Τέμπη: Προειδοποιούν και για άλλο ατύχημα οι ειδικοί

«Σίγουρα περίμενα και περιμένω ατύχημα που να οφείλεται στην απαρχαιωμένη και απαξιωμένη υποδομή», ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Ζωή Χριστοφόρου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο μετά, αλλά και πριν τα Τέμπη - Μίλησε και για την τηλεδιοίκηση αλλά και πώς δε θα έφτανε μόνη της

Από admin
0 Σχόλιο

Παρά τη σταδιακή επαναφορά των δρομολογίων των τρένων μετά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου κατά τη διάρκεια της μετωπικής σύγκρουσης έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, τα προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο παραμένουν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις για ένα νέο ατύχημα που ενδέχεται να σημειωθεί, λόγω των ελλείψεων στο δίκτυο. Ανάλογο παράδειγμα αποτελούν τα όσα είπε και η Ζωή Χριστοφόρου, καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Σίγουρα περίμενα και περιμένω ατύχημα που να οφείλεται στην απαρχαιωμένη και απαξιωμένη υποδομή που έχουμε, δηλαδή δεν αρκεί μόνο η 717 (σ.σ. η επίμαχη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση), αλλά και η υποδομή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Χριστοφόρου στην ανοιχτή συζήτηση του «διανέοσις» για το τι λαμβάνει χώρα στο σιδηροδρομικό δίκτυο 36 μέρες μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη, που άλλαξε τα πάντα σε ό,τι αφορά στον σιδηρόδρομο. Η κα Χριστοφόρου μίλησε, επίσης, και για το σύστημα της τηλεδιοίκησης.

Ειδικότερα, είπε ότι ακόμα και αν λειτουργούσε στον σταθμό της Λάρισας, θα έπρεπε να υπήρχε και το ανάλογο εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να το χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση, είτε είναι «κανονικές», είτε σε περίπτωση βλάβης.

Επί δέκα χρόνια παραμένουν στο «σκοτάδι» οι σήραγγες όπου περνούν τα τρένα τα οποία και κινούνται από την Αθήνα με κατεύθυνση το Κιάτο, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σιδηρόδρομος αλλά και για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που τηρούνται για την αποτροπή δυστυχήματος, όπως αυτούς που σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Οι σήραγγες βρέθηκαν στο «έλεος» των κυνηγών του χαλκού με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι των τούνελ να είναι αφώτιστο. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι από τα συγκεκριμένα «τυφλά σημεία» περνούσαν, πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, δεκάδες επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που επικρατεί σε μία από τις μεγαλύτερες σήραγγες, αυτήν την «Κακιάς Σκάλας», όπου και τα καλώδια στον πίνακα ηλεκτρισμού είναι κομμένα και φθαρμένα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης από κλιμάκια του ΟΣΕ, προκειμένου να επισκευαστούν τα όποια προβλήματα και να φωτιστούν εκ νέου τα τούνελ. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα ειδικά κλιμάκια εργάζονται καθημερινά για να υπάρξει «φως στο τούνελ» και να μπει ξανά σε τροχιά ο προαστιακός.

Παρόλο που σε συγκεκριμένα σημεία στη γραμμή ανόδου προς Αθήνα ο φωτισμός έχει αποκατασταθεί, στη γραμμή καθόδου προς Κιάτο υπάρχει ακόμα το πρόβλημα το οποίο και θα επισκευαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπεύθυνος του κλιμακίου του ΟΣΕ αναφέρει ότι όλα όσα χρειάζονταν στον πίνακα ελέγχου έχουν αρπαχθεί από τα λεγόμενα κυκλώματα. Τα διαρκή φαινόμενα κλοπών που παρατηρούνται έχουν αναγκάσει τον Οργανισμό να τοποθετήσει σε αρκετά σημεία στις σήραγγες προσωπικό ασφαλείας.

Πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, έχουν τοποθετηθεί επίσης και κάμερες ασφαλείας ενώ όταν παρατηρείται ύποπτη κίνηση μέσα στις σήραγγες ενεργοποιείται και ο σχετικός συναγερμός. Ωστόσο, πέρα από τον φωτισμό υπάρχουν και άλλα προβλήματα μέσα στις σήραγγες. Ειδικότερα, προβλήματα υπάρχουν και στα τηλέφωνα στις σήραγγες, εκ των οποίων μερικά δε λειτουργούν, ενώ άλλα υπολειτουργούν.

reader.gr

Άφησε ένα σχόλιο

Επικοινωνία: info@protiekdosi.news

ΔελτίαΤύπου:info@rodosmedia.group

© 2023 protiekdosi.news. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.