Χρίστος Μαλιαράκης: Οι πολίτες θεατές στην απραξία των αρχών

by newsroom
0 comment

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται φωτογραφίες αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών που ανενόχλητα ανεγείρονται σε διάφορες παραλίες του νησιού μας όπως Φαληράκι, Αγάθη, Λίνδο, Λάρδο, Ψαροπούλα κτλ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι περιοχές αυτές είναι και κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ενώ στο λιμανάκι του Αποστόλου Παύλου «τρώνε τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης της Λίνδου για να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους». Γενικά και εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν φαίνεται να υπάρχει ένας οργασμός παρανομίας.

Σ’ ένα Κράτος Δικαίου οι αρμόδιες Αρχές θα είχαν επιληφθεί και θα δρομολογούνταν οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφισή τους και πράγματι θα κατεδαφίζονταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Δεν είναι η περίπτωση μας. Εδώ με διάφορες δικαιολογίες παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος και σε ποιο βαθμό είναι υπεύθυνος ή όταν τελικά αυτός βρεθεί με διάφορες προφάσεις δεν κάνει το καθήκον του αλλά καθυστερεί, αδιαφορεί, κωλυσιεργεί και γενικά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προλάβει στο μεταξύ να αποπερατωθεί η αυθαιρεσία και να παγιωθεί η κατάσταση. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το πρόβλημα, με τον καιρό, θα ξεχαστεί.

Είναι προφανές ότι από τις Αρχές μας δεν υπάρχει η βούληση για την υπεράσπιση του δημόσιου – κοινόχρηστου χώρου, της παραλίας, του αιγιαλού, του αρχαιολογικού χώρου. Η συστηματική ανοχή των Αρχών ενθαρρύνει την παρανομία δίνοντας το ξεκάθαρο σήμα ότι δεν υπάρχουν έννομες συνέπειες στις αυθαιρεσίες. Φαίνεται να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας* όποιος μπορεί καταλαμβάνει αυθαίρετα ό,τι θέλει, στήνει ό,τι κατασκευή θέλει και πλουτίζει εκμεταλλευόμενος αυθαιρέτως δημόσια αγαθά.

Και οι πολίτες; Οι πολίτες παρακολουθούν την απραξία των αρχών, την επιβράβευση της αυθαιρεσίας και της παρανομίας, την ατιμωρησία των υπευθύνων και είναι πλέον διάχυτη στην κοινωνία η πεποίθηση ότι η ανοχή είναι συνενοχή με έντονη οσμή διαπλοκής και διαφθοράς. Οι πολίτες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις Αρχές ούτε να αναλάβουν αυτοβούλως δράση για τις κατεδαφίσεις.
Αντί λοιπόν κάποιοι να ρωτάνε τους πολίτες γιατί τάχα δεν μιλάνε σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση αυθαιρεσίας ας απευθυνθούν στις Αρχές και ας αναρωτηθούν γιατί άραγε αυτές δεν κάνουν το καθήκον τους και τη δουλειά για την οποία πληρώνονται ή/και εκλέχθηκαν.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news