Το «Typhoon Project» στη Χάλκη

by newsroom
0 comment

Ο Δήμος Χάλκης υπο την επίβλεψη του Αντιδημαρχου Τουρισμού κ. Βασίλη Ρουσσάκη και σε συνεργασία με το Κοινοφελές ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το «Typhoon Project» οργάνωσε στο νησί της Χάλκης καθαρισμό του συνόλου της ακτογραμμής των γύρω περιοχών από χερσαία απορρίμματα βάρους 10 τονων περίπου και την απόδοση των καθαρών πλέον ακτών, στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.

Καθαριστηκαν όλες οι παραλίες (Δύο Γιαλοι – Αρετα – Τραχιά – Γυαλι κ.α )
περιμετρικά του νησιού της Χάλκης, όλο το παραλιακό μέτωπο της Αλιμιας και τα 14 ( Αης Θορος – Κατω Πρασουα – Πανω Πρασουα – Μαελονησι – Σφύρα – Τσουκα – Ατρακουσα – Μακρη – Στρογγυλη – Νιπουρι – Πλατεία – Κολοφωνας – Νήσος – Κρεβάτι) μικρονησια τα οποία βρίσκονται στην διοικητική μέριμνα του Δήμου Χάλκης.

Κινητήρια δύναμη του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα υπερσύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο καθαρίζοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.
Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις.


Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.


Τα απορρίμματα που αναδύθηκαν από τον βυθό της θάλασσας αποτελούν μια ανάμεικτη σε συναισθήματα εικόνα, από την μια η χαρά γιατί μπορέσαμε να φροντίσουμε τον υποθαλάσσιο παράδεισο μας και από την άλλη η βαθιά λύπη για την οικολογική καταστροφή που μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια προκαλούμε.


Από αυτές τις εικόνες αποδεικνύεται ότι η θαλάσσια ρύπανση είναι συχνή και επικίνδυνη για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, την οικονομία της περιοχής και τη δημόσια υγεία όλων.
Ο Δήμος Χάλκης θα συνεχίσει να επιδιώκει δράσεις και συνεργασίες όπως το «Typhoon Project» και να υπενθυμίζει σε όλους πως οι φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές και η εκπαίδευση όλων μας, είναι απαραίτητη και πως ο βυθός του Αιγαίου είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της Ελλάδας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε.


Ο Δήμος Χάλκης θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και τους συντελεστές όλης αυτής της Πατριωτικής προσπάθειας διαφυλαξης του πολύτιμου θαλάσσιου χώρου της Ελλαδας μας καθαρού και περιββαντολογικα υγιή για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

 Επικοινωνία: info@protiekdosi.news