ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Aκούει το υπουργείο και οι ελεγκτές δημόσιας υγείας τις κραυγές των αναισθησιολόγων;

by newsroom
0 comment

Στη Βουλή φέρνει το ΜέΡΑ 25  με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα το θέμα που αφορά την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Η βουλευτής επανέρχεται  μετά την από  7/5/2021 ερώτησης   για την ανάγκη  άμεσου ελέγχου από Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας των συνθηκών εργασίας των αναισθησιολόγων» που έχει μείνει αναπάντητη,  καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι γιατροί και η διοίκηση του νοσοκομείου της Ρόδου, σε συνεργασία με τη Β’ ΔΥΠΕ και το Υπουργείο αναζητούν άμεση λύση με κατεπείγουσες διαδικασίες για τη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματός του, καθώς απέμεινε να λειτουργεί με μία και μοναδική πλέον αναισθησιολόγο σε καθημερινή βάση..

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις λίστες αναμονής, να περιμένουν για να χειρουργηθούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου της Ρόδου, περισσότεροι από 1.160 συμπολίτες μας.

Υπενθυμίζεται  πως τον Μάιο, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου κα Πολύμνια Γαλανού είχε προβεί σε σοβαρότατες καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στο χειρουργικό τομέα του νοσηλευτικού ιδρύματος σε συνάρτηση με τους αναισθησιολόγους, που παραιτείται ο ένας μετά τον άλλο -όπως η ίδια δήλωσε

 

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

 

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Έλλειψη αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Ρόδου οδηγεί σε λίστα αναμονής 1160 άτομα

Σε συνέχεια της από 7/5/2021 ερώτησης (Α.Π.6407) με θέμα «Νοσοκομείο Ρόδος: Ανάγκη άμεσου ελέγχου από Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας των συνθηκών εργασίας των αναισθησιολόγων» που έχει μείνει αναπάντητη, επαναφέρω το θέμα καθώς, όπως ενημερωνόμαστε, οι γιατροί και η διοίκηση του νοσοκομείου της Ρόδου, σε συνεργασία με τη Β’ ΔΥΠΕ και το Υπουργείο αναζητούν άμεση λύση με κατεπείγουσες διαδικασίες για τη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματός του, καθώς απέμεινε να λειτουργεί με μία και μοναδική πλέον αναισθησιολόγο σε καθημερινή βάση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις λίστες αναμονής, να περιμένουν για να χειρουργηθούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου της Ρόδου, περισσότεροι από 1.160 συμπολίτες μας.

Να θυμίσουμε πως τον Μάιο, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου κα Πολύμνια Γαλανού είχε προβεί σε σοβαρότατες καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στο χειρουργικό τομέα του νοσηλευτικού ιδρύματος σε συνάρτηση με τους αναισθησιολόγους, που παραιτείται ο ένας μετά τον άλλο -όπως η ίδια δήλωσε. Από τότε υπηρετούσαν μόλις δύο (αναισθησιολόγοι), με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει ημέρες τα τακτικά χειρουργεία και να εκτελούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Τότε, η κα Γαλανού έκανε λόγο για ένα χρόνιο απόστημα, με απαράδεκτες συμπεριφορές βίας, εξευτελισμού της προσωπικότητας και της επιστημονικότητας των αναισθησιολόγων από τον χειρουργικό τομέα, που λειτουργεί με πελατειακό καθεστώς, με τους αναισθησιολόγους να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια έχοντας ξεπεράσει τα όρια τους από τις 8 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα, με δεκαπέντε 24ωρα το μήνα, ενώ κατήγγειλε ότι η ίδια απειλήθηκε από συνάδελφό της γιατρό και πρώην θεσμικό ότι «θα την κρεμάσουν στην είσοδο του Νοσοκομείου» γι’ αυτό και ζητούσε να έρθουν για έλεγχο στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ρόδου επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας για να ελέγξουν όλα τα τμήματα, από το φαρμακείο μέχρι και την τελευταία κλινική. «Να κατεβάσουν επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας για έλεγχο. Έχουν κληθεί, γιατί δεν έχουν έρθει; Το μισθολόγιο των αναισθησιολόγων πρέπει να γίνει ανεξάρτητο, όπως και για άλλες ειδικότητες που δε βρίσκονται εύκολα γιατί επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα», είχε πει χαρακτηριστικά στο skyrodos τον Μάιο η κα Γαλανού.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 1. Πόσοι αναισθησιολόγοι οφείλουν να υπηρετούν στο νοσοκομείο της Ρόδου με βάση τις κλινικές που αυτό διαθέτει;
 2. Πόσοι αναισθησιολόγοι έχουν παραιτηθεί το τελευταίο έτος και ποια ήταν η διάρκεια εργασίας τους στο νοσοκομείο;
 3. Ποιοι οι λόγοι παραίτησης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Ρόδου, όπως τους αναφέρουν οι ίδιοι;
 4. Ποιο το ωράριο εργασίας των αναισθησιολόγων το τελευταίο έτος πόσες υπερωρίες έχουν καταγράψει και πόσα ρεπό έχουν πάρει;
 5. Έχει διαταχθεί άμεση έρευνα των καταγγελιών που έκανε η κα Γαλανού τον Μάιο αναφορικά με συμπεριφορές βίας, εξευτελισμού της προσωπικότητας και της επιστημονικότητας των αναισθησιολόγων;
 6. Αν ναι, ποια τα πορίσματα;
 7. Αν όχι, για ποιο λόγο δεν διεξήχθη;
 8. Πήγαν Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας για έλεγχο του Νοσοκομείου;
 9. Αν ναι, ποια τα πορίσματα;
 10. Αν όχι, για ποιο λόγο δεν έχουν μεταβεί ενώ έχουν κληθεί από τον Μάιο;
 11. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να ελεγχθεί το εργασιακό περιβάλλον στο νοσοκομείο Ρόδου και να προσληφθούν μόνιμοι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Ρόδου;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news