Τροπολογία για την νομιμοποίηση των εργαζόμενων μεταναστών

Από: newsroom
0 Σχόλιο

Στις 19/12/2023 ψηφίστηκε τροπολογία/προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία έλαμψε σαν μια αχτίδα φωτός στην ζοφερή πραγματικότητα των μη νόμιμα εισελθέντων στην χώρα μας αλλοδαπών, οι οποίοι ωστόσο διαμένουν και εργάζονται εδώ επί σειρά ετών.

Του Αντώνη Κεπεσίδη lawspot.gr

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,

β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,

γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα,

δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας,

ε) κατέχουν διαβατηρίου, έστω και αν αυτό έχει λήξει, και

ζ) δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίας τάξης στο πρόσωπο τους.

Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος τρία (3) έτη και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

Σημαντικής δε αξίας είναι ότι προβλέπεται υπό προϋποθέσεις ΚΑΙ η νομιμοποίηση και του γονέα ή του συζύγου και φυσικά των ανηλίκων τέκνων του αιτούντος κατόπιν σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έχει ισόχρονη διάρκεια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, αν και περιορισμένης χρονικής διάρκειας (έχει χρονική ισχύ έως τις 31/12/2024), έρχεται να λειτουργήσει ως βάλσαμο σε πληθώρα αλλοδαπών τρίτων χωρών που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε καθεστώς παρανομίας και ταυτόχρονα θεσπίζεται μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού, το οποίο εργάζεται σε καθεστώς παρανομίας.

Αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να τακτοποιηθούν οι υποθέσεις αλλοδαπών, οι οποίοι δεν έχουν εισέλθει νόμιμα στην χωρά έως και την 30η Νοεμβρίου 2023 και δεν υπάγονται σε κάποιες από τις προυισχύσαντες ρυθμίσεις νομιμοποίησης.

Ωστόσο λόγω της νεοπαγούς φύσεως της ρυθμίσεως και της περιορισμένης χρονικής διάρκειας ισχύος της, συνετό θα ήταν κάθε ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί σε Δικηγόρο με γνώση και σχετική εμπειρία στο αντικείμενο για να χειριστεί την υπόθεση του.

Επικοινωνία: info@rodosmedia.group

Δελτία Τύπου: info@protiekdosi.news

Όλα τα δεδομένα της ιστοσελίδας Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου είναι δεσμευμένα. 
Απαγορεύεται ρητά η χρήση και αναμετάδοση τους δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη.

© 2018 -2023 Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00