Η Zinovia Erga απέδωσε φόρο τιμής στους σφουγγαράδες και καταδύθηκε με την πρώτη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε το 1863

by newsroom
0 comment

Η Zinovia Erga απέδωσε φόρο τιμής στους σφουγγαράδες και καταδύθηκε με την πρώτη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε το 1863 από μια γυναίκα στην Σύμη, δίνοντας με το θάρρος της το παράδειγμα στους άντρες.


Όπως γράφει η ίδια:
Το Σαββατο 1 Μαΐου 2022, στα πλαίσια της εκδήλωσης αναβίωσης του “ποχωρισμού” στη Χάλκη είχα την τιμή να κάνω την επίδειξη κατάδυσης με σκάφανδρο.

Σαν σύλλογος γυναικων αυτοδυτών Καλυμνου θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε τον πρώτο άνθρωπο που καταδυθηκε με αυτή τη συσκευή στην Ελλάδα το 1863, πρόκειται για μια γυναίκα από την Σύμη που έδωσε με το θάρρος της το παράδειγμα στους άνδρες.

Έκτοτε το σκάφανδρο χρησιμοποιήθηκε πολύ στα Δωδεκάνησα για σπογγαλεια συνεισφεροντας στην οικονομική ανάπτυξη των άγονων νησιών μας ωστόσο με μεγάλο φόρο αίματος. Όπως σε όλα τα ναυτικά επαγγέλματα, η επιστροφή των σφουγγαραδων δεν ηταν σιγουρη.

Ποσο δε όταν η ζωή τους εξαρτοταν από μια συσκευή αλλά κ φυσικούς νόμους άγνωστους για εκείνους τότε, τροφοδοτοντας θρύλους κ παραδόσεις.

Μια μεγάλη τιμή και συγκίνηση σαν καλυμνια να απόδοσω φόρο τιμής στους ανθρώπους και στις οικογένειες τους κρατοντας την ιστορία τους ζωντανη.

Σαν δυτης δέος κ αδρεναλίνη να καταδύομαι με μια εμβληματική ιστορικη συσκευή κατάδυσης του 19ου αιώνα.

Ιδιαίτερη μνια στον εκπαιδευτή μου Mihalis Koumparos που με το μεράκι κ την τεχνογνωσία του, πάντα προσανατολισμενος στην ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα, έχει εκσυγχρονησει το σκάφανδρο, τοποθετώντας στο εσωτερικό της περικεφαλαιας αμφίδρομη ενδο-επικοινωνία κ διπλή τράπεζα για την παροχή του αέρα με ρυθμιζόμενη ροη.

Την Αναστασία Κάτρη η οποία ήταν στο νερό μαζί μου σαν δυτης ασφαλείας.
Την υπέροχη Καιτη Κουλλια που τραγούδησε “το μαρούλι” τη στιγμή που γινόταν τα τελικά σταδια του ντυσίματος μου, προκαλώντας ρίγος συγκίνησης κ δάκρυα σε όλους.
Εκείνη τη στιγμή χιλιάδες ζωές μπήκαν μαζί μου, χαμένες στη θάλασσα ομως πότε ξεχασμένες..
Ένα τεράστιο Ευχαριστώ σε όλες κ όλους.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news