Στο διαγωνισμό «υπερ-μαμούθ» η σημερινή δημοτική αρχή έχει «θάψει» κάθε αναφορά

by newsroom
0 comment

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Πρώην και νυν δημοτική αρχή Ρόδου ακολουθούν παρόμοια τακτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων! Μπορεί οι αιρετοί να αλλάζουν όπως και οι κάθε φορά «άριστοι-αρεστοί» τους εργολάβοι, αλλά η πολιτική τους στην υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών παραμένει ίδια κι αναλλοίωτη!

Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις της σημερινής δημοτικής αρχή (01-07-21) για «αποικιοκρατικές εξελίξεις», «δεσμά ομηρίας», «προδοτικά» και «παράνομη σύμβαση» σχετικά με τις χρεώσεις από την ιδιωτικοποίηση καθαριότητας και πρασίνου της προηγούμενης. Μάλιστα στις άνωθεν δηλώσεις είχε καταγγείλει το κόστος της σύμβασης με βάση ότι ο δημότης αξίζει να έχει καλές υπηρεσίες σε εύλογη τιμή για την τσέπη του. Στο ίδιο πνεύμα διαπιστώνουμε και άλλες αντίστοιχες δηλώσεις της π.χ. «το πλιάτσικο έλαβε τέλος όπως και η ληστεία των δημοτικών ταμείων» (13-08-20), «καμιά ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής» (19-01-20) κατά άλλων συμβάσεων ιδιωτικοποίησης.

Οι άνωθεν δηλώσεις της ήταν ανούσιες «φωτοβολίδες»! Δυστυχώς μέσα από τη διάσταση λόγων και πράξεων της σημερινής δημοτικής αρχής επιβεβαιώνονται στα «μάτια» της κοινής γνώμης τα λόγια του Σαρλ ντε Γκωλ ότι: «προκειμένου να γίνει αφέντης, ο πολιτικός προσποιείται τον υπηρέτη»! Ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός «υπερ-μαμούθ» της ιδιωτικοποίησης καθαριότητας και πρασίνου αποδεικνύει ότι: «στην πολιτική, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο», (Mark Hanna).

Τα οικονομικά στοιχεία για την νέα ιδιωτικοποίηση καθαριότητας και πρασίνου της σημερινής δημοτικής αρχής πραγματικά σοκάρουν κάθε εργαζόμενο και συμπολίτη μας! Η ετήσια δαπάνη θα εκτοξευτεί από τα 4,3 εκ. ευρώ στα 16,04 εκ. ευρώ, δηλ. θα αυξηθούν εν καιρώ κρίσης κατά 373%! Το «πλιάτσικο» όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά «απογειώθηκε», αφού σύμφωνα με την λαϊκή μας σοφία «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»!

Μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς και σε λιγότερο από 6,5 χρόνια οι εργολάβοι από την ιδιωτικοποίηση καθαριότητας και πρασίνου «τσέπωσαν» περίπου 26,8 εκ. ευρώ, ενώ τα επόμενα 4 χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή θα πληρώσει γύρω στα 64,2 εκ. ευρώ στους εργολάβους. Από το «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» στο «λεφτά υπάρχουν», ώστε τα ανταποδοτικά τέλη του δημοτικού ταμείου στο σύνολό τους να καταλήξουν μέσα από το διαγωνισμό «υπερ-μαμούθ» της νέας αυτής ιδιωτικοποίησης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκάστοτε εργολάβων.

Όντως, για την κυβέρνηση ΝΔ και τα κομματικά αιρετά της στελέχη στους ΟΤΑ, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί «πρότυπο» και μαζί με τους εργολάβους δεν μπορούν να «κρύψουν την χαρά» τους. Εφαρμόζονται στο έπακρο όλες οι νομοθετικές διατάξεις «έκτρωμα», οι οποίες διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις (είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα) και τις δημοτικές υπηρεσίες εις βάρος της τοπικής μας κοινωνίας. Το νέο «πελατειακό κράτος» μέσα από τις συμβάσεις του Ν.4412/16 ολοένα επεκτείνεται με τους εργολάβους να γίνονται ακόμη πιο «αχόρταγοι»! Αυτό έχει ως εύλογο αποτέλεσμα τα ανταποδοτικά τέλη να «εξανεμίζονται», οι δημοτικές υπηρεσίες να καταργούνται πλήρως και η περιουσία τους (υποδομές, μηχανήματα) να μισθώνεται στους «άριστους-αρεστούς» εργολάβους της δημοτικής αρχή Ρόδου.

Κι όλα αυτά, με ένα ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τις πολιτικές απαξίωσης των ΟΤΑ από την κυβέρνηση ΝΔ και την σημερινή δημοτική αρχή εις βάρος της υφιστάμενης στελέχωσης και υποδομών του Δήμου Ρόδου. Πολιτική σκοπιμότητα, αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση; Εκτιμούμε πως όλα αυτά τα φαινόμενα συνθέτουν μαζί τα όσα έχουμε βιώσει ως εργαζόμενοι και πολίτες για το θέμα της καθαριότητας στο νησί μας. Ας προβληματιστούμε για τα κάτωθι γεγονότα:

Η δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα, δεν υλοποίησε καμιά από τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για μόνιμες προσλήψεις. Άφησε τις δημοτικές υπηρεσίες και κυρίως αυτές ανταποδοτικού χαρακτήρα χωρίς επαρκή στελέχωση! Πως θα καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες κάθε φορά αυξάνονται από τις συνταξιοδοτήσεις και τις κάθε λογής αποχωρήσεις; Κι όμως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αρμόδιου αντιδημάρχου υπάρχει ακόμα και σήμερα η δυνατότητα για 400 μόνιμες προσλήψεις στο Δήμο Ρόδου βάση εσόδων 2019 και 2020! Γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι προκηρύξεις για τις θέσεις αυτές;

Επίσης, διαπιστώνουμε ότι υποβάθμισε τη δυνατότητα για προσλήψεις ΙΔΟΧ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (Καθαριότητα, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμός) 8μηνης διάρκειας, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από νομοθετικές απαγορεύσεις και περιορισμούς. Συμπληρωματικά στο ήδη υφιστάμενο προσωπικό θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της καθαριότητας του Δήμου Ρόδου κατά την υψηλή και μεσαία περίοδο τουριστικής κίνησης. Όμως, η σημερινή δημοτική αρχή σε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (157/25-03-21) αιτήθηκε μόνο τέσσερις (4) προσλήψεις ΙΔΟΧ ανταποδοτικού χαρακτήρα και όχι σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, «υποσκάπτοντας» την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των αντίστοιχων ανταποδοτικών υπηρεσιών εις βάρος του πολίτη.

Δυστυχώς τον Μάιο 2020 αδιαφόρησε για τους πολίτες και τις ανάγκες καθαριότητας του νησιού μας μέσα στην περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν ένα (1) απορριμματοφόρο στο Δήμο Καρπάθου. Μήπως σκόπιμα ήθελε να «σαμποτάρει» το έργο της καθαριότητας στη Ρόδο; Αντιθέτως, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προχωρήσει τις διαδικασίες και παρέλαβε ο Δήμος Ρόδου 13 καινούργια οχήματα (απορριμματοφόρα, φορτηγά, JCB, κ.α.) χωρίς να υπολογίζουμε και τα επιπλέον 5 απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση που παραχωρήθηκαν για χρήση από την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Οπότε, τεκμαίρεται η κακοδιοίκηση/κακοδιαχείριση της σημερινής δημοτικής αρχής εις βάρος της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου. Όφειλε να είχε μεριμνήσει στην ανανέωση του «πεπαλαιωμένου» στόλου οχημάτων και στον προγραμματισμό προμήθειας νέων-σύγχρονων οχημάτων, τα οποία με ελάχιστο κόστος αγοράς θα εξυπηρετούσαν τις λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια εις όφελος του πολίτη. Γιατί αυτή η «αδιαφορία» για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για σύγχρονες υποδομές του Δήμου Ρόδου;

Αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι με πολιτική ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής υπήρξε καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την προμήθεια από το Δήμο Ρόδου οκτώ (8) σύγχρονων οχημάτων καθαριότητας μέσα από την κρατική χρηματοδότηση του Προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ με 1,15 εκ. ευρώ. Όντως τυχαία, αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να μην αναβαθμιστούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας οι δυνατότητες της αρμόδιας υπηρεσίας για βελτίωση της καθαριότητας με νέα και σύγχρονα ιδία μέσα του Δήμου Ρόδου. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και φαινόμενα «αδιαφάνειας» την περίοδο όπου η Ρόδος «έλαμπε» από τα «βουνά» των σκουπιδιών, αφού η έλλειψη των οχημάτων του Προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ, οδήγησε σε νέες ιδιωτικοποιήσεις με είκοσι (20) απευθείας αναθέσεις 3μηνης διάρκειας ύψους 739.814,7 €. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι οι 2 από τις 3 εταιρείες που συμμετείχαν κατά αποκλειστικότητα στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής είχαν εταιρικό κεφάλαιο 1.000 € και τον ίδιο διαχειριστή, ο οποίος τροποποίησε την επωνυμία στο καταστατικό τους (αφαιρώντας το όνομά του) λίγες μέρες πριν την έκδοση της πρόσκλησης. Η άλλη εταιρεία είχε εταιρικό κεφάλαιο 10.000 €. Δυστυχώς, η επιλογή της δημοτικής αρχής λειτούργησε και πάλι εις βάρος του πολίτη, εμπεριέχει όμως και «πολιτική σκοπιμότητα», αφού εν γνώση της επίλεξε τις συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν εμπειρία από προηγούμενες συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στο διαγωνισμό «υπερ-μαμούθ» η σημερινή δημοτική αρχή έχει «θάψει» κάθε αναφορά για τις υπάρχουσες δυνατότητες της Δνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Ιδίως μετά την προσθήκη των 26 νέων οχημάτων καθαριότητας (13+5+8), των προσλήψεων της 3Κ/2018 και του υφιστάμενου προσωπικού της, αφού είναι «εμπόδια» στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησής της!

Η σημερινή δημοτική αρχή προεκλογικά υποσχέθηκε «λάμψη» της κοσμοπολίτικης Ρόδου και «έπνιξε» στα «βουνά» από σκουπίδια ντόπιους και επισκέπτες του νησιού μας. Τώρα, υπόσχεται ότι θα «εξαφανίσει» τα σκουπίδια και τα προβλήματα της καθημερινότητας που η κακοδιοίκηση/κακοδιαχείριση και η πολιτική της δημιούργησε, με στόχο να «εξανεμίσει» και τα λεφτά των δημοτών, παραδίδοντας το σύνολο των ανταποδοτικών τελών για την επόμενη 4ετία στους «άριστους-αρεστούς» εργολάβους της.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα έχει αναδείξει και καταγγείλει δημόσια τα παραπάνω φαινόμενα αδιαφάνειας/κακοδιοίκησης/κακοδιαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής εις βάρος της περιουσίας, των υπηρεσιών και υποδομών του Δήμου Ρόδου. «Οσμή σκανδάλου» ή αλλιώς «πολιτική διαφθορά και διαπλοκή» με εργολάβους και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει, αφού είναι θέμα εξονυχιστικού ελέγχου των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Όμως, τέτοιες καταστάσεις ευνοούνται όπου υπάρχουν φαινόμενα αδιαφάνειας/κακοδιοίκησης/κακοδιαχείρισης.

Καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αφενός να προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για το θέμα της Ιδιωτικοποίησης και την οργάνωση των εργαζομένων με συλλογικές δράσεις για την κατάργησή της, αφετέρου να ασκήσει αρχικά και εντός 15 ημερών την ειδική διοικητική προσφυγή των άρθρων 227 του Ν.3852/2010 και 151 ΚΔΚ κατά της 1085/21 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news