Τόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν καμία αποφασιστικη λύση στο αδιεξοδο των δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο.

Από admin
0 Σχόλιο

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παγώνουν για ένα χρόνο οι τράπεζες, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια. Συγκεκριμένα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και αυτά σε ελβετικό φράγκο, θα μετατραπούν σε σταθερό επιτόκιο για 12 μήνες, ενώ οι τράπεζες θα πάρουν ως ημερομηνία αναφοράς το euribor της 31ης Μαρτίου.
Ωστόσο, το μέτρο θα αφορά μόνο ενήμερα στεγαστικά δάνεια καθώς έχει χαρακτήρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, και όχι, δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία, μικρά επιχειρηματικά άλλα και όσα χορηγηθούν στη συνέχεια.

Η πλειοψηφία των οφειλετών δανείων σε ελβετικό Φράγκο δεν μπορούν να φανούν συνεπείς στις μηνιαίες δόσεις τους,λόγω της διακύμανσης της ισοτιμίας μεταξύ των δύο νομισμάτων, ευρώ και ελβετικό Φράγκο

Με απλά λόγια, η δόση του δανείου σε ελβετικά φραγκα υπολογιζόταν το 2007 με ισοτιμία 1€ =1,64 chf και τώρα υπολογίζεται με ισοτιμία 1€=0,98 chf, που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα χρήματα μηνιαίως μόνο από την πτώση της ισοτιμίας, χωρίς να υπολογιστεί το συμβατικό επιτόκιο.

Οι 80.000 δανειολήπτες,που πείστηκαν κατά την περίοδο 2007-2009 είτε να μετατρέψουν το δάνειο τους από ευρώ σε ελβετικό Φράγκο είτε έλαβαν δάνειο σε ελβετικό Φράγκο,είναι εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι,αφού δεν τους συμφέρει να το μετατρέψουν σε ευρώ και αναγκάζονται να καταβάλουν διπλάσια μηνιαία δόση δανείου.

Τόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν καμία αποφασιστικη λύση στο αδιεξοδο των δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο.

Τα μέτρα σταθερού επιτοκίου δεν λύνουν το πρόβλημα και αυτό που πρέπει να ψηφιστει με Νομο από την Κυβέρνηση είναι ο υπολογισμός της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικης δόσης των δανειων με την ισοτιμία που έλαβε το δάνειο ο εκάστοτε δανειολήπτης και όχι με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.

 

Κατερίνα Βολονακη

Δικηγόρος

Υποψήφια Βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ

Άφησε ένα σχόλιο

Επικοινωνία: info@protiekdosi.news

ΔελτίαΤύπου:info@rodosmedia.group

© 2023 protiekdosi.news. Με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.