Τι είναι μπίζνες; Ας το πούμε πολύ απλά: τα λεφτά των άλλων.

by newsroom
0 comment

Η δημοτική αρχή Ρόδου απτόητη από την κατάργηση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση μαμούθ Αποκομιδής-Καθαριότητας και Πρασίνου των 64 εκ. ευρώ συνεχίζει τις μπίζνες και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. Οδοφωτισμός, Διαχείριση Απορριμμάτων, Παιδεία. Ακολουθεί την ίδια «πολιτική» με την προηγούμενη «προσφέροντας» τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη στους «αρεστούς-αρίστους» επιχειρηματικούς ομίλους. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά βιώνουμε ως εργαζόμενοι την «κοροϊδία», την «απληστία» και την «εκμετάλλευση» μέσα από τις κάθε είδους ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αποσκοπούν αφενός να «αρπάξουν» τα λεφτά των δημοτών, αφετέρου να μεταβιβάσουν κάθε κόστος στο Δήμο Ρόδου και στους πολίτες.

Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει και η νέα «μπίζνα» της δημοτικής αρχής Ρόδου με τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία ακολουθεί ακριβώς την ίδια «επικίνδυνη» για την κοινωνία πολιτική με τους προκατόχους της! Τα ΣΔΙΤ δεν εγγυώνται την ποιότητα των δημοσίων έργων, μεταφέρουν τους κινδύνους στο κράτος, στους ΟΤΑ και τους πολίτες, δεν είναι απαλλαγμένες από τις γνωστές καθυστερήσεις, τις «υπερκοστολογήσεις», αναπαράγουν τη διαφθορά, υπονομεύουν τους όρους και συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια οικονομικά.

Όμως, οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την στήριξη και της νυν δημοτικής αρχής Ρόδου έχουν «βάλει στο μάτι» τα 41,7 εκ. ευρώ για τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 13 σχολικών μονάδων (συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ.) μέσω της εγκεκριμένης ΣΔΙΤ (25-10-2018). Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χρήματος και κυρίως των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου (ή και με εγγύηση του Δημοσίου) στη χρηματοδότηση του έργου είναι από 80% έως 90%, ενώ του ιδιώτη από 10% έως 20%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΣΔΙΤ για τα σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, όπου «οι κοινοπραξίες που κατασκεύασαν τα έργα έβαλαν από την τσέπη τους μόνο το 16% του κόστους» σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στις Κτηριακές Υποδομές.

Άλλο παρεμφερές παράδειγμα για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσω των ΣΔΙΤ αφορά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τρεις από τις οκτώ σχολές του δημοπρατήθηκαν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων ΑΕ (νυν Κτηριακές Υποδομές ΑΕ) με συνολικό προϋπολογισμό 12,420 εκατ. ευρώ και πήραν έκπτωση 35%! Οι υπόλοιπες πέντε σχολές εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ και αναζητούσαν “επενδυτή” που θα τις κατασκευάσει με 100 εκατ. ευρώ! (tovima.gr, 25-03-2009, «Η εκτέλεση έργων μέσω ΣΔΙΤ τριπλασιάζει το κόστος τους»)

Όμως, δεν είναι μόνο το κόστος κατασκευής! Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα αλλά μετά «χαρίζονται» προς εκμετάλλευση στον ιδιώτη για 25 χρόνια. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν για την χρήση τους κάθε μήνα συγκεκριμένο ενοίκιο (ή αλλιώς «πληρωμές διαθεσιμότητας»), που κυμαίνεται από 40.000 έως και 160.000 ευρώ ανάλογα με το σχολείο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα (ΨΒΖΧΟΞΧΔ-Ι65) τα 14 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, όπου το μηνιαίο ενοίκιο είναι 727.263,70 € (με ΦΠΑ)! Αυτές οι χρεώσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους ΟΤΑ και ειδικότερα το Δήμο Ρόδου σε χρεωκοπία!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η δημοτική αρχή Ρόδου (πρώην και νυν) μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις επιδιώκουν να «εξαπατήσουν» την κοινή γνώση για τις ΣΔΙΤ, παρουσιάζοντάς τες ως μια καινοτομία που αποβαίνει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος! Όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Οι πρόσφατες δηλώσεις της δημοτικής αρχής στα τοπικά ΜΜΕ υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής για την κατασκευή 11+2 σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ αποσκοπούν μόνο για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος τόσο του Δήμου Ρόδου όσο και της τοπικής μας κοινωνίας.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει τη νυν δημοτική αρχή, η οποία συνεχίζει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της. Την καλούμε άμεσα να σταματήσει όλες τις διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ για τα σχολεία, οι οποίες θα εξαθλιώσουν οικονομικά το Δήμο Ρόδου (με κίνδυνο χρεωκοπίας) για να «πλουτίζουν» με τα δικά μας λεφτά οι επιχειρηματικοί όμιλοι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας μας. Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου είναι για εργαζόμενους και πολίτες αδιαπραγμάτευτος! Ας το πάρουν πλέον «χαμπάρι» οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι αιρετοί στους ΟΤΑ και οι «αρεστοί άριστοι» επιχειρηματικοί όμιλοι (εγχώριοι ή ξένοι) ότι θα τους χαλάσουμε τις «μπίζνες»!

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news