσουμε τον παλμό των συμπατριωτών μας ανά τον κόσμο», οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, «είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού στις χώρες όπου διαμένουν».

Επικοινωνία: info@rodosmedia.group

Δελτία Τύπου: info@protiekdosi.news

Όλα τα δεδομένα της ιστοσελίδας Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είναι δεσμευμένα. 
Απαγορεύεται ρητά η χρήση και αναμετάδοση τους δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη.

© 2018 -2023 Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00