Θάνος Πλεύρης: Θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού το Φθινόπωρο

by newsroom
0 comment

Η επιστημονική κοινότητα θα αποφασίσει αν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό

Για ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη που δικαιολογεί την άρση των μέτρων τους καλοκαιρινούς μήνες, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή χθες το πρωί. Τόνισε ωστόσο, ότι «δεν μιλάμε για λήξη της πανδημίας» δεδομένου ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ότι ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, το φθινόπωρο θα υπάρξει πίεση, που όμως δεν θα είναι αυτή που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας στα πλοία, είπε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα από την Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική».

Σχετικά με τα εμβόλια εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου, ωστόσο το αν θα χορηγηθούν μόνο σε ευάλωτες ομάδες ή στο γενικό πληθυσμό είπε ότι θα το αποφασίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας: «Αυτό το οποίο θα θέλαμε και όλοι οι συνάδελφοί μου Υπουργοί στην Ευρώπη είναι και στον κορονοϊό να υπάρξει ένα εποχικό εμβόλιο όπως υπάρχει στη γρίπη που να γίνεται και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικό τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στους φθινοπωρινούς μήνες θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού του πληθυσμού, σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού. Τώρα, το ποιοι θα είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν ή αν θα είναι ο γενικός πληθυσμός, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τα επιστημονικά όργανα», είπε ο Υπουργός. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ασχολείται συνολικά με το θέμα των μισθών των υγειονομικών, αφού όπως σημείωσε, «ασχέτως πανδημίας οι μισθολογικές συνθήκες στην Ελλάδα υπολείπονται συγκριτικά με άλλες χώρες. Είναι λοιπόν μια κουβέντα που θα ξεκινήσει να γίνεται». Για τις συνθήκες πίεσης στο ΕΣΥ στα non covid περιστατικά, που δημιουργούνται τώρα, εξ’αιτίας της αναστολής των χειρουργείων στη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να λυθεί με προσλήψεις επικουρικού και προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό που αφορούν σε 4.000 νοσηλευτές και 700 γιατρούς και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε περιστατικά για τα οποία υπάρχουν μεγάλες λίστες.

Πηγή: healthdaily.gr

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news