Ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων δεν θα σταματήσει

by newsroom
0 comment

«Ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας και  των τοπικών φορέων δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθεί η πρόταξη του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα εργοστάσια της Κατταβιάς και της Σορωνής»

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, χθες 07 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ  για το ζήτημα του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της Δ.Ε.Η στους σταθμούς παραγωγής Σορωνής και Κατταβιάς.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι Βουλευτές του νομού, κος Μάνος Κόνσολας, κα Μίκα Ιατρίδη και κος Βασίλης Υψηλάντης ενώ επιστολές έστειλαν ο κος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή, και ο κος Ιωάννης Παππάς που βρισκόταν στο εξωτερικό. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια,  οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και Κάλλιστος Διακογεωργίου, εκπρόσωποι από το Δήμο, οι αντιδήμαρχοι  Ρόδου κ.κ. Τηλέμαχος  Καμπούρης και Γιάννης Καμπούρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σορωνής κ. Μανώλης Μπονιάτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κατταβιάς κ. Νίκος Ζαννετάκης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεολόγου, κ. Γεώργιος Σταυριάς. Συμμετείχαν ακόμη ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου «ΖΕΥΣ» Εργαζομένων στη Δ.Ε.Η Α.Ε, ο κος Μιχάλης Χαροκόπος, τα μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, ο κ. Νίκος Τριπολίτης και ο κ. Μιχάλης Ροδίτης, και η νομική σύμβουλος του Ε.Κ.Ρ, η κ. Μεταξία Ψουρόγιαννη.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το απόσπασμα του προσχέδιου της προκήρυξης που αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αποτελεί προάγγελο της οριστικής, το οποίο δεν προβλέπει την πρόταξη του κριτηρίου της εντοπιότητας αλλά μόνο μοριοδότησή της με μόλις 50 μόρια έναντι των 120 μορίων που λαμβάνουν υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία, και των έως 300 μορίων που λαμβάνουν  υποψήφιοι από την προσωπική συνέντευξη. Αυτή η πρόβλεψη αποκλείει από τις μόνιμες θέσεις τους υποψήφιους εργαζόμενους από τις τοπικές μας κοινότητες διότι παρά την μοριοδότηση της εντοπιότητάς τους δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι τοπικές κοινότητες Κατταβιάς, Σορωνής και Θεολόγου, καθώς και η Διοίκηση του  Σωματείου  Εργαζομένων της  ΔΕΗ «ΖΕΥΣ», δεσμευτήκαν ότι θα προβούν από κοινού στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ώστε να κατοχυρώσουν την πρόταξη του κριτηρίου της εντοπιότητας και υποσχέθηκαν να μην σταματήσουν έως ότου το επιτύχουν. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση δημοσίευσης της προκήρυξης, με την ανωτέρω μορφή, θα προχωρήσουν σε αίτηση ακύρωσής της στο Συμβουλίου της Επικρατείας αφού αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της νησιωτικότητας. Ακόμη παράγεται ανασφάλεια δικαίου καθώς στις προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού που απασχολείται στις ίδιες θέσεις εργασίας, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και με τους ίδιους όρους με το μόνιμο προσωπικό, προτάσσεται το κριτήριο της εντοπιότητας έναντι όλων των άλλων τυπικών προσόντων και παραβλέπονται οι ρητές δεσμεύσεις της ΔΕΗ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον  Δήμο Ρόδου περί πρόταξης του κριτηρίου εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στους τοπικούς σταθμούς παραγωγής. Παράλληλα οι φορείς συμφώνησαν να αποζητήσουν και προσωρινή δικαστική προστασία με την λήψη ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό να επιτύχουν την άμεση αναστολή της έκδοσης της προκήρυξης.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της  αδικίας σε βάρος των κατοίκων του νησιού που είδαν  τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται από την Επιχείρηση για την ίδρυση εργοστασίων, να υπομένουν τις αρνητικές συνέπειες λειτουργίας αυτών και να στηρίζουν έμπρακτα την Επιχείρηση εδώ και χρόνια.

Η πρόταξη της εντοπιότητας έναντι των άλλων προσόντων πρόσληψης δεν είναι επιλογή!! Είναι κεκτημένο δικαίωμα των κατοίκων του νησιού μας!!

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                          ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news