Κανένας αρμόδιος για το τραμπολίνο, όλοι αναρμόδιοι

by newsroom
0 comment

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω σχετική Ερώτηση εκφεύγουν των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού. Καθ’ ύλην αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο οποίο κοινοποιείται το παρόν.
Ο υπουργός Τουρισμού Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης»

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι το θιγόμενο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μας.
Ο υπουργός
Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής»

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης, και όσον αφορά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, γνωρίζεται ότι η Λιμενική Αρχή Ρόδου πριν από την έναρξη έκαστης θερινής περιόδου ενημερώνει εγγράφως όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί στατικά η επάρκεια της αναφερόμενης στην εν θέματι Ερώτηση κατασκευής και να προληφθεί ο κίνδυνος οιουδήποτε ατυχήματος από τη χρήση της, ενώ για το εν λόγω ζήτημα έχουν υποβληθεί αρμοδίως δύο (02) φάκελοι δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Σημειώνεται ότι η Ροτόντα των Λουτρών μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και την εξέδρα καταδύσεων, σύμφωνα με την υπ’αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2665/43698/ 18-12-1987 υ.α. (Β΄19/1988), έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς το οποίο κοινοποιείται αντίγραφο της εν θέματι Ερώτησης.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η παραλία «Έλλη», η οποία βρίσκεται εκτός χερσαίας λιμενικής ζώνης, έχει χαρακτηρισθεί ως πολυσύχναστη για το έτος 2021 και σε μικρή απόσταση από την υπόψη κατασκευή, επί της παραλίας, έχει τοποθετηθεί ναυαγοσώστης, ο οποίος είναι εφοδιασμένος, μεταξύ άλλων, με μηχανοκίνητο σωστικό σκάφος, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 71/2020 (Α΄ 166).
Ο υπουργός Ιωάννης Πλακιωτάκης»

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8228/23.7.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η αναφερόμενη στην Ερώτηση εξέδρα καταδύσεων, ονομαζόμενη και «τραμπολίνο», περιλαμβάνεται στο λουτρικό συγκρότημα Ροτόντα των Λουτρών («ΕΛΛΗ»), που βρίσκεται στο Μαντράκι της Ρόδου. Το κτήριο της Ροτόντας των Λουτρών, μαζί με το περιβάλλοντα χώρο και την εξέδρα καταδύσεων, χαρακτηρίστηκαν το 1988 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης (ΦΕΚ 19/Β’/27-1-1988).

Δεδομένου ότι το μνημείο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, «ο κύριος, νομέας ή ο κάτοχος μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας» του ΥΠΠΟΑ.
Επισημαίνεται ότι δεν έχει υποβληθεί από τον Δήμο Ρόδου, έως σήμερα, στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ούτε εκκρεμεί προς έγκριση μελέτη αποκατάστασης της εν θέματι εξέδρας καταδύσεων. Ως εκ τούτου, αναμένεται η κατάθεση σχετικής μελέτης, η οποία θα εξεταστεί άμεσα από τα αρμόδια Συμβούλια και τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Η υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Λίνα Μενδώνη»

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Στο έλεος της γραφειοκρατίας εντάσσεται η υπόθεση του ως άνω βατήρα που ονομάζεται «τραμπολίνο» στην Ρόδο, ο οποίος, όπως όλοι διαπιστώνουν, χρειάζεται στατική ενίσχυση, έτσι ώστε, αφενός, να μην κατεδαφιστεί και αφετέρου, να μην θρηνήσουμε θύματα, καθώς, χρησιμοποιείται, καθημερινά, κατά κόρον, από δεκάδες λουόμενους. Αυτός ο βατήρας κολύμβησης, που είναι θεμελιωμένος μέσα στην θάλασσα, ανοικτά του «Έλλη», αποτελεί, εδώ και πολλά χρόνια δυσεπίλυτο γρίφο, όσον αφορά στο ποια Υπηρεσία ή Φορέας έχει την ευθύνη για την συντήρησή του, αφού οι πάντες, μέχρι σήμερα, ρίχνουν ο ένας στον άλλο την σχετική ευθύνη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο έλεος του καιρού και των κινδύνων.

Η χρήση του εν λόγω βατήρα, γίνεται από άτομα κάθε ηλικίας, με απόντες, όμως, τόσο τους αναρτημένους σε πινακίδες βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας, όσο και τον πιστοποιημένο ναυαγοσώστη.
Όσο καλά και να λειτουργούν, όμως, τα αντανακλαστικά κάποιων επιβλεπόντων ή κηδεμόνων, δεν είναι εύκολο να μεταβεί, κανείς, στο σημείο που βρίσκεται το «τραμπολίνο», άμεσα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συνεπώς, απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την εγγύηση της ασφαλείας των λουομένων, όπως για παράδειγμα, ένα μικρό σκάφος με μόνιμο ναυαγοσώστη, σταθμευμένο σε στάση αναμονής μέσα στην θάλασσα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Προτίθεσθε να παρέμβετε αναλόγως, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να δρομολογηθούν οι κατάλληλες δράσεις αποκατάστασης της στατικότητας στον ανωτέρω αναφερόμενο βατήρα, που βρίσκεται στη παραλία «ΕΛΛΗ», της Ρόδου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών εν ώρα χρήσης του, λόγω πιθανής κατάρρευσής του;

2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να θεσμοθετηθεί η στάθμευση μικρού ναυαγοσωστικού σκάφους στην ως άνω παραλία της Ρόδου, προς έγκαιρη επέμβασή του σε έκτακτες περιπτώσεις κινδύνου των λουομένων της περιοχής;
Ο ερωτών βουλευτής
Βελόπουλος Κυριάκος»

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news