Εργ. Πρωτοπορία: Πολιτική «αδιαφορία» για τις κοινωνικές – προνοιακές δομές

by newsroom
0 comment

Για άλλη μια φορά είμαστε «μάρτυρες» της απαξιωμένης κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας μας. Η δημοτική αρχή Ρόδου αδιαφορεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και συμπολιτών μας. Δυστυχώς, οι βανδαλισμοί στις κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, συνεχίζονται! Αυτή τη φορά σειρά είχε το Δημοτικό Ιατρείο στο κάτω Ροδίνι. Μόλις σχεδόν 3 μήνες μετά τους βανδαλισμούς στο ΚΑΠΗ Ρόδου! Αναρωτιόμαστε, γιατί «στοχοποιούνται» οι κοινωνικές και προνοιακές δομές; Θα μπορούσαν οι βανδαλισμοί να αποφευχθούν; Τι μέτρα μόνιμης προστασίας και φύλαξης των δομών υπάρχουν; Δυστυχώς, δεν κρύβονται οι έντονοι προβληματισμοί της κοινωνίας μας για τις ευθύνες και της σημερινής δημοτικής αρχής Ρόδου.

Ήδη, εργαζόμενοι και πολίτες από την πρώτη στιγμή έχουν αποδοκιμάσει τους βανδαλισμούς, οι οποίοι τελικά στρέφονται εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων συμπολιτών μας. Υπάρχει ή όχι, πολιτική αδιαφορία απέναντι στις υπηρεσιακές ανάγκες για σύγχρονες κοινωνικές και προνοιακές δομές στην περιοχή μας; «Κάθε φέτος και χειρότερα», λέει η λαϊκή μας σοφία!

Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου εκτιμούμε ότι οι βανδαλισμοί θα αξιοποιηθούν από τη δημοτική αρχή Ρόδου για αποπροσανατολισμό της κοινωνίας ρίχνοντας τις ευθύνες σε διάφορους «χρήσιμους – ηλίθιους». Θεωρούμε ότι είναι ακόμη μια προσπάθεια να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια. Δηλ. ότι εδώ και χρόνια συνεχίζεται και αυξάνεται η πολιτική αδιαφορία εκ μέρους τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής αρχής Ρόδου. Η άποψή μας για την συνεχόμενη απαξίωση των κοινωνικών και προνοιακών δομών επιβεβαιώνεται και από τη δημοσκόπηση της GPO (Ιούνιος 2021). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 29,6% της κοινής γνώμης εκτιμάει ως «θετική» την εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής.

Δεν είναι μόνο το θέμα της ανύπαρκτης φύλαξης και της ακαταλληλότητας των υποδομών για σύγχρονες και ασφαλείς κοινωνικές και προνοιακές δομές. Αυτά είναι απλώς, η «κορφή του παγόβουνου». Τα ουσιαστικά ζητήματα σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότησή τους. Όχι τυχαία βλέπουμε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να «σφυρίζουν αδιάφορα», ώστε με την πάροδο του χρόνου αυτές οι δομές είτε να κλείσουν είτε να ιδιωτικοποιηθούν.

Ήδη, τα ΚΑΠΗ Μεσ.Πόλης και Ιαλυσού παραμένουν κλειστά λόγω μη δυνατότητα στελέχωσης από το υπάρχων προσωπικό, ενώ το νέο ΚΑΠΗ Απολακκιάς για τους ίδιους λόγους λειτουργεί μόνο με τηλεδιάσκεψη. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα (2005) στα ΚΑΠΗ υπήρχαν 11 μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 3. Οι Ιατροί στα Δημοτικά Ιατρεία και στους Παιδικούς Σταθμούς είναι σχεδόν όλοι συμβασιούχοι. Η συντριπτική πλειοψηφία στη Δνση Κοινωνικής Πολιτικής αποτελείται από συμβάσεις ΕΣΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους συμβασιούχους στα ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων από το «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, κι ας έχει περάσει 1 ½ έτος από την έκδοση της 4Κ/2020.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι συμβασιούχοι στις κοινωνικές και προνοιακές δομές να μονιμοποιηθούν. Να γίνουν και επιπλέον μόνιμες προσλήψεις για την ενίσχυσή τους, αφού λόγω των κάθε λογής αποχωρήσεων, το ήδη υπάρχων μόνιμο προσωπικό είναι πλέον ελάχιστο. Το αίτημά μας είναι συνάμα απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας, η οποία διαφωνεί δημόσια με τις «τακτικές» κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Ρόδου για την εφαρμοζόμενη δήθεν «κοινωνική πολιτική».

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή Ρόδου «υποβαθμίζει» τις ανάγκες στελέχωσης, χρηματοδότησης, σύγχρονων υποδομών για τις κοινωνικές και προνοιακές δομές της περιοχής μας. Όχι τυχαία, αδιαφόρησε για τις ανάγκες επαρκούς στελέχωσης με μόνιμες σχέσεις εργασίας και για τους εκατοντάδες «ομήρους» συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Χωρίς αυτούς οι δημοτικές υπηρεσίες θα «καταρρεύσουν». Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή αρνιέται συνεχώς την έκδοση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής για Αποδοχή Αγωγής σε όσους συμβασιούχους επιδιώκουν δικαστική απόφαση. Δεν έχει την πολιτική βούληση για μονιμοποιήσεις και μόνιμες προσλήψεις, ώστε με στελεχωμένες υπηρεσίες να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων της περιοχής μας.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει τη διαχρονική στάση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, με την οποία απαξιώνει και υποβαθμίζει τις κοινωνικές και προνοιακές δομές εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη στελέχωσή τους με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και με νέες μόνιμες προσλήψεις. Τα φαινόμενα «βανδαλισμού» να μην χρησιμοποιηθούν ως «πλυντήριο» για τις πολιτικές τους ευθύνες, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κλείσιμο δομών και ιδιωτικοποιήσεις!

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news