Ολοκληρώθηκαν χθες τα γυρίσματα στη Ρόδο από το κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF.

by newsroom
0 comment

Ολοκληρώθηκαν χθες τα γυρίσματα στη Ρόδο από το κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF. Στο προσκήνιο για ακόμη μια φόρα η περίοδος της Ιταλοκρατιας στα Δωδεκανησα καθώς και οι κυβερνώντες της εποχής Mario Lago, De Vechi και Mussolini.

Η θεματολογία των ντοκιμαντέρ στο γερμανικό κανάλι αφορά ξεχασμένα κτίρια στο χρόνο που κρύβουν μια «ιστορία» όπως η βιλλα Ντε Βεκκι αλλά και η περιοχή του Campochiaro στην Ελεούσα.

Ο αγροτικός οικισμός του ορεινού «φωτεινού χωριού» αποτέλεσε μέρος του στρατηγικού πλάνου των Ιταλων. Ο σχεδιασμός αφορούσε τον εξιταλισμο των Δωδεκανησίων, την εξάλειψη κάθε ελληνικού στοιχείου, την καταπολέμηση της ανεργίας και φυσικά τον εποικισμό Ιταλών εργατών προερχόμενοι -κατόπιν εντολής του Μάριο Λαγκο – στην Ροδο και Κω.

Ο πλήρης στρατηγικός σχεδιασμός πέτυχε όσον αφορούσε την αυτονομία σε γεωργικά αλλά και ξυλουργικά προϊόντα, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα!

Είχε αποτελέσει μάλιστα την έδραση για την ανάπτυξη του τουριστικού μεγαλείου που έζησε κυρίως η Ροδος, με την έναρξη της κρουαζιέρας αλλά και των υπερπολυτελών για την εποχή ξενοδοχειακών μονάδων. Αφορμή του απόλυτα επιτυχημένου τουριστικού μοντέλου αποτέλεσε η δημιουργία του ορεινού τύπου «σαλέ» ξενοδοχείου Ελαφος-Ελαφίνα αλλά και η θερινή βίλα Καπουτσινα η οποία σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια και μεγαλοπρέπεια για τον κυβερνήτη Μ. Λάγκο ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την κατοικήσει.

Με την διαδοχή του κυβερνήτη ΝτεΒεκκι η βίλα οχυρώθηκε και αποτέλεσε την κύρια κατοικια του τετράρχη του φασισμού! Στο κοινό η ονομασία της έχει καθιερωθεί με το όνομα του ΝτεΒεκκι αλλά και το όνομα του Μουσολινι διότι υπήρξε η φήμη της επίσκεψης του, κάτι που δεν έγινε ποτέ όμως!

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η προβολή του νησιού μας μέσω της ιστορίας μας! Νιώθω υπερήφανη που αποτελώ ένα μικρό μέρος όλης αυτής της προσπάθειας!

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ρόδο πάντοτε συμβάλλουν και συμμετέχουν στην έρευνα και διάδοση της τοπικής μας ιστορίας!

Θέρμες ευχαριστίες οφείλω να δώσω στον σκηνοθέτη Tom Ockers, την δημοσιογραφο και ερευνήτρια Barbara Heynen, τον καμεραμάν Martin Kaeswurm και τον ηχολήπτη Joao Paulo Da Silva αλλά και την παραγωγή του γερμανικού καναλιού ZDF που μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικων γυρισμάτων ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα.

Η επίσκεψη στα χωριά της Ροδου αποτέλεσε γαστρονομικό παράδεισο τις ώρες χαλάρωσης της ομάδας!
Η συνέχεια τον Νοέμβριο…

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news