Σύρος: Εισαγγελική έρευνα για το Κυκλαδικόν! Εκτεθειμένη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

by newsroom
0 comment

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αποκαλύψεις για το πολύπαθό ιστορικό κτήριο του «Κυκλαδικόν», μετά και τα όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Λ» και το logotypos.gr.

Ήδη, η εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου έχει αρχίσει έρευνα σχετικά με την στατικότητα του κτηρίου, που βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης και κατά πόσο αυτό αποτελεί επικίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων που βρίσκονται γύρω από αυτό.

Την ίδια ώρα, η παραίτηση της εταιρείας που είχε αναλάβει τα έργα για την άρση της επικινδυνότητας του κτηρίου, αλλάζει άρδην τα δεδομένα με τις όποιες ευθύνες σε περίπτωση κατάρρευσης του «Κυκλαδικόν» πλέον να βαραίνουν την τριμελή επιτροπή του κληροδοτήματος «Άννης Κουτσουδόντη».

Όλα αυτά, τη στιγμή που πολλά ερωτηματικά γεννιούνται γύρω από τους όρους, αλλά και τις εγγυήσεις που πήρε η τριμελής επιτροπή του κληροδοτήματος, προκειμένου να παραδώσει τα κλειδιά στην εταιρεία «Κυκλαδικόν ΑΕ».

Η εφημερίδα έχει στα χέρια της το ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπεγράφη μεταξύ των δύο στις 9 Ιανουαρίου 2020, και το οποίο δίνει σαφείς απαντήσεις, σε απορίες που μέχρι σήμερα παρέμεναν στο σκοτάδι.

Έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου για την στατικότητα του «Κυκλαδικόν»

Ο ασκός του Αιόλου για το πολύπαθο ιστορικό κτήριο που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην καρδιά της Ερμούπολης φαίνεται πως έχει ανοίξει για τα καλά, μετά και τις αποκαλύψεις του «Λ», σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου έδωσε εντολή, έτσι ώστε να αρχίσει προκαταρτική έρευνα σχετικά με την στατικότητα του «Κυκλαδικόν».

Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπάλληλοι της Πολεοδομίας Σύρου, οι οποίοι διαχρονικά είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση του «Κυκλαδικόν» έχουν ήδη κληθεί, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο εβδομάδες, όταν η εφημερίδα αποκάλυψε έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον 5 έγγραφα από το 2013 έως και το 2018, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα του κτηρίου.

Μία παραίτηση που φέρνει… ανατροπές!

Την ίδια ώρα, μία νέα τροπή στην υπόθεση του «Κυκλαδικόν» έρχεται να επισπεύσει τις όποιες εισαγγελικές έρευνες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα για την άρση της επικινδυνότητας του κτηρίου, πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στην πολεοδομία έγγραφη παραίτηση από τα έργα στο κτήριο, καθώς η εταιρεία «Κυκλαδικόν» δεν στάθηκε συνεπής ως προς τις οικονομικές οφειλές της.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, μετά τη συμφωνία του κληροδοτήματος «Άννης Κουτσοδόντη με την εταιρεία Κυκλαδικόν ΑΕ, είχε αρχίσει έργα προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του κτηρίου. Έργα, φυσικά, τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, με το ιστορικό κτήριο να συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στο κέντρο της Ερμούπολης.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι όποιες ευθύνες σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του «Κυκλαδικόν», πλέον βαραίνουν αποκλειστικά την τριμελή επιτροπή του κληροδοτήματος «Άννης Κουτσοδόντη».  Μάλιστα, η πολεοδομία μέσω εγγράφων έχει ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρό της τριμελούς επιτροπής και αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

Βέβαια, σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο κ. Λεονταρίτης, τα ταμεία του κληροδοτήματος εδώ και αρκετό διάστημα παραμένουν άδεια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προχωρήσει στις όποιες ενέργειες απαιτούνται, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια του κτηρίου.

Και το ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι ότι αν και κατά πόσο μπορεί στην υπόθεση να παρέμβει ο δήμος Σύρου Ερμούπολης, μέσω του ειδικού κονδυλίου που διαθέτει στα ταμεία του και αφορά στις περιπτώσεις κτηρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.

Τους παρέδωσαν «τσάμπα»… τα κλειδιά του «Κυκλαδικόν»!

Κι ενώ η υφιστάμενη κατάσταση του ιστορικού κτηρίου δημιουργεί έντονους προβληματισμούς, πολλά είναι και τα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ της τριμελούς επιτροπής του κληροδοτήματος «Άννης Κουτσοδόντη» και της εταιρείας «Κυκλαδικόν ΑΕ».

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 13η Μαΐου 2021, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης δήλωνε ότι τα συμφέροντα του κληροδοτήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένα. Τότε, μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κοσμάς εύστοχα είχε αναρωτηθεί αν υπάρχει εγγυητής και εγγυητική επιστολή τραπέζης στα «χέρια» του κληροδοτήματος.

Η εφημερίδα έχει στην κατοχή της και σας παρουσιάζει το ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών στις 9 Ιανουαρίου 2020.\

Σε κανένα σημείο του δεν γίνεται λόγος για εγγυητή της νεοσύστατης τότε εταιρείας «Κυκλαδικόν ΑΕ». Η εταιρεία «Πολυμηχανική Μ.ΕΠΕ», η οποία φέρονταν να είναι πίσω από την εταιρεία «Κυκλαδικόν ΑΕ» μόλις η πανδημία έκανε την εμφάνισή της, άρχισε να εκφράζει τους προβληματισμούς της σχετικά με την επένδυση. Μάλιστα, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα γεγονότα με τη σύλληψη και φυλάκιση του προέδρου της «Κυκλαδικόν ΑΕ» κ. Χαράμπου Αλεξανδράτου, εγγράφως ενημέρωσε τον κ. Λεονταρίτη ότι αποσύρεται πλήρως από το επενδυτικό σχέδιο.

Όσον αφορά σε εγγυητική επιστολή, αυτή θα κατατίθοταν από τη μισθώτρια μετά από ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης και μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Διαβάστε τι αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 17.2 του συμφωνητικού:
«Μετά την έκδοση άδειας οικοδομής η Μισθώτρια θα καταθέσει ως εγγύηση στο Κληροδότημα εγγυητική επιστολή ποσού ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, η οποία θα παραμείνει προς όφελος του Κληροδοτήματος σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των εργασιών ανακατασκευής από υπαιτιότητα της Μισθώτριας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου και της παραδόσεως του μισθίου προς χρήση και λειτουργία, το πρωτότυπο σώμα της εγγυητικής επιστολής θα επιστρέφεται στη Μισθώτρια».

Εγγυητική επιστολή, βέβαια, η οποία δεν ήρθε ποτέ στα χέρια του κληροδοτήματος, μετά και τις  αστυνομικές εξελίξεις του περασμένου Απριλίου.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα μισθώματα του ακινήτου, αφού και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε εκ μέρους του κληροδοτήματος, περίοδος χάριτος εωσότου βγει η οικοδομική άδεια.

«Περίοδος χάριτος: Το μίσθωμα θα προκαταβάλλεται ετησίως σε λογαριασμό Τραπέζης του Κληροδοτήματος, μετά την έκδοση της άδειας δόμησης για τις δομικές εργασίες της τεχνικής μελέτης και της εκπονηθείσας μελέτης εφαρμογής. Ημερομηνία έναρξης καταβολής του μισθώματος ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Το χρονικό διάστημα για την έκδοση της ανωτέρω άδειας θεωρείται το διάστημα του ενός(1) έτους από την υπογραφή του συμφώνου μίσθωσης, ανεξαρτήτως αν δεν έχει εκδοθεί η άδεια από υπαιτιότητα ή αμέλεια ή ολιγωρία της μισθώτριας εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 5.3 του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Παρά τις όποιες δικαστικές ενέργειες που υπήρξαν εκ μέρους της τριμελούς επιτροπής του κληροδοτήματος «Άννης Κουτσοδόντη», ουδέποτε έχει γίνει γνωστό αν τα μισθώματα που διεκδικούσαν, περιήλθαν εν τέλει στο κληροδότημα.

Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει πριν από δύο εβδομάδες η εφημερίδα, η εταιρεία «Κυκλαδικόν ΑΕ» ουδέποτε παραιτήθηκε από τα σχέδια της επένδυσης στο ιστορικό κτήριο, καταθέτοντας μάλιστα στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου αίτηση – ανακοπή των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει το κληροδότημα εναντίον της και η οποία θα εκδικαστεί στις 24 Νοεμβρίου 2022.

Όπως μπορεί, λοιπόν, να γίνει εύκολα αντιληπτό η τριμελής επιτροπή του κληροδοτήματος «Άννης Κουτσοδόντη» παρέδωσε τα κλειδιά του ιστορικού κτηρίου στην εταιρεία «Κυκλαδικόν ΑΕ», δίχως η τελευταία να έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της προς το συμφέρον του κληροδοτήματος.

Μάλιστα, ο μόνος εμφανής χρηματοδότης της εταιρείας μέχρι σήμερα δεν είναι άλλος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία – όπως αποκάλυψε πάλι η εφημερίδα – στις  6 Ιουλίου 2021 και μετά τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, αποφάσισε να την επιχορηγήσει με το ποσό των 725.403,42 ευρώ!

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news