Στην δίνη ενός κατώτατου θεού ο Σύλλογος Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων Δήμου Ρόδου

by newsroom
0 comment

Το 2022 έρχεται σε συνέχεια ενός καταστροφικού οικονομικά έτους για τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους. Πολύ περισσότερο τα νέα δεδομένα που προκύπτουν με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, επηρεάζουν ακόμα παραπάνω τα έσοδα κάθε επαγγελματικού κλάδου.

Ήδη από πέρυσι, το Κράτος προέβλεψε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ούτως ώστε καταφέρουν οι επαγγελματίες να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Μεταξύ αυτών, ήταν και η απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων εκ μέρους των ενοικιαστών των σχολικών κυλικείων για το έτος σχολικό έτος 2020-2021, η οποία εγκρίθηκε και για εμάς, αν και επί μήνες υπηρεσιακοί υπάλληλοι των σχολικών επιτροπών μετά μανίας προσπαθούσαν να προκαταβάλουν τον αποκλεισμό μας από την ευνοϊκή αυτή διάταξη.

Με βάση τα ανωτέρω πλαίσιο πλείστοι δήμοι σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε εκ νέου μείωση τάξης 40-50% του μισθώματος και για το σχολικό έτος 2021-2022. Οι μειώσεις αυτές ακολούθησαν την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το οποίο εισηγήθηκε την μείωση μισθωμάτων και για το νέο έτος, καθώς μαθητές δεν πηγαίνουν στα σχολεία – είτε λόγω νόσησης είτε λόγω φόβου για νόσηση – και οι κυλικειάρχες αναγκαζόμαστε να πετάμε το εμπόρευμα μας, τις λιγοστές ημέρες που δουλεύουμε μέσα στον χρόνο.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ζητήσαμε από τον Δήμο Ρόδου την εξέταση αιτήματος μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% για το σχολικό έτος 2021-2022. Λάβαμε δεσμεύσεις ότι το ανωτέρω αίτημα θα εξεταστεί τόσο από τους αρμόδιους στις σχολικές επιτροπές όσο και από τον ίδιο τον Αντιδήμαρχο. Παρ’ όλα αυτά, πέντε μήνες μετά, ακόμα το αίτημά μας παραμένει ανεξέταστο, με τους αρμόδιους να πετάνε το μπαλάκι στη νομική υπηρεσία του δήμου και η τελευταία πίσω στις σχολικές επιτροπές. Η κατάσταση αυτή διαρκεί ήδη πέντε μήνες, ενώ η μοναδική απάντηση που λαμβάνουμε είναι πως κάθε επόμενη εβδομάδα το θέμα μας θα έχει λυθεί!

Το σημείο του εμπαιγμού είναι τέτοιο, που μόλις δύο μέρες πριν το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (31-3-2022) λάβαμε δέσμευση ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 40%, την επόμενη ενημερωθήκαμε πως το αίτημά μας δεν είναι νόμιμο και την ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας είπε ότι θα εισηγηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που φυσικά δεν έγινε! Αυτό που έκανε όμως ήταν να μην απαντήσει σε ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης αν και κατά πόσο θα εξετάσει ο Δήμος την μείωση μισθωμάτων στους ενοικιαστές του Δήμου.

Η κοροϊδία του κλάδου μας πρέπει να σταματήσει. Προειδοποιούμε ότι εφόσον ο Δήμος δεν μεριμνήσει για την βιώσιμη λειτουργία μας, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να λάβει και την πολιτική ευθύνη του κλεισίματος των επιχειρήσεων μας, την ευθύνη να μείνουν δεκάδες οικογένειες χωρίς εισοδήματα. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά και αντί να δεχόμαστε βοήθεια, λαμβάνουμε υποσχέσεις.

Οι ψευδείς δεσμεύσεις του Δήμου πρέπει να σταματήσουν. Καλούμε τον Δήμο, τον Αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας και τις σχολικές επιτροπές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν:

  • Θεωρείται μη νόμιμο ένα αίτημα που αφορά την παροδική μείωση μισθωμάτων όσων συναλλάσσονται με τον Δήμο Ρόδου;
  • Αν ναι, τότε η ΚΕΔΕ δεν ξέρει τι της γίνεται;
  • Πως δικαιολογείτε ότι ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέδριο του ΕΒΕΑ απάντησε πως εφόσον δεν επιβαρύνεται το κράτος, τότε οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε όποια μείωση θέλουν;

Μάλλον, τα αιτήματα μας είναι παράνομα κάθε φορά που δεν κάνουμε επίκληση στο αγαπημένο σας «Ο Δήμος είναι δίπλα σας».

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news