Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης να ρωτά σχεδόν «αθώα», όταν κάποιος δημοτικός σύμβουλος τολμά να ψηφίσει λευκό ή κατά μιας εισήγησης της δημοτικής αρχής «Γιατί ψηφίσατε Κατά; Ρωτάω απλά για να μαθαίνω, επειδή είμαι νέος δήμαρχος».
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, τα έμπειρα στελέχη της παράταξής του να του κάνουν ένα πρώτο μάθημα που να αφορά τον ρόλο, τη λειτουργία και τη δημοκρατική παράδοση των τελευταίων 15 ετών του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η θέση του δημάρχου, ως εκλεγμένου, υπόκειται σε δημοκρατικά θεσμικές διαδικασίες.
Χαρακτηριστική η χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το αίτημα δημοτών να μην μπει λουκέτο στο 89ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όταν ο νέος δήμαρχος που «ρωτά για να μάθει» αρνήθηκε τoν χρόνο στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις για την περαιτέρω συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Προτίμησε, αντίθετα, τον διδακτικό μονόλογο προς τους παρευρισκόμενους σαν να τα εξηγούσε κατ’ ιδίαν στο γραφείο του.
Κανένας επί της ουσίας αντίλογος, πόσω μάλλον διάλογος από την πλευρά τους, καμία έκπληξη από την πλευρά μας. Το αξιοσημείωτο είναι πως αμέσως μετά, ο ίδιος πήρε τον λόγο για περισσότερα από 45’ προκειμένου να μας εξηγήσει πόσο αποτελεσματική, ευαίσθητη και πονόψυχη είναι η νέα διοίκηση. Υπάρχει μία εναλλακτική που πιθανόν δεν έχει σκεφτεί ο κ. Αγγελούδης. Εφόσον το επιθυμεί, θα μπορούμε να μην προσερχόμαστε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβούλιου και να του παραχωρούμε τον πολύτιμο χρόνο μας, για να εξηγεί ακόμα αναλυτικότερα στους «άλαλους» αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους του πόσο μεγαλόθυμα και «δίκαια» αποφασίζει για τα πάντα.
Αμφιβάλλουμε αν οι διακηρύξεις περί ευαισθησίας, «όλοι μαζί είμαστε», «εγώ είμαι υπέρ της διαφάνειας» και «για το καλό της πόλης» -όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται- είναι πράγματι η λύση στα ουσιαστικά προβλήματα της πόλης.
Αναρωτιόμαστε, εξάλλου, για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η επίκληση του «οικονομικού ελλείμματος» και της μόλις τριών μηνών -κάθε μήνα αλλάζει και το μότο- ανάληψης της διοίκησης, για να επεξηγούνται πολιτικές επιλογές.
Σίγουρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η διολίσθηση της διοίκησης σε ένα αυταρχικό μονοπρόσωπο μοντέλο άσκησης εξουσίας. Η πόλη έχει ωριμάσει θεσμικά, έχει βιώσει συμπεριληπτικές διοικήσεις, όχι στα λόγια, αλλά ουσιαστικά και θεσμικά, με συμμετοχή αλλά και συμπερίληψη της κοινωνίας.
Η επιβολή ειδικού φόρου στα συνεργεία, βουλκανιζατέρ και πάρκινγκ της πόλης γίνεται γιατί «αναγκαζόμαστε» να το κάνουμε×
το «πάγωμα» της εξέλιξης του έργου του ντεκ της παραλίας προτείνεται γιατί «θα γλιτώσει ο δήμος χρήματα που δεν θα έχει και επειδή υπάρχει υπόσχεση για χρηματοδότηση μελετοκατασκευής του, μια διαδικασία που τόσο ταλαιπώρησε την πόλη στην περίπτωση του Μετρό×
η κατάργηση του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου γίνεται για μπορούν άλλοι, δηλαδή το Ολυμπιακό Μουσείο, να οργανώνουν δρομικά γεγονότα. Το πήραμε το μήνυμα κ. Αγγελούδη!
Αφού τελειώσουν οι πανηγυρισμοί της νέας διοίκησης για την «επιτυχία» του αυτονόητου, να μαζεύονται τα σκουπίδια και να φυτεύονται δένδρα στις άδειες δενδροδόχους, θα πρέπει να έρθει επιτέλους η ώρα του σχεδιασμού των ενεργειών για τα θέματα που κάνουν τις σύγχρονες πόλεις ανθεκτικές και ανταγωνιστικές, εξωστρεφείς και έξυπνες, βιώσιμες και καινοτόμες.
Μέχρι στιγμής μόνο μαστορέματα, τακτοποιήσεις και εφαρμογή αποφάσεων αυτονόητων σχεδίων της διοίκησης Μπουτάρη βλέπουμε. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα άλμα, από κινήσεις δυναμικές που αντικρίζουν το μέλλον και την προοπτική της με τόλμη και όραμα. Ήδη έχουμε μείνει αρκετά πίσω στον ανταγωνισμό των πόλεων, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και στο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Ευτυχώς, η παράταξή μας, η «Θεσσαλονίκη Για Όλους», με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα, κατάφερε και έβαλε φρένο στο δημοτικό συμβούλιο και στην επιστροφή των «Δημητρίων» στην εποχή που τα διαφέντευε ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος, αντί του συντονισμού τους από μια καλλιτεχνική επιτροπή. Την ίδια στιγμή, για τα αθλητικά γεγονότα, τα αθλητικά σωματεία και τις αθλητικές ομοσπονδίες -για τα οποία ο νυν δήμαρχος έχει προλάβει να υπερθεματίσει και να υποδείξει εαυτόν ως ιδιαίτερα ευαίσθητο- προτείναμε τη θέσπιση ενός συστήματος ελάχιστης, αυτόματης χρηματοδότησης, όπως είναι το cash rebate στις κινηματογραφικές παραγωγές, αντί της αλόγιστης και κατά βούληση χρηματοδότησής τους, σε μια εποχή που κατά τα λεγόμενα της νέας διοίκησης δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του δήμου, αν και η επιχορήγηση αθλητικών γεγονότων και ομοσπονδιών συνοδεύει κάθε Ημερήσια Διάταξη Επιτροπών και Συμβουλίου».