Σπάει ξανά τα κοντέρ η τιμή της βενζίνης.

by newsroom
0 comment

Ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει κλειδώσει στο συρτάρι την πρόταση για συνέχιση του προγράμματος Fuel Pass, που αφορά τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, η τιμή της βενζίνης καταγράφει μια αλματώδη πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας περαιτέρω προβληματισμό και δυσαρέσκεια στους καταναλωτές. Η τιμή της αμόλυβδης χτυπάει και πάλι κόκκινο, ιδίως στα νησιά που έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,50 ευρώ ανά λίτρο.

Όχι πως στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στην Αθήνα η «συνθήκη» έχει θετικό πρόσημο, καθώς η τιμή της αμόλυβδη έχει παγιωθεί πάνω από τα 2 ευρώ και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Απόδειξη της ραγδαίας αύξησης που σημειώθηκε στην τιμή της βενζίνης το τελευταία διάστημα, όπου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πήραν την ανιούσα αλλά με… συγκρατημένο τρόπο είναι το εξής: την 1η Οκτωβρίου ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης ήταν 1,977 ευρώ ανά λίτρο και ένα μήνα μετά ανέρχεται στα 2,083 ευρώ ανά λίτρο. 

εραστίων διαστάσεων είναι η «μεγέθυνση» της τιμής στη νησιωτική Ελλάδα, εκεί όπου η κατάσταση θυμίζει την πρόσφατη καλοκαιρινή περίοδο όπου και τότε η αμόλυβδη είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Στην Πάτμο η τιμή εκτινάχθηκε στα 2,519 ευρώ/λίτρο και στη Λέρο στα 2,50 ευρώ.  Στην πλειοψηφία των νησιών, όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και του Ιουνίου, η τιμή είναι σταθερά πάνω από τα 2,30 ευρώ, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις στα καύσιμα

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει, με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι πώς η τιμή της αμόλυβδης θα συνεχίσει ανοδικά, ενώ και αυτή του diesel παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είναι το εξής: αν το οικονομικό επιτελείο αναγκαστεί να κάνει δεύτερες σκέψεις, ενδεχομένως να αναθεωρήσει την απόφασή του για το Fuel Pass 3.

Προς το παρόν οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ τηρούν στάση αναμονής και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των τιμών στα καύσιμα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι εκτιμήσεις «μιλούν» για συνέχιση της ανοδικής πορείας τους όλο το Νοέμβριο.

Να θυμίσουμε ότι παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν για συνέχιση του προγράμματος Fuel Pass και επαναφοράς της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε διαψεύσει ότι επίκεται κυβερνητική παρέμβαση. «Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass-3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news