Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ

by newsroom
0 comment

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα ξεπούλημα της κυβέρνησης «Μητσοτάκης Α.Ε» αλλά για ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Όπως φυσικά και αυτό της ΔΕΗ που ουσιαστικά ανακοινώθηκε, μετά την εξαγγελία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του κράτους από το 51% να πέφτει στο 33%,.

Ωστόσο πάντα με τα φιλαλήθη «φερέφωνα» της κατάπτυστης κυβέρνησης της ΝΔ το δημόσιο θα έχει την «ισχυρή μειοψηφία» του Δ.Σ.

Κάτι παρόμοιο είχε ανακοινωθεί άλλωστε, μετά τα ξεπουλήματα του ΟΣΕ και του ΟΤΕ που το δημόσιο αν και διατηρεί ορισμένα λιγοστά κεφάλαια το μόνο που κάνει μέσα στα Δ.Σ είναι να «προσκυνά» τα ολιγαρχικά συμφέροντα για το μέγιστο κέρδος των εταιρειών, εις βάρος φυσικά της κοινωνίας.

Για να μιλήσουμε λίγο και με αριθμούς όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ. Το κράτος θα βάλει στα ταμεία του γύρω στα 1,3 δις από την εξαγορά του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Αυτά τα χρήματα η εταιρεία με βάση τα κέρδη της, τα βγάζει μέσα σε 3 χρόνια αν υπολογίσει κάνεις πως αυτά κυμαίνονται στα 350-450 εκατομμύρια ετησίως.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται όλο το εναέριο δίκτυο της χώρας δηλαδή μιλάμε για 214 χλμ., τα 100 χλμ. εξ΄αυτών αφορούν το δίκτυο μέσης τάσης και πάνω από 110 χλμ. αυτό της χαμηλής τάσης. Να σημειωθεί ότι το ένα χλμ. μέσης τάσης για να φτιαχτεί κοστίζει 30.000 και αυτό της χαμηλής περίπου 23-24 χιλιάδες. Φυσικά αν πολλαπλασιάσουμε το συνολικό κόστος θα δούμε ότι η συνολική αξία ξεπερνάει τα 5.5 δις ευρώ.

Πέραν του εναέριου δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στην κατοχή του και το υπόγειο δίκτυο διανομής το οποίο ξεπερνάει τα 26.000 χλμ., το συνολικό κόστος του κυμαίνεται πάνω από 2.5 δις ευρώ.

Ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μέσα στα περιουσιακά του στοιχεία 163.000 μετασχηματιστές με κόστος 7000 ευρώ ο καθένας , συνολικό κόστος 1.14 δις ευρώ. Μαζί με όλες της υπόλοιπες εγκαταστάσεις και τους 214 υποσταθμούς σε όλη τη χώρα τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούν σε αξία τα 10 δις ευρώ.

Το δημόσιο θα πάρει για όλα αυτά που θα ξεπουλήσει μόλις 1,3 δις. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Παναγιώτης Κεπέρης

Αναπληρωτής – Συντονιστής Οργάνωσης Βάσης Μέρα 25 Ανατολικής και Δυτικής Ρόδου

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news