Τι θα φέρει στο Νότιο Αιγαίο το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΠΝΑΙ και των εταιρειών CISCO και ΟΝΕΧ NEORION SHIPYARDS;

by newsroom
0 comment

Μέρα 25 Δωδεκανήσου: Τι θα φέρει στο Νότιο Αιγαίο το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΠΝΑΙ και των εταιρειών CISCO και ΟΝΕΧ NEORION SHIPYARDS;

Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση φέρνει η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ.Φωτεινή Μπακαδήμα, το θέμα που αφορά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των αμερικανικών εταιρειών CISCO και ΟΝΕΧ NEORION SHIPYARDS.

Στην παρουσίαση του εγχειρήματος αυτού, το Δεκέμβριο του 2020, αλλά και μετέπειτα, οι επικεφαλής των CISCO Hellas, κ A. Τσιμπούκης και ΟΝΕΧ, κ. Π. Ξενοκώστας περιέγραψαν τη λειτουργία του Κέντρου αυτού ως βιτρίνα προώθησης των πωλήσεών τους, προς την εφοπλιστική πελατεία σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας.

Ωστόσο από το καταστατικό, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.Συγκεκριμένα η εταιρεία CISCO δεν εμφανίζεται πλέον πουθενά, ενώ εμφανίζονταν μέχρι πρόσφατα δημοσίως και δια του Προέδρου της ως συνιδρυτής, όπως και η MTIS

.Από τους αρχικούς εμπνευστές του εγχειρήματος παραμένει ο Όμιλος ONEX, ο οποίος συμμετέχει στην ΑΜΚΕ μέσω της ONEX SHIPYARDS LLC με έδρα την Ν.Υορκη των ΗΠΑ.
Επιπλέον το άρθρο 10 προβλέπει ότι την όλη διοίκηση και εκπροσώπηση της ΑΜΚΕ ασκεί η ΟΝΕΧ.

Συγκεκριμένα “Διαχειριστής, εκπρόσωπος και Ταμίας της εταιρείας ορίζεται αποκλειστικά η πρώτη των εταίρων εταιρεία με την επωνυμία ΟΝΕΧ SHIPYARDS LLC , η όποια θα διενεργεί τις πράξεις διαχείρισης δια του εκάστοτε νόμιμου η ειδικώς εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου της”.Οι μεγαλύτερες ανατροπές σε σχέση με αυτό που εμφανίζονταν μέχρι τώρα ως κύριος σκοπός του Κέντρου εντοπίζονται στο άρθρο 4.

Αντί για ένα Κέντρο ναυτιλιακών καινοτομιών και επίδειξης συστημάτων και τεχνολογιών στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της Ελληνικής ναυτιλίας ,έχουμε την απαρίθμηση σειράς σκοπών που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, από την “ψηφιακή μεταμόρφωση της Ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα του Αιγαίου” (sic), μέχρι την προστασία διατήρηση και ενίσχυση της πολιτισμικές κληρονομιάς μέσω της καινοτομίας ,των σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών με στόχο το ευ ζην,την ευημερία της κοινωνίας,και την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και την πανδημία covid-19.

Πρέπει λοιπόν να δοθούν απαντήσεις για το σκοπό που δημιουργήθηκε η ΑΜΚΕ αλλά και για το γεγονός ότι Περιφέρεια παραχώρησε την πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων στον ιδιώτη εταίρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λήψη αποφάσεων και την διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης είναι το ακόλουθο:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, και των αμερικανικών εταιειών CISCO και ΟΝΕΧ NEORION SHIPYARDS υπογράφηκε στις 27/5/2021 με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο.
Στην παρουσίαση του εγχειρήματος αυτού, το Δεκέμβριο του 2020, αλλά και μετέπειτα, οι επικεφαλής των CISCO Hellas, κ A. Τσιμπούκης και ΟΝΕΧ, κ. Π. Ξενοκώστας περιέγραψαν τη λειτουργία του Κέντρου αυτού ως βιτρίνα προώθησης των πωλήσεών τους προς την εφοπλιστική πελατεία σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Κ2 ΑΕ ενέκρινε, σε συνεδρίασή του, το σχέδιο καταστατικού της υπό σύστασης εταιρίας ΑΜΚΕ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και διακριτικό τίτλο «AEGEAN NEORION INNOVATION CENTER» και ιδρυτικά μέλη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την ONEX SHIPYARDS LLC, με την CISCO να μην αναφέρεται πουθενά, ενώ εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα, δια του Προέδρου της ως συνιδρυτής.
Η ΟΝΕΧ SHIPYARDS LLC, σύμφωνα με το άρθρο 6 του εν λόγω καταστατικού, έχει τον πλήρη έλεγχο της ΑΜΚΕ, κατέχοντας το 55% των εταιρικών μεριδίων, ενώ το άρθρο 10 ορίζει σαφώς ότι διαχειριστής, εκπρόσωπος και ταμίας της εταιρίας είναι αποκλειστικά η ΟΝΕΧ SHIPYARDS LLC που «θα διενεργεί τις πράξεις διαχείρισης δια του εκάστοτε νομίμου ή ειδικώς εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου της».
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Ποιος ο σκοπός δημιουργίας της ΑΜΚΕ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ», ποιοι οι εταίροι και για ποιο λόγο η Περιφέρεια παραχώρησε την πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων στον ιδιώτη εταίρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις αποφάσεις και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news