Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Περισσότερες από 350 καταγγελίες έφτασαν στα…χέρια των σωματείων των εργαζομένων σχετικά με την μη καταβολή του πολυπόθητου Δώρου Πάσχα.

Ο «χορός» των παραβάσεων από τους αυθαίρετους εργοδότες ξεκίνησε και φέτος από νωρίς, με αρκετές επιχειρήσεις να εφευρίσκουν διάφορους νέους τρόπους, προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, μόνο ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» είχε λάβει 350 καταγγελίες για μη έγκαιρη εξόφληση Δώρου Πάσχα, μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη το μεσημέρι.

Παράλληλα, στα γραφεία του σωματείου έγιναν 20 καταγγελίες από εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργολαβικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα σεκιούριτι και υπηρεσίες καθαριότητας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τους εργοδότες τους ότι ότι το Δώρο Πάσχα έχει προεξοφληθεί τμηματικά από τον Ιανουάριο, καθώς ήταν ενσωματωμένο στη μηνιαία μισθοδοσία τους.

Οι εργαζόμενοι έβλεπαν, πράγματι, αύξηση στο μηνιαίο μισθό τους από τις αρχές του έτους, την οποία όμως η επιχείρηση είχε αποδώσει στην καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας (οι λεγόμενες τριετίες)! Το Δώρο Πάσχα, φυσικά, δεν τους καταβλήθηκε ποτέ και οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για συμψηφισμό του με το επίδομα προϋπηρεσίας που ξεπάγωσε μετά από πολλά χρόνια.

Καταγγελίες και για επιστροφή του Δώρου με το… ζόρι

Τέλος, το σωματείο έλαβε 15 καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι ζήτησαν από τους εργαζόμενους να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ το Δώρο Πάσχα για να το επιστρέψουν στο… μαύρο ταμείο της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα. Η καταβολή του Δώρου Πάσχα θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (1 Μαΐου). Όσοι δεν τήρησαν την συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας θα έπρεπε να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σε κάθε περίπτωση ο «φάκελος» των εργοδοτών που δεν κατέβαλλαν το Δώρο Πάσχα παραμένει ανοιχτός, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει γίνει εμπρόθεσμα η καταβολή του Δώρου Πάσχα ή αν οι εργοδότες έχουν αποφύγει την καταβολή χρησιμοποιώντας διαφορά τεχνάσματα.

Η Επιθεώρηση Εργασίας διαχειρίζεται τις καταγγελίες

Παράλληλα, η Επιθεώρηση Εργασίας θα αξιοποιήσει και τις καταγγελίες που θα σταλούν από τους εργαζόμενους στις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Εφόσον συμβεί αυτό η υπηρεσία του ΣΕΠΕ θα προβεί στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς, η οποία διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κτλ). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online μέσω του hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygeia/katangelia/katangelia-3/

Καραγεωργόπουλος: «Χιλιάδες συνάδελφοί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με έκνομες πράξεις εργοδοτών»

«Για μία ακόμη χρονιά, για μια ακόμη εορταστική περίοδο, χιλιάδες συνάδελφοί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με έκνομες πράξεις των εργοδοτών τους, με την αυθαιρεσία και την καταχρηστικότητα. Σε πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν Δώρο Πάσχα, είτε γιατί οι εργοδότες δεν το κατέβαλαν, είτε γιατί ναι μεν το κατέθεσαν στον τραπεζικό λογαριασμό και μετά το απαίτησαν πίσω από τους εργαζόμενους. Οι πιο “ευρηματικοι” το συμψήφισαν με το ποσό που υποτίθεται ότι χορηγούσαν κάθε μήνα ως επίδομα προϋπηρεσίας. Τέτοιου είδους έκνομες πράξεις, μερίδας εργοδοτών που ανήκουν στο κομμάτι που εμείς κατηγοριοποιούμε στην “ανήθικη επιχειρηματικότητα”, πρέπει να καταγγέλλονται με θάρρος και τόλμη στην επιθεώρηση εργασίας και τα συνδικάτα. Μόνο όταν οι παραβάτες βρίσκονται ενώπιον των συνεπειών των πράξεων τους, σπάει το απόστημα και μπαίνει φραγμός στην εκμετάλλευση» δηλώνει στον Flash ο ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ.

Share.
Exit mobile version