Και ο πολίτης ξαναβρήκε την Κεντροαριστερά

by newsroom
0 comment

Oλο το σκηνικό των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής αποτελεί case study των πολιτικών επιστημών διεθνώς, ασχέτως ποιος τελικά θα επικρατήσει στη μονομαχία Ανδρουλάκη – Παπανδρέου. Κατ’ αρχάς μιλάμε για ένα κόμμα που δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα εκείνο που ένα εκατομμύριο πολίτες προσέτρεξαν στις κάλπες για να στηρίξουν με την ψήφο τους τον ΓΑΠ στην πορεία προς την εξουσία, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κι όμως, 250.000 πολίτες έδωσαν τρία ευρώ για να ψηφίσουν έναν από τους έξι υποψηφίους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν ένας πρώην πρωθυπουργός που θέλει να ξανακάνει τη… διαδρομή, και τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του! Και, κακά τα ψέματα, δεν μιλάμε πλέον για ένα κόμμα εξουσίας αλλά για ένα κόμμα σε φάση παρατεταμένης παρακμής, «σκιά» του ένδοξου παρελθόντος του, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με την κοινωνία, τη «χημεία» που το έδενε με μια μεγάλη μερίδα πολιτών, και που οφειλόταν εν πολλοίς στη «χρυσόσκονη» του ιδρυτή του ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Και το ερώτημα που έρχεται άμεσα στον παρατηρητή -μετά το «ποιος θα βγει αρχηγός;»- είναι: Τι σηματοδοτεί η αθρόα προσέλευση των πολιτών για να ψηφίσουν αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ; Δείχνει ότι γίνεται… ΠΑΣΟΚ;

Ξαναπιάνει το νήμα της σχέσης του με την κοινωνία από εκεί που το είχε αφήσει; Δύσκολα θα μπορούσαν να δοθούν ικανοποιητικές απαντή- σεις στα παραπάνω. Αυτό που θα μπορούσε να ειπωθεί με αρκετή δό- ση σιγουριάς είναι ότι μέσω των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ αναδείχθηκε το ενδιαφέρον κάποιων πολιτών για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Ίσως και η αγωνία αυτής της μερίδας των συμπολιτών μας που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικοί» ή «δημοκράτες» σε μια αναχρονιστικού τύπου πολιτική κατηγοριοποίηση. Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ προοιμίου «πολύ μικρός» για να συμπεριλάβει -και να διαδεχθεί- το «όλον ΠΑΣΟΚ».

Ξεπερνώντας, όμως, τα στενά ιδεολογικά όρια, θα διαπιστώσει κανείς ότι οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουν όλους όσοι θεωρούν εαυτούς πολιτικοποιημένους και «ψάχνουν» την επόμενη ημέρα στην ελληνική Κεντροαριστερά, μέσα από το «φρεσκάρισμα» θέσεων και προτάσεων, προσώπων και μηχανισμών.

ΠΗΓΗ: POLITICAL

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news