Να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρόδου Κω με την Τουρκία

by newsroom
0 comment

Αναγκαία όσο ποτέ είναι η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ρόδου  και της Κω με την Τουρκία τόσο για τους πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος όσο και για τον τουρισμό.

Να σημειωθεί πως οι γραμμές που συνδέουν τη Ρόδο και την Κω με  λιμάνια της γειτονικής Τουρκίας έκλεισαν εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας

Το κλείσιμο των γραμμών όμως είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία γιατί οι Τούρκοι τουρίστες, είναι  επισκέπτες υψηλού επιπέδου καθώς δαπανούν αρκετά χρήματα  καθώς κάνουν αγορές από τα καταστήματα  και δίνουν έμφαση στην τοπική γαστρονομία. 

Επιπλέον   οι ήδη εμβολιασμένοι  πολίτες της Τουρκίας ανέρχονται στο 48% του όλου πληθυσμού, ενώ καθημερινά εμβολιάζονται ένα εκατομμύριο κάτοικοι. Οι  εμβολιασμένοι στη Τουρκία είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους ηλικίας άνω των πενήντα ετών, δηλαδή οι εν δυνάμει επισκέπτες των νησιών μας.

Σύμφωνα με διμερείς συμφωνίες, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τα εμβόλια προέλευσης Ρωσίας και Κίνας, άρα δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων αυτών.

Αυτό σημαίνει πως είναι εφικτό να ισχύσει και  για τα νησιά μας το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στους Κήπους του Έβρου,  όπου  οι εμβολιασμένοι εισέρχονται  στη χώρα μας με την επίδειξη του ανάλογου πιστοποιητικού. Το ίδιο ισχύει  και για τους έχοντες ασθενήσει από τον ιό και αναρρώσει.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί κάτι που είναι σημαντικό και αφορά  τις δύο κοινότητες πολιτών ελληνικής υπηκοότητας αλλά  μουσουλμανικού θρησκεύματος σε Ρόδο και Κω που  έχουν οικογενειακές συνδέσεις με τα παράλια της Τουρκίας.

Το κλείσιμο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ρόδου και Κω με τη Τουρκία αποτελεί για αυτούς τεράστιο πρόβλημα, αφού διό χρόνια τώρα δεν μπορούν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους, τα παιδιά τους που σπουδάζουν στη Τουρκία, το έτερο ήμισυ σε περίπτώσεις επίσημα αρραβωνιασμένων ατόμων και να παρευρεθούν σε περιπτώσεις γάμων και κηδειών με τις εκεί οικογένειές τους. Προκύπτει δηλαδή κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα!

Αν για κάποιους λόγους δεν αποκατασταθούν άμεσα οι τακτικές ακτοπλοϊκές γραμμές, πρέπει οπωσδήποτε τουλάχιστον για Ρόδο και Κω να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση δύο ημέρες την εβδομάδα για τους ανθρώπους αυτούς (με ισχύοντα τα περί κορωνοϊού πρωτόκολλα), οι οποίοι θα αποφύγουν έτσι το υπέρογκα έξοδα να μεταβούν στη Τουρκία μέσω Έβρου. 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news